fbpx

Wikado

Text: Silvia Gugu
Foto: Allard van der Hoek

Wikado

Mai în glumă, mai în serios – aşa începe de obicei refolosirea oricărui obiect. Creativitatea necesară reciclării nu se declanşează decât dacă mintea e deschisă şi regulile sunt încălcate după pofta inimii. Aşa a luat naştere Wikado: un loc de joacă construit în jurul copacilor existenţi pe sit şi a cinci braţe uzate provenite de la turbine eoliene.

Când vechiul loc de joacă al fundaţiei „Kinderparadijs Meidoorn” din Rotterdam s-a învechit fizic şi moral dincolo de limitele acceptabile, sarcina de a propune o nouă dotare a revenit biroului 2012 Architecten. Notorii pentru proiectele bazate în marea majoritate pe deşeurile industriale şi din construcţii, aceştia consideră că materialele noi au mai puţin caracter şi potenţial pentru a stimula imaginaţia – atât a lor, ca designeri, cât şi a utilizatorilor – decât cele cu „riduri de expresie”, deja investite cu o personalitate derivată din îndelunga folosire. În cazul proiectului Wikado, s-a născut o atracţie irezistibilă pentru elicele din poliester ale turbinelor de vânt. În Olanda, cel puţin 200 de braţe sunt aruncate în fiecare an. Ideea de a refolosi câteva pentru a crea un exemplu şi un precedent a prins imediat.

Wikado

Din cele cinci aripi tubulare de circa 30 metri lungime au fost tăiate bucăţi de câte 4 metri, pentru a obţine turnuri şi tunele, care creează un labirint explorabil atât pe dinafară, cât şi pe dinăuntru. Compoziţia acestor volume uşor recognoscibile defineşte zone specifice. În felul acesta sunt separate activităţile mari consumatoare de energie şi emiţătoare de mulţi decibeli, de cele calme şi contemplative: copiii foarte mici de către cei mai mari; şi sunt create locuri de stat pentru părinţi. Fiecare din cele patru turnuri – elementele principale ale ansamblului – are o identitate proprie: turnul de veghe, cu o carlingă de F-16 deasupra; turnul-tobogan, cu două jgheaburi recuperate din vechiul loc de joacă; turnul de apă şi turnul „de apartamente”. În mijlocul acestora, într-un perimetru îngrădit cu plasă produsă din cauciucuri de maşină, se poate juca mingea pe o suprafaţă făcută din pantofi de sport reciclaţi. Sau, pentru firile mai poete, există o grădină de fluturi avidă de vise cu ochii deschişi.

Wikado

După proiectarea parcului şi identificarea resurselor, care au durat două luni, construcţia propriu-zisă a fost finalizată în patru, cu finanţarea programului european URBAN II, care susţine intervenţiile inovatoare în zone dezavantajate. Deschis pe 10 octombrie 2008, Wikado a făcut vâlvă între utilizatorii de toate vârstele. Forma aerodinamică a tuburilor din sintetic s-a dovedit un mediu ideal pentru copii, pe care nu încetează să-i intrige cu posibilităţile infinite de a merge pe ea, prin ea, de a se ascunde, căţăra şi a se fugări unii pe alţii. Pe de altă parte, ingeniozitatea conceptului i-a fascinat pe adulţi. Pentru cei care simt la rândul lor imboldul ca, mai în glumă, mai în serios, să exploreze mai departe reciclarea şi miracolele ei, locurile de joacă indicate sunt www.superuse.orgwww.2012architecten.nl.

Wikado

Wikado

Wikado

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0