World Architecture Festival 2013
O nouă ediţie World Architecture Festival a avut loc în Singapore în perioada 2-4 octombrie. Cele peste 300 de proiecte înscrise la cele 30 de categorii ale competiţiei reflectă tema de anul acesta „Valoare şi Valori”, făcând referire la relaţia dintre valoarea financiară a unei clădiri şi valorile pe care arhitecţii le iau în considerare atunci când proiectează. În paginile care urmează vă invităm să descoperiţi câteva dintre proiectele care ne-au atras atenţia.
Auckland Art Gallery Toi o Tamaki
Galeria de artă Toi o Tamaki din Auckland reprezintă un proiect public de anvergură ce a presupus mai multe etape: s-au restaurat şi adaptat clădirile de patrimoniu de pe sit, s-a adăugat un corp nou care dublează spaţiul de expunere, s-au amenajat noi încăperi tehnice la nivelul subsolului şi, nu în ultimul rând, s-au reamenajat zonele adiacente ale parcului Albert.
Proiectul reinterpretează cu multă creativitate atât formele naturale organice ale peisajului, cât şi ordinea şi ritmicitatea caracteristice clădirilor monument istoric. Noua galerie se remarcă printr-o serie de bolţi inspirate de coroanele copacilor pohotukawa din vecinătate, care definesc şi acoperă spaţiul rezervat intrării, atriumul şi zonele de expunere. Aceste volume uşoare şi puternic profilate par să plutească deasupra pereţilor şi teraselor din piatră, oferind construcţiei o identitate aparte, aflată în deplină armonie cu topografia naturală a sitului.
Proiect: Francis-Jones Morehen
Thorp + Archimedia (Architects in Association)
Locaţie: Auckland, Australia
Clădirea Anului şi câştigătorul categoriei Spaţii Culturale
The Blue Planet
Inspirat de imaginea apei în mişcare, noul Acvariu Naţional din Danemarca, The Blue Planet, ia forma unui imens vârtej, o referinţă directă la funcţiunea clădirii.
De altfel, forma acvariului se schimbă radical în funcţie de unghiul de privire, distanţă şi lumină. Din aer, pare aproape albă, iar contururile sale trimit cu gândul la o stea de mare. Din faţă, liniile organice ale clădirii evocă valurile mării, în timp ce, la o examinare mai atentă, faţada pare să fie acoperită cu solzi de peşte.
Conceptul vârtejului însă nu a fost ales doar din considerente estetice, ci şi pentru că poate răspunde provocărilor lansate odată cu tema de proiect. Această formă poate fi cu uşurinţă extinsă fără a întrerupe integritatea clădirii şi fără a bloca activitatea acvariului pe parcursul lucrărilor.
Proiect: Architect3XN
Locaţie: Kastrup, Danemarca
Câştigătorul categoriei Spaţii de Expunere
Emporia
Emporia este, înainte de toate, un amplu proiect de planificare urbană, în care birourile, locuinţele şi spaţiile comerciale alcătuiesc o dezvoltare complexă în partea de sud a oraşului Malmö. Clădirea premiată la WAF reprezintă doar prima etapă a proiectului şi singurul volum vizibil de la nivelul străzii. Culoarea bronz-ocru a faţadei, împreună cu fanta care străpunge în mijloc clădirea reprezintă principalele detalii care reuşesc să transforme centrul comercial într-un nou pol de atracţie al oraşului. Mai mult, prin intermediul sticlei folosite la placarea faţadei, cerul nordic, în permanentă schimbare, devine prezent şi tangibil.
Proiect: Wingardh Arkitektkontor AB • Locaţie: Malmö, Suedia
Câştigătorul categoriei Spaţii Comerciale
University of Exeter: Forum Project
STEVEN HOLL Architects au câştigat concursul pe bază de invitaţie pentru noul centru de cultură şI artă din oraşul Qingdao, care va fi alcătuit din patru Muzee / www.stevenholl.com.
Apărut în contextul dezvoltării Universităţii Exeter, proiectul realizat de Wilkinson Eyre, în colaborare cu Buro Happold şi Hargreaves Associates, răspunde nevoii de a oferi studenţilor un loc care încurajează învăţământul de calitate şi cercetarea. Concret, proiectul propune o serie de pieţe publice care satisfac cerinţe legate de relaxare şi comunicare şi o nouă clădire care asigură zona de recepţie pentru universitate şi amfiteatru. Linia ondulată a clădirii cu un singur etaj, a cărei acoperiş pe structură din lemn iese în consolă pentru a oferi adăpost la exterior, încadrează perfect amfiteatrul existent. La interior, noul volum conturează un spaţiu aerisit şi luminos datorită deschiderilor vitrate generoase şi cuprinde o serie de noi funcţiuni universitare: laboratoare, săli pentru seminarii şi încăperi rezervate cercetării.
Proiect: Wilkinson Eyre Architects
Locaţie: Exeter, Marea Britanie
Câştigătorul categoriei Clădiri de învăţământ
Women’s Opportunity Centre
Creat în colaborare cu Women for Women International, acest mini-sat african oferă noi oportunităţi economice femeilor defavorizate, reconstruind în acelaşi timp infrastructura socială. Inspirată de arhitectura vernaculară din Rwanda, structura inelară a construcţiilor se deschide către exterior, zona centrală adăpostind săli de clasă la o scară intimă, în timp ce straturile următoare cuprind spaţii comunitare şi o piaţă agroalimentară, în care sunt comercializate diverse articole produse local. Clădirile au fost realizate în deplin respect faţă de tradiţie şi natură, utilizând materiale şi tehnici locale şi o serie de sisteme de reciclare a apei şi a deşeurilor.
Proiect: Sharon Davis Design • Locaţie: Kayonza, Rwanda
Câştigătorul categoriei Clădiri comunitare