fbpx

Woods of Net

Text: Ioana Păunescu
Foto: Katsuhisa Kida/Fototeca

Deschis în 1969, Hakone, primul muzeu japonez în aer liber, parte a parcului naţional Fuji-Hakone-Izu, cuprinde nenumărate piese de sculptură contemporană, pavilioane expoziţionale, zone de relaxare şi locuri de joacă pentru copii. Fiind situat la mai puţin de 100 km de Tokio, parcul este o destinaţie turistică extrem de populară. Pavilionul permanent creat de către Tezuka Architects este parte din colecţia Hakone, celebrând aniversarea de 40 de ani a muzeului.

Woods of Net

Creat pentru a adăposti lucrarea artistei Toshiko Horiuchi Macadam – o reţea de fibre de nailon împletite de mână, pe care copiii se pot căţăra, sări şi juca – pavilionul este alcătuit exclusiv din piese din lemn, îmbinate cu dibluri. Sprijinită pe o fundaţie din beton, structura – o succesiune de segmente orizontale intercalate – trasează prin linii punctate concentrice o graniţă ambiguă între exterior şi interior; datorită sistemului de îmbinare al pieselor, raportul dintre plin şi gol al structurii este, în mod evident, în favoarea golului, amplificând senzaţia de continuare a exteriorului în interior. Efectul de filtrare a luminii este similar celui al coronamentului bogat al pădurii, stilizat într-o geometrie ordonată. Fără să concureze cu pânza multicoloră, delicată, transparentă, suspendată în interior, semisfera neregulată îi delimitează o arie de protecţie, astfel încât cele două elemente aparent contrastante – lemnul şi ţesătura – par să formeze o unitate logică.

Woods of Net

Pentru realizarea acestei structuri în formă de dom, cu o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, formată din 589 de piese de lemn cu forme diferite, poziţionate în unghiuri diverse, arhitecţii au îmbinat o tehnologie sofisticată de calcul structural cu metodele tradiţionale de construcţie, cele ale vechilor temple din lemn. În acest fel, pavilionul, ce are în plan 26×25 metri (dimensiuni similare domului Hagiei Sophia), este realizat fără nicio piesă de îmbinare din metal.

Woods of Net

Woods of Net

Woods of Net

Woods of Net

Woods of Net

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0