Villa Poem Boem

La poalele Bucegilor, într-o zonă privilegiată a oraşului regal, în cartierul Cumpătu, situat pe malul stâng al râului Prahova, urmau să-şi construiască elegante case de vacanţă, semnate de arhitecţi celebri, personalităţi ai perioadei interbelice. Dominată cândva de fast şi lume bună, zona a fost marcată inevitabil de naţionalizare, anul 1989 găsind majoritatea caselor în paragină, fără ca retrocedările ulterioare să mai poată aduce schimbări majore. Nu acelaşi lucru putem să-l spunem despre casa construită în 1925 de Toma T. Socolescu şi dăruită soţiei sale Florica, cu ocazia zilei de naştere. Începând cu 2006 şi până în 2009, clădirea s-a bucurat de un lung proces de renovare şi reamenajare, menit să-i redea frumuseţea de odinioară şi să o transforme în ceea ce numim azi Poem Boem, o casă deschisă spre închiriere într-o formulă încă puţin practicată la noi, aceea de home away.

Text: Réka Ţugui
Foto: Şerban Bonciocat

În momentul în care a intrat în posesia actualilor proprietari, casa construită de Toma T. Socolescu se confrunta cu numeroase probleme: demisolul era inundat, o parte din tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită cu PVC, iar interiorul a suferit recompartimentări dintre cele mai neinspirate, pentru a face loc mai multor familii în anii comunismului. Într-o primă etapă s-au captat izvoarele şi s-au făcut lucrări de hidroizolaţie, apoi s-au efectuat toate consolidările necesare în zonele avariate şi s-a refăcut pe cât posibil planimetria. Cu scopul de a reda cât mai fidel înfăţişarea iniţială, restaurarea a urmărit recuperarea şi punerea în valoare a tuturor elementelor originare păstrate şi reconstituirea celor lipsă.

În ceea ce priveşte amenajarea interiorului, proprietarii au pornit într-o ambiţioasă căutare a celor mai potrivite obiecte şi materiale. Din dorinţa de a utiliza mobilier şi decoraţiuni autohtone, nu au lipsit de la niciun târg de antichităţi şi au apelat la numeroşi meşteri pe plan local. O colecţie de candelabre de cristal, tablouri care arată moda feminină interbelică, draperii şi mobilă, toate au fost atent alese pentru a obţine un interior armonios şi confortabil. Stilul care defineşte locul este o combinaţie inedită între French-Provence şi modul în care arătau casele aristocrate în vremurile din care datează construcţia.

Singura excepţie o reprezintă apartamentul de la demisol, decorat cu elemente de inspiraţie brâncovenească. Pentru toate acestea, proprietarii au avut bucuria de a colabora cu Irina Solomon, scenograf şi designer, care a reuşit să răspundă cu multă creativitate şi coerenţă tuturor cerinţelor lor.
Livingul este un spaţiu perfect pentru relaxare, cu piese de mobilier elegante şi un şemineu cu influenţe ale designului francez, aşa cum se găseau în majoritatea caselor construite în epocă. Diningul, un loc cu o semnificaţie aparte în orice locuinţă, cuprinde o masă generoasă cu 10 scaune, toate realizate la comandă în acelaşi ton cu stilul caracteristic vilei. Dormitoarele, împreună cu băile aferente, combină într-un mod inedit o serie de obiecte găsite în magazinele de antichităţi, puse în valoare prin fundalul neutru al pereţilor. O măsuţă de toaletă, o băncuţă veche transformată în tăblie de pat, un candelabru din argint, o cadă cu picior şi o oglindă de baie frumos decorată sunt doar câteva dintre obiectele care încântă privirile celor care aleg să-şi petreacă vacanţele aici. În schimb, spaţiul mansardei, un loc ideal pentru copii, se bucură de o amenajare simplă, cuprinzând doar două paturi şi un dulap, lăsând loc pentru joacă şi pentru contemplarea priveliştilor asupra peisajului spectaculos al munţilor.

„Cred că cel mai important este faptul că această locuinţă, cu o poveste atât de frumoasă şi o arhitectură atât de valoroasă, a fost restaurată şi reamenajată cu ajutorul specialiştilor. Nu este puţin lucru să poţi petrece o vacanţă în casa unuia dintre cei mai mari arhitecţi români, în deplină armonie cu spiritul epocii în care a fost construită”, ne spun proprietarii vilei Poem Boem.