fbpx

VELUX House. Manifest pentru viitor

Text: Viorica Buică
Foto: VELUX

Ţările scandinave s-au remarcat dintotdeauna pentru inovativitatea produselor pe care le dezvoltă, precum şi pentru soluţiile tehnologice de ultimă oră. Nu întâmplător, conferinţa Naţiunilor Unite despre schimbările climatice, din 2009, a avut loc la Copenhaga, iar unul dintre partenerii-cheie ai evenimentului a fost chiar compania VELUX, care a realizat, în manieră complet sustenabilă, pavilionul de ieşire din complexul Bella Center, traversat zilnic de toţi cei 15 000 de participanţi la COP 15.

Pentru VELUX, conferinţa din 2009 s-a dovedit o extraordinară oportunitate de a demonstra profesionalismul cu care răspunde la provocările schimbărilor climatice şi de mediu în condiţiile în care construcţiile adună aproximativ 40% din energia consumată la nivel global. Printr-o abordare holistică, VELUX House reprezintă o soluţie pentru viitorul locuirii urbane sustenabile: casa este gândită pentru a obţine o armonie între eficienţa energetică, clima de interior şi mediul înconjurător. Condiţiile economice internaţionale actuale i-au determinat pe investitorii imobiliari să devină mult mai atenţi la modul în care construiesc, iar una dintre tendinţe este de a exploata la maximum suprafaţa acoperişului. După proiectul Soltag, VELUX House vine ca un nou exemplu de tehnologie de construcţie ce poate fi utilizată pentru structuri ecologice versatile. Deşi la COP 15 a fost amplasată pe sol, pentru a putea fi traversată cu uşurinţă de toţi participanţii, VELUX House este gândită pentru a se aşeza pe acoperişul unor clădiri deja existente. Având la bază conceptul de locuire Urban Life, pavilionul a fost dezvoltat împreună cu compania daneză de construcţii MT Højgaard şi constituie o soluţie flexibilă şi economică atât pentru clădirile noi, cât şi pentru blocuri de locuinţe mai vechi.

Cu o structură uşoară, modulară, casa exploatează prin fiecare detaliu potenţialul energetic al soarelui şi reuşeşte astfel să atingă un nivel minim de emisii de CO2 (până la zero). Anvelopa izolatoare a casei în combinaţie cu sistemul complex de control al temperaturii interioare, precum şi folosirea energiei solare pentru electricitate şi apă caldă transformă locuinţa într-un soi de manifest despre modul în care arhitectura şi materialele pe care aceasta le utilizează trebuie să se adapteze schimbărilor climatice actuale. Principiul de la care a plecat designul casei a fost unul simplu: avem nevoie de aer curat şi de multă lumină naturală chiar şi atunci când ne aflăm în interior, acestea sunt calităţi esenţiale pentru confortul locuirii şi pentru sănătatea noastră. În consecinţă, o serie de ferestre de dimensiuni variabile (care ajung la aproape 40% din suprafaţa construită a casei) au fost amplasate strategic pe acoperiş şi pe faţade, susţinând nevoia de lumină şi de ventilaţie a locuitorilor. În plus, acoperişul este acoperit cu panouri care captează lumina solară şi o transformă în energie. În timp, acestea pot genera suficientă energie pentru a aproviziona şi alte locuinţe din clădire, funcţionând ca o mini-centrală.

După expunerea la COP15, VELUX House a fost transportată din portul Køge (Danemarca) până în golful Biscaya (Franţa), în localitatea La Rochelle, unde va găzdui, în octombrie, două evenimente ce stau sub semnul sustenabilităţii: plecarea în cursa în jurul lumii din cadrul competiţiei VELUX 5 Oceans şi ceremonia de premiere a concursului internaţional de arhitectură VELUX Award 2010. În plus, pe parcursul unui întreg an, pavilionul va găzdui expoziţii, prezentări şi conferinţe despre soluţiile constructive sustenabile.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0