Walk & Shoot Fest 2021 – festival de fotografie sub semnul scenei
În 2016, sub semnul Walk & Shoot, ni se propunea o nouă formă de a explora și imortaliza fotografic Bucureștiul și poveștile sale inedite în compania unor fotografi profesioniști. Ne bucurăm, în 2021, să consemnăm că plimbările amintite s-au concentrat într-un festival care se află, iată, la debutul celei de-a doua ediții. Cu o formulă hibrid, online și offline, Walk & Shoot Fest ne propune 10 zile de reconectare cu arta și artiștii, atât prin fotografie, cât și pe scenă și dincolo de ea. Andreea Leu, co-fondator, ne-a povestit câte ceva despre emoțiile organizării unui festival în pandemie și de ce n-ar fi deloc rău să descoperiți și să participați la Walk & Shoot Fest.
Cu întreaga noastră existență oscilând între virtual și real, cum s-a pregătit Walk & Shoot Fest să revină pentru a doua ediție în București?
Cu anxietăți, entuziasm, angoase și multe discuții (hahaha). Și noi tot oscilăm din toamna lui 2020 – inițial am zis că îl facem fizic pentru că „sigur în mai 2021 toată lumea va fi bine”, apoi am discutat variantele de trecere a festivalului exclusiv în online, apoi iar fizic, apoi iar online. A fost un întreg carusel de planuri a, b, c… cred că am epuizat literele alfabetului cu planificările. Ei, într-un final am hotărât un scenariu hibrid: discuțiile despre fotografie, expoziția foto și părțile de introducere teoretică și feedback ale atelierelor au rămas online iar partea practică a atelierelor de fotografie și târgul de fotografie de autor vor fi cu public, față în față.
Tema din acest an este „scena” și toată încărcătura ei simbolică – de ce această alegere?
2020 a fost numit un an al fricii, un an în care cu toții am fost mult mai izolați decât de obicei, în care viețile noastre s-au schimbat cumva peste noapte și în care ne-am redus activitățile la esențial. Dacă ar fi să ne uităm la piramida lui Maslow am vedea că în 2020 ne-am concentrat pe nivelurile de bază – fiziologice (somn, mâncare, căldură etc.), siguranță și securitate personală. Restul piramidei a rămas cumva în aer, pe mai târziu. Scena, adică actul cultural face parte din aceste nevoi însă în momente de amenințare tinde să fie uitată sau pusă pe planul doi. 2020 a fost un an al online-ului, de la streaming de filme până la ședințe de birou. Și în toată această goană de readaptare la o viață diferită am uitat de spectacole, de artiști, de evenimente. Când vorbim de artiștii independenți (adică neangajați la stat), 2020 a fost un an crunt, fără scenă și fără venituri.
Cumva, la Walk & Shoot am decis să readucem în atenția tuturor evenimentele culturale și am făcut acest cross cu Festivalul de Arte Performative Caleido, festival care promovează și aduce pe scenă doar spectacole independente. Prin Walk & Shoot Fest vom asigura o privire intimă asupra scenei – de la viața din culise surprinsă la atelierul coordonat de Ioana Moldovan, la spectacole în sine în atelierul lui Adi Bulboacă, la viața din jurul unteatru în atelierul de fotografie de stradă cu Silviu Gheție, la portrete de personaje cu Ionuț Staicu și portrete de artiști cu Cristian Crisbășan până la o privire asupra întregii zone unde se află unteatru, de pe un bloc super înalt, cu Cornel Lazia. Cred că atunci când vom vedea prin lentila aparatului artiști și act artistic ne vom da seama cât de mult ne-au lipsit.
Trei evenimente din cadrul festivalului de la care nu putem lipsi?
1. Târgul de fotografie de autor – potrivit pentru orice pasionat de fotografie, pentru orice om care vrea să își redecoreze locuința, pentru colecționari (avem doar serii limitate) sau pur și simplu pentru cei care vor să facă un cadou mai altfel.
2. Atelierele – de exemplu poți combina atelierul de fotografie documentară al Ioanei Moldovan cu cel de spectacol al lui Adi Bulboacă și faci un super proiect foto; surprinzi și atmosfera dinainte de spectacol și spectacolul în sine. Plus că cei care participă la ateliere se pot înscrie la concursul foto unde cel mai mare premiu este de 1500 de lei.
3. Evaluările de portofoliu – fiecare portofoliu trece pe la 5 evaluatori, toți cu altă perspectivă. Evaluatorii vor fi Jack Thompson (artist vizual britanic), Ioana Moldovan (fotograf), Silviu Gheție (fotograf), Eugen Rădescu (curator) și Andrei Păcuraru (fotograf).
Cea mai mare teamă și un licăr de speranță experimentate în organizarea ediției din acest an?
Cea mai mare teamă a oricărui organizator – să nu vină oameni. Dar licărul de speranță există pentru că toți cei cu care am vorbit până acum, de la participanți la fotografi sunt entuziasmați și de abia așteaptă să înceapă festivalul, lucru care mă bucură mult.
Ce i-ai spune cuiva care nu cunoaște fenomenul Walk & Shoot pentru a-l face curios să participe la festival?
Întreg Walk & Shoot-ul, încă de la prima ediție din 2016 a fost gândit ca o experiență. Nu sunt doar niște ateliere foto; la fiecare atelier ai ocazia de a vedea și alte domenii precum cel artistic de data aceasta. Mergem mai departe de tehnic și intrăm în teme, în proiecte și serii. Nu în ultimul rând creăm contexte ca participanții să înțeleagă ce fotografiază. O fotografie pe care o înțelegi va fi întotdeauna mai bună decât o fotografie tehnică dar scoasă din context – acesta e un fel de crez al nostru.