Volumetrie rafinată – imobil de birouri Urban Office

Echipa de arhitecți de la Urban Office a preluat proiectul imobilului de birouri situat în București, pe strada Alexandrina colț cu Prezan atunci când acesta era în execuție. Cazul este comun și denotă uneori o rafinare a exigențelor de imagine dorite fie de beneficiar, fie de dezvoltator.

Chiar aceasta a fost tema de proiectare: un proiect care să facă un upgrade de imagine. Arhitecții au elaborat o propunere care aduce partiul, arhitectura, volumetria ansamblului și limbajul arhitectural al acestuia în secolul XXI.

Destul de rar o echipă de proiectare revine la proiectul inițial. Aici s-a întâmplat acest fapt după 10 ani, iar autorii au avut șansa re-proiectării.

„Noi am avut ocazia să lucrăm, în anul 2004, la clădirea din strada Alexandrina nr. 36. Prin această intervenție, am reușit să corectăm imaginea unui spațiu în funcție de evoluția noastră în timp.” „Practic, este un colț de stradă la care am participat în două decenii diferite…”, adaugă arh. Lilian Captari.

Imaginea generală se bazează pe dominația plinului – o opțiune estetică ce amplifică integrarea în sit și care acordă expresivitate golurilor.

Fenestrația din placă în placă mizează pe alternanța vitrajelor fixe mari și a fâșiilor alăturate de acestea, amovibile oscilant cu balamale în partea superioară a tâmplăriei. Strategia compozițională a constat în subdivizarea și afirmarea unor părți dintr-un volum general – altfel – prea masiv.

Accentele verticale ale clădirii au reprezentat, pentru echipa de proiectare, elementul-cheie al imaginii noi. Parasolare-măști ascund zone inabil articulate sau redundante.

Secvența de intrare în clădire este marcată de o copertină cu supraînălțare în zona de acces. Geometria ortogonală a acesteia este armonizată cu ansamblul. Paleta alb-negru este un alt instrument al eleganței noii imagini a clădirii de birouri. Volumul general este alb, iar tâmplăria gri antracit închis.

Recepția primește deopotrivă utilizatorii, vizitatorii clădirii și chiar privirile curioșilor sau ale trecătorilor cu un elegant discurs alb.

Pardoseala placată cu marmură și mobila de recepție sunt albe. Fine accente verde crud înviorează imaginea de ansamblu a intrării și salută convivial și bine calibrat cromatic.

Iluminatul artificial se supune formelor geometrice și funcțiunii – astfel, noaptea se citesc ușor copertinele largi în consolă.

Clădirile postbelice – existente în zonă ca parte caracteristică a țesutului urban – au copertine mari ce oferă adevărate pălării urbane orașului. Acest caracter a fost interpretat într-un stil propriu, cu o volumetrie rafinată, printr-un exercițiu de înnobilare a spațiului urban construit.

Furnizori proiect:

KONEAlumilBenjamin Moore