Wabi-sabi la București

Arhitecții de la Dofinteriors au adus într-un apartament bucureștean eleganța și simplitatea spiritului wabi-sabi, mizând pe elemente naturale și pe accentele date de personalitatea materialelor. „Scopul urmărit și în cadrul acestei amenajări a fost cel devenit deja misiune pentru Dofinteriors, și anume îmbunătățirea calității vieții prin designul atent gândit, funcțional, rezolvat într-o manieră estestică, minimalistă și elegantă.” Dofinteriors

Între minimalism și o estetică bazată pe contraste ce se armonizează, apartamentul amenajat de echipa Dofinteriors creează două lumi ce comunică în două niveluri, având vizibilitate pe toate cele patru direcții. Într-un cadru minimalist, sugerat prin albul pereților apare dihotomia cald-versatil, dată de lemnul de stejar prezent în zona de noapte și microciment prezent în zona de zi.

dofinteriors_igloo202_5

Aceasta din urmă se desfășoară pe întreg etajul, iar inima spațiului este livingul conturat deschis, în jurul câtorva elemente esențiale: canapeaua modulară, măsuța de cafea ori corpurile de iluminat realizate din hârtie de orez care trimit la filosofia și estetica wabi-sabi. Livingul se deschide către o terasă care aduce suficientă lumină naturală în spațiu, iar accentele de teracotta date de unul dintre pereți și de mobilier potențează căldura primitoare. Zona de zi este separată de bucătărie printr-un glasvand metalic vitrat, asigurând izolarea acesteia atunci când este nevoie.

dofinteriors_igloo202_6

Spațiile comune respiră elegant populate de elemente de mobilier și decorative care aduc în scenă firescul virtuților naturale ale materialelor. Băile se întrec în jocul compozițional al diverselor elemente: plăci ceramice în tonuri calme, imitând piatra naturală, lemn și oglinzi. La parter a fost amplasată zona de noapte, cu intimitatea specifică, și unde și-au găsit loc trei dormitoare, două băi și un hobby room.

dofinteriors_igloo202_7

În dormitorul matrimonial se remarcă tăblia patului „realizată din lemnul recuperat al copacilor de lychee din Bali”. Nu este singura intervenție specială din spațiu: banca din spatele canapelei din living a fost croită din lemn de stejar și realizată de un artist român. Împreună cu alte piese de mobilier și accesorii brute, naturale, toate acestea dau amenajării substanța elegantă și aerul minimalist dorite de arhitecți.

TIP PROIECT: amenajare de interior; AMPLASAMENT: București; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Dofinteriors; ECHIPA: arh. Raluca Dofin, arh. Radu Dofin, designer Ioana Kirila; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change

igloo_202-shop