fbpx

X-POSE

Galeria ArtXpert, cu sprijinul Asociaţiei Culturale „Societatea de Mâine” şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, a prezentat în perioada mai-iunie 2013 o expoziţie specială de fotografie urbană semnată de Cornel Lazia. Cunoscut în special pentru fotografia fashion, artistul ne-a dezvăluit în ultimii ani şi o viziune aparte, puternică, asupra mediului urban.

Text: Viorica Buică
Foto: Cornel Lazia

Combinând această preocupare cu fascinaţia pentru New York, oraş unde călătoreşte des, plus o doză de experiment vizual, a luat naştere proiectul „X-Pose”, care, după debutul în Bucureşti, va fi prezentat în acest an într-o galerie din Los Angeles.

X-POSE a pornit ca o joacă cu imagini şi a sfârşit prin a-i deschide autorului o nouă lume: prin abordări şi manevrări îndrăzneţe, fotografiilor li s-a schimbat logica vizuală pentru a deveni porţi către alte dimensiuni. Printr-o formulă inovatoare, dezvoltând practic un nou limbaj fotografic, imaginile devin un catalizator către noi sensuri.
Simetria artificială le conferă o putere neaşteptată, iar faptul că păstrează din imaginile de bază cele mai bune părţi le duce în zona de aspiraţie către lumi mai aproape de perfecţiune. Fotografiile rezultate în urma acestui proces de decantare pozitivă se transformă, în viziunea autorului, în mantre vizuale, care conduc către o lume imaginară, devin un fel de porte-bonheur la dimensiuni megalitic-urbane.
Acest statut spiritual al imaginii este susţinut (sau amplificat) de dimensiunile neobişnuite ale celor 12 lucrări: printate cu o latură de 120 cm, la o calitate foarte bună, depăşesc standardele obişnuite de expunere de la noi şi creează astfel premisele „călătoriei” într-o lume altfel, stranie şi grandioasă, poetică şi absurdă, neliniştitoare şi meditativă, poate (până la urmă) doar o esenţializare a vieţii urbane.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0