fbpx

5 destinații inedite pentru iubitorii de vin și arhitectură

Nu există, credem, băutură care să fi dezvoltat în jurul ei o asemenea cultură a imaginii pecum vinul. Între frumuseţea uneori copleşitoare a peisajelor în care se cultivă viţa-de-vie şi elegantele pahare în care se savurează produsul finit, se desfăşoară o întreagă lume, într-un amestec inedit de funcţional şi artistic. Arhitectura capătă în acest context un puternic rol de reprezentare, iar misiunea de a construi o vinărie devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce producătorii încearcă să stabilească o relaţie mai prietenoasă cu clienţii prin adăugarea unor spaţii de cazare şi de evenimente. Am selectat mai jos cinci proiecte de vinării din întreaga lume care ilustrează provocările şi versatilitatea programului, dar care reprezintă totodată destinaţi inedite de vacanţă pentru iubitorii de vin.

__________

Vinăria Cheval Blanc – Bordeaux

 

Dintre vinăriile care s-au făcut remarcate în ultimii ani prin arhitectură, Cheval Blanc este poate cea mai elegantă, reuşind să transpună în construit caracterul distinctiv, puternic, dar cu o notă de poezie, al vinului local. Situat în renumita regiune Bordeaux, într-o zonă în care proprietăţile solului permit cultivarea de Merlot şi Cabernet Franc, complexul produce un vin Grand Cru clasat A (suprema distincţie), o băutură ce poate fi oricând savurată cu plăcere. Silueta sculpturală a noii clădirii sub care îşi ascunde povestea respectă întru totul spiritul locului şi creează o atmosferă de serenitate.

Vinăria Peregrine – Noua Zeelandă

© Patrick Reynolds

Localizată în pitoreasca Gibbson Valley (cea mai sudică regiune viticolă din lume) din regiunea Central Otago, Noua Zeelandă, Peregrine Winery este una dintre producătoarele de vinuri recunoscute pe plan internaţional. Clădirea vinăriei, ce impresionează prin imensa copertină argintie ce se curbează alene deasupra unui volum compact, ca „o viziune poetică a civilizaţiei în mijlocul naturii sălbatice”, îi conferă o personalitate aparte şi, mai mult, a adus biroului Architecture Workshop mai multe premii şi recunoaştere profesională. Vinăria este denumită după şoimul Peregrine, învelitoarea fiind inspirată de mişcarea de rotaţie a acestei păsări în zbor.

Vinăria Merus – California

© Dim Balsem

Pe pagina de start a site-ului, brandul californian de vinuri afişează traducerea latinescului merus (pur, complet, absolut, nediluat; în special legat de vinuri). Repoziţionarea pe piaţă – de la producător artizanal premium la producător de lux – a fost marcată atât printr-un upgrade de corporate id, cât şi prin proiectul de design interior al propriei vinării din Napa Valley. Având ca temă ilustrarea valorilor brandului – calitate, caracter sofisticat şi complexitate – UXUS a pus accentul pe mixul de stiluri: modern şi clasic, cu un subtil twist contemporan, pentru a crea un interior cu un puternic impact emoţional, care să evoce toate aceste valori la un nivel rafinat subliminal mai degrabă decât la un nivel direct, conştient şi agresiv. Din acest motiv, brandingul este discret, iar elementele principale ale designului sunt lumina şi butoaiele şi sticlele de vin.

Vinaria Quinta Da Faisca – Portugalia

© FerNando Guerra, FG + SG – fotografia de Arquitectura

Noua clădire Adega da Quinta da Faísca este compusă din trei părţi diferite. Primul volum are un acoperiş plat şi este îmbrăcat în plăci de ardezie neagră. Aici sunt concentrate spaţiile destinate personalului, grupurile sanitare, spaţiile comerciale şi bucătăria. Cel de-al doilea volum este protejat de un acoperiş de dimensiuni impresionante (foarte asemănător celui existent). Nivelul superior conţine o sală de dimensiuni mari, cu funcţia de găzduire de evenimente. Tot aici am amenajat două terase, una orientată spre nord şi destinată primirii vizitatorilor, şi cealaltă spre sud, oferind o perspectivă impresionantă asupra peisajului, cu succesiunea de munţi şi văi ce se continuă până la râul Douro, cel care a modelat aceste forme de relief de-a lungul veacurilor şi le modelează în continuare.

M1. Atelierul – România

© Tudor Constantinescu

Sub motto-ul muschetăresc-dumasian „Unul pentru toţi şi toţi pentru M1”, fosta sală de protocol a Cramei Murfatlar, construită în anii 1960, găzduieşte, din toamna lui 2014, M1. Atelierul, un spaţiu modern de degustare, documentare şi creaţie dedicat enologilor. De asemenea, sala reînnoită răspunde nevoii de simboluri şi poveşti, de întâlniri şi dialog – toate inerente unei industrii cu tradiţie cum este cea a vinului. Arhitecţii au conceput două spaţii principale – unul mai retras, dedicat formării şi stu­diului, şi un al doilea pentru evenimente – deservite, bineînţeles, de spaţii strict funcţio­nale: garderobă, bucătarie şi grupuri sanitare.

Completăm lista recomandărilor în dosarul numărului de octombrie igloo #166

 

 

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0