Volumetrie osmotică – Birouri BNT

În peisajul bucureștean contemporan, imaginea clădirilor de birouri care se luptă pentru siluete memorabile și înălțimi notabile – care eficientizează investiția și schimbă orașul – este deja un fapt construit care ține de comun și chiar de predictibil. Din fericire, tehnologiile puse în operă au început – și în România – să fie un deziderat, nu o consecință de buget. În acest context este special să ieși oarecum din canon, este interesant să descoperi o masă construită bine integrată în sit, neostentativă. E un curaj să faci o clădire de birouri de înălțime scăzută care să devină reper.

BNT este un astfel de caz, un imobil de birouri realizat de echipa de arhitecți de la Artline, autori ai „alburilor” memorabile și detaliilor extrem de bine controlate. Clădirea are o suprafață desfășurată de cca 1 400 mp și a fost concepută cu o spațialitate a jumătăților de nivel, decalate pe înălțime, totul plecând de fapt de la subsolul parțial, dictat de prezența apelor freatice la adâncime foarte mică.

91

Locurile de parcare se află în demisol, care nu agresează pământul de sub construcție, ocupând o suprafață redusă. Acest fapt, ca și dezideratul de a avea o flexibilitate totală la nivelul etajelor cu showroom și birouri, a condus echipa de proiectare la eliminarea stâlpilor. În cazul suprafețelor de mici dimensiuni (între 150 mp și 250 mp pe fiecare jumătate de nivel), aceștia ar fi provocat ingerințe serioase în funcționalitatea spațiilor. Pentru materializarea ideii, toate spațiile de lucru propriu-zise sunt suspendate de nodul central compus din casa scării, lift și grupuri sanitare. Pe lângă scara de evacuare, parte integrantă a nodului de rezistență, mai există și rampe libere care fac legătura dintre jumătățile de nivel și permeabilizează parcursul spațial, determinând comunicarea spațială și oferind totodată o percepție mai amplă a volumului văzut din interior.

Imobilul de birouri are avantajul de a fi situat pe o stradă perpendiculară pe Șoseaua Mihai Bravu, în spatele terenului generos arondat unei biserici. Obiectul arhitectural este vizibil, expunându-se dinamic celor ce trec pe artera principală. Aceste determinări rond-bosse sunt motivul pentru care construcția a fost concepută ca obiect cu forma unui cristal, cu multiple fațete. Din dorința de a lăsa volumul cât mai puțin alterat de prezența golurilor, ferestrele sunt mascate cu panouri de fibrociment perforat, tip Swisspearl, finisaj cu care este placat tot volumul. Neutralitatea ferestrelor și gradul lor de dizolvare în volumetria generală este conferit și de dimen­siunea lor modulară de 1 m x 1 m.

Panourile perforate din dreptul golurilor se comportă ca parasolare care, alături de principiul fațadelor ventilate aplicat construcției, joacă un rol important în economia de energie. Tot în ideea unui comportament energetic responsabil, clădirea este dotată şi cu panouri solare ce acoperă necesarul de căldură pentru apa menajeră.

Radu Teacă este, cum spuneam, un arhitect al alburilor fine. Nu întâmplător, albul, atât la exterior, cât și la interior, pune în evidență și afirmă cu acuratețe tridimensională geometria specială a volumului. Mobilierul desenat special pentru acest imobil și video-wall-ul de la parter accentuează și stabilesc acordul fin cu profilul firmei care-și desfășoară activitatea aici – o companie care comercializează produse cu un grad înalt de tehnicitate: camere video, senzori de prezență, centrale de alarmă și altele. Osmoza imaginii generale – aceea a unui cristal multifațetat, dar omogen – e prezentă și în calitatea spațiului interior. Spațiul are fluență, este lipsit de bariere și obstacole, iar decalajele la jumătate de nivel permit extinderea privirii într-o cuprindere panoptică.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: Atas Lighting, Swisspearl, Tarkett

87

Proiect: clădire de birouri – BNT
Amplasament: Str. Eșarfei 72, București
Suprafață teren: 567,41 mp
Suprafață construită la sol: 340 mp
Suprafață construită desfășurată: 1 420 mp
Arhitectură: Artline
Arhitecți: Radu Teacă
Colaboratori: Eneth-Ágota Koszti, Pietro Dorissa, Alex Pintea, Corina Nicola, Andrei Teacă, Beniamin Grăjdeanu
Structură: ing. Cristian Năstase – Concept Structure
Instalații: ing. Bogdan Popescu, ing. Alexandru Meliță – General Instal COMP
Finalizat: 2017

Articol apărut în igloo #183 apr-mai 2018

02