fbpx

Vigilius Mountain Resort

Atunci când se doreşte inserţia unei construcţii într-un cadru organic, arhitectul este pus în faţa unui pact cu natura: aceasta îi oferă un fundal inedit ce poate amplifica modul în care este perceput obiectul arhitectural, cu singura condiţie ca, la rândul său, să fie tratată cu respect şi neinvaziv. Matteo Thun nu doar că înţelege ce presupune un asemenea gest, ci dă dovadă de o măiestrie aparte în crearea unei relaţii între cele două entităţi, una dintre dovezi fiind Vigilius Mountain Resort, un proiect într-o zonă muntoasă din Tirolul de Sud, Lana.

Text: Adelina Clapon
Foto: Design Hotels™, www.designhotels.com

În cazul de faţă, fundalul natural alcătuit din panorame cu Dolomiţii sau cu Valle d’Adige, plantată cu viţă-de-vie şi meri, este cu atât mai special cu cât este izolat de orice urmă de trafic rutier şi zgomot aferent. Singurele moduri de acces către locul situat la 1 500 metri altitudine faţă de nivelul mării sunt fie cu telecabina, fie pe jos. De altfel, Thun, născut în Tirolul de Sud, susţine că şi-a propus de la bun început să obţină „un living room dincolo de modernitate”.
Volumul compact, longitudinal, ocupând o suprafaţă de 11 500 metri pătraţi şi dezvoltat pe trei nivele dintre care unul îngropat, cuprinde 35 de camere şi 6 apartamente plasate în alternanţă cu spaţii de relaxare: un lounge, o bibliotecă, 11 camere de tratament, o saună şi o piscină, precum şi două restaurante.
Relaţia cu topografia locului este una subtilă, clădirea preluând pulsul reliefului, unduindu-se de la nord către sud şi dând impresia, prin riflajele parasolarelor de lemn, de copac pe orizontală. În acelaşi timp, construitul se întrepătrunde cu natura printr-un element-surpriză, o curte cu molizi decupată din cadrul existent, denumită sugestiv Paradise Garden.
Structura clădirii este parţial cea a unei cabane aflate în acelaşi loc de aproape 300 de ani. În dreapta intrării principale se află bucătăria şi diverse anexe, în timp ce în zona opusă sunt situate cele două restaurante al căror design se inspiră din tradiţia Tirolului de Sud, în acord cu elemente de mobilier contemporan. Recepţia şi foyerul spaţiului de cazare dezvăluie un amestec de stiluri diferite, armonios îmbinate: un candelabru din coarne de cerb, pardoseala placată cu cuarţ argintiu şi canapele tapisate cu piele alb negru. Totuşi, miezul ansamblului îl constituie lounge-ul, organizat după modelul unei „piazza” italiene, socializarea. Nişe şi alcovuri neaşteptate, un şemineu central, accesibil din toate părţile şi jocuri de nivel realizate prin trepte lungi, foarte joase, acoperite cu perne mari din piele pe care se poate sta sunt câteva dintre elementele ce compun această zonă. În ceea ce priveşte camerele, ele sunt orientate către est şi vest, dispunând fiecare de o latură complet vitrată ce cadrează peisajul şi de o mică terasă. Un perete de lut desparte grupul sanitar de camera propriu-zisă şi are rolul de a menţine o temperatură optimă atât pe timp de iarnă, cât şi vara. Coridorul minimalist al nivelului superior conduce către terasa de pe acoperiş, de unde pot fi admirate împrejurimile şi care este amenajată asemănător zonei de lounge.
Materialele folosite pentru finisaje precum lemnul, lutul, sticla şi piatra naturală sunt unele locale, iar betonul a fost utilizat doar în cazul nivelului îngropat. Molidul, materialul preferat, este regăsit în abordări diferite în funcţie de zona tratată: pardoseli, lambriuri sau uşi. Pentru adăugarea unor accente vizuale fondului pal, format din finisaje de lemn şi pardoseala din cuarţ argintiu, s-a optat pentru un mobilier în tonuri roşiatice.
Poate unul dintre cele mai importante aspecte legate de proiect este gradul ridicat de sustenabilitate pentru care a optat Thun. Atitudinea eco-friendly poate fi citită în orice detaliu: ventilaţie controlată, parasolare din lemn pentru ajustarea luminii şi a umbrei, panouri radiante la interior şi un sistem de încălzire pe biomasă. De altfel, Vigilius Mountain Resort a câştigat de-a lungul timpului numeroase premii pentru felul în care îmbină ideea de turism sustenabil cu standarde ecologice înalte şi este totodată membru al cunoscutei reţele internaţionale Design Hotels.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0