fbpx


White November igloo

Vinăria Peregrine

Localizată în pitoreasca Gibbson Valley (cea mai sudică regiune viticolă din lume) din regiunea Central Otago, Noua Zeelandă, Peregrine Winery este una dintre producătoarele de vinuri recunoscute pe plan internaţional.

Text: Laura Liţcanu
Foto: Patrick Reynolds

Clădirea vinăriei, ce impresionează prin imensa copertină argintie ce se curbează alene deasupra unui volum compact, ca „o viziune poetică a civilizaţiei în mijlocul naturii sălbatice”, îi conferă o personalitate aparte şi, mai mult, a adus biroului Architecture Workshop mai multe premii şi recunoaştere profesională.

Vinăria este denumită după şoimul Peregrine, învelitoarea fiind inspirată de mişcarea de rotaţie a acestei păsări în zbor. Deşi este localizată la doar câteva minute de condus de Queenstown, un important centru turistic, Peregrine nu include zone destinate cumpărăturilor sau mâncării, concentrându-se asupra unui singur element: vinul. Cu un caracter simplu, industrial, clădirea este în esenţă o fabrică, mare parte din designul ei fiind un rezultat direct al cerinţelor funcţionale riguroase ale producţiei de vin. Volumul adăposteşte toate facilităţile de producţie – arii de fermentare (subsol şi mezanin), platforme de lucru unde sunt manevrate butoaiele şi strugurii, precum şi o sală de conferinţe, un mic magazin de profil şi o cameră de degustare (parţial subterană), delimitată de camera butoaielor printr-un perete de sticlă pe toată înălţimea de nivel. Organizate conform procesului linear de obţinere a vinului, diferitele funcţiuni sunt unite de acoperişul translucid, care pare că pluteşte deasupra lor. Lama argintie formează un fel de ruptură vizuală între ce este „natural” şi ce a fost inserat în sit.

Privită de la distanţă, în raport cu pantele masivelor muntoase care delimitează Gibbson Valley, gama de culori neutre a clădirii şi translucenţa învelitorii sunt în perfectă armonie cu paleta de culori vii şi în continuă schimbare a peisajului. De aproape, observi materialele utilizate – simple şi robuste, amintind de structurile rurale vernaculare, într-o oarecare contradicţie cu imaginea delicată, sculpturală, pe care o percepi de la depărtare: structura de oţel, pereţii din panouri compozit termoizolate, pardoseala din beton turnat la faţa locului.

Pentru menţinerea unei temperaturi constante şi unui anumit nivel de umiditate al butoaielor, controlul climatic pasiv a fost un element-cheie pentru designul vinăriei. În proiectul său, Christopher Kelly urmează principiul lui Renzo Piano (pentru care a lucrat o perioadă înainte de a-şi deschide propriul birou de arhitectură) conform căruia „detaliul şi ideea principală merg mână în mână”. Învelitoarea, sub forma unei aripi lungi de 140 m, elimină nevoia volumului construit de mai jos de a suporta încărcările din zăpadă şi îndepărtează cea mai mare parte a căldurii solare de camerele de producţie, contribuind totodată la perceperea volumului ca o prezenţă discretă şi efemeră în peisaj. Dincolo de rolul pragmatic al învelitorii, eleganţa conferită acesteia, în contrast cu peisajul natural accidentat, a transformat clădirea într-un reper al zonei şi simbol al vinăriei Peregrine.

Deschiderile acoperişului au fost dimensionate în funcţie de butoaie şi modulele cisternelor. Construcţia clădirii îmbină cu măiestrie elemente customizate cu sisteme prefabricate. Structura acoperişului este un exemplu tipic în acest sens: reţeaua de sprijin este construită din grinzi de oţel profil I; suprafaţa translucidă din profile Durolite GC este fixată direct pe sistemul de pane prefabricate din oţel galvanizat folosite în mod normal pentru construcţia halelor. Odată cu îndepărtarea de zonele publice, sunt folosite din ce în ce mai puţine elemente customizate – în timp ce camera de degustare este o construcţie elaborată de beton prefabricat şi turnat la faţa locului, holul cu butoaie aflat la celălalt capăt al clădirii, dezvoltat pe două niveluri, este asamblat din elemente standardizate folosite în mod normal pentru construcţia adăposturilor frigorifice. Fereastra în formă de cruce din holul butoaielor face o trimitere directă la frumuseţea peisajului din exterior.

Peregrine Winery pare, în ciuda complexităţii ei, remarcabil de simplă; claritatea uluitoare şi poezia ei o fac una dintre cele mai sofisticate viziuni arhitecturale produse până acum în Noua Zeelandă.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0