fbpx

10AM LOFTS: rezidență creativă în centrul Atenei

ARHITECTURĂ: Eva Papadaki, Studio Andrew Trotter, Gavalas Ioannidou Architecture Studio TEXT: Anda Zota FOTO: Studio Andrew Trotter, Salva Lopez

În urmă cu cinci ani, Eva Papadaki a avut norocul de a întâlni o clădire cu particularități rar de găsit: patru apartamente, organizate unul deasupra celuilalt, într-o clădire industrială din zona centrală a Atenei, construită în perioada anilor 1970. Eva a văzut instant o oportunitate: de a transforma clădirea (care obișuia să fie utilizată ca studiouri foto, locații pentru filmări și spații de evenimente) într-o clădire de locuit cu apartamente particulare ca atmosferă. Împreună cu Andrew Trotter de la Studio Andrew Trotter și cu Eleni Ioannidou de la Gavalas Ioannidou Architecture Studio, Eva a construit noul concept 10AM Lofts.
În realizarea apartamentelor de la concept către fabricație, trioul de arhitecți au pornit de la decopertarea pereților și a pardoselilor. Au realizat astfel o coajă interioară redusă la finisaje minimale, fără adiții nenecesare. Apoi, curtea interioară centrală a fost deschisă pentru a putea conecta spațiile din subsol cu cele din parter, prin amplasarea unei scări sculpturale realizată din corten. Pardoseala a fost ulterior realizată din beton aparent, ferestrele au fost înlocuite și fațada a primit o serie de panouri semitransparente din cărămidă de sticlă.  
 
În timp ce curtea și parterul sunt inundate de lumină, spațiile din subsol au o aură de figură stygiană, cu raze care devin vizibile prin mici crăpături. Acest etaj găzduiește zonele de living și dining, ambele decorate într-un stil eclectic. Tot aici regăsim și un birou care poate fi utilizat și ca dormitor secundar. Pe măsură ce înaintăm, descoperim o baie cu pereți de compartimentare din sticlă. 
 
Astfel, în zona centrală a capitalei Greciei, acest spatiu devine un mediu perfect de relaxare, având o aură proprie, distinctă de tipologia clasică de locuire din Atena. 
 
 
Tot betonul original a fost lăsat aparent și am ales elemente noi care să amplifice atmosfera industrială. Perdelele, canapelele și mobilierul vechi ajută la îmblânzirea întregii estetici, spune Eva.

PROIECT: 10AM Lofts; AMPLASAMENT: Atena, Grecia;  ARHITECTURĂ: LEva Papadaki, Andrew Trotter, Eleni Ioannidou; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0