fbpx

50 de filme în cine-luptă | One World Romania 2014

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la Bucureşti 50 de filme, impărţite în 5 secţiuni principale şi proiecţii speciale, dar şi matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski şi chiar un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului.

Cele 5 secţiuni principale de anul acesta sunt: Dupa 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Şi dragostea este un drept al omului. Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicată regizorului Marcel Lozinski, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale. Lista completa a filmelor este aici.

Dupa 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care documentează si revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conţine şi un program de 5 scurtmetraje româneşti realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.
Secţiunea Rebeli pentru cauze aduce în atenţia proaspăt revoltatului bucureştean exemple de activism neconvenţional din spaţiul ex-sovietic, dar şi două filme romaneşti prezentate în premieră, care completeaza tabloul activismului contemporan: „Toamna românească” (regia: Matei Budes) şi „Bucureşti, unde eşti?” (regia: Vlad Petri).
Statul strâmb prezinta o selecţie de documentare despre felurite cazuri de corupţie din toata lumea, inclusiv „Putin’s Games” – un film despre mita, corupţia, degradarea mediului şi violarea drepturilor omului din spatele recent incheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.
Clinica mass-media incearcă prin 6 filme – unele mai serioase, altele care trateaza situatia cu mult umor – sa analizeze starea presei in momentul de fata, in mai toate colturile lumii. Filmele acestei sectiuni ridica intrebarea: exista oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice pret si servilismul fata de numeroasele interese politico-economice, practicate de o buna parte a mass mediei zilelor noastre?
Cea de-a cincea sectiune, Si dragostea e un drept al omului cuprinde 4 povesti despre relatii neacceptate – de societate, de familie, de legile tarii in care traiesc. Fiecare dintre filmele acestei sectiuni gaseste o formula cinematografica speciala pentru a vorbi despre dragoste cu caldura si delicatete. Prin ele, incercam sa privim problemele LGBT dintr-o alta perspectiva si sa le includem intr-o discutie mai larga.

Informatiile complete despre sectiuni, evenimente conexe, invitati, lista completa a filmelor si trailer-ele acestora sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0