Acasă. Nimic în plus, nimic în minus

Cât de mult sau cât de puțin ne este necesar ca să ne simțim acasă?
Probabil de la această întrebare a plecat echipa de arhitecți condusă de Andreas Vardas când a conturat proiectul de locuință cu un nume sugestiv: Tina’s Barn House.

Concepută pentru o familie tânără, casa e o abordare contemporană a șopronului (barn house). Acoperișul opac, rezolvat în două ape, determină forma și dispunerea casei. Ceea ce aduce inedit proiectul este combinarea formei vernaculare – aproape arhetipale – cu detalii simple, moderne prin grade diferite de închidere sau permeabilizare a spațiului arhitectural.

IMG_5648

Într-o secțiune caracteristică care-i oferă identitate, casa variază închideri și deschideri și asociază materiale tradiționale cu moduri de finisare recente. Estetica domestică este conferită de o revizitare a principiilor arhitecturii organice cu atenția distinctă a proiectului de a integra mineralități locale.

Volumul construit este accentuat în prezență și durată de utilizarea pietrei locale în toate apareiajele de exterior. Scânduri de lemn iroko sunt finisajul planurilor înclinate ce unifică ambientele casei. Structura pe cadre metalice din oțel este anvelopată de un sistem de fațade izolate care se extinde până la acoperiș, reducând la minimum punțile termice și conferind clădirii un aspect unitar. Acoperișul se extinde dincolo de lungimea casei pentru a acoperi veranda de lângă bucătărie și spațiul de luat masa deschis, definind o creștere firească a spațiilor de locuit.

Tavanul cald din lemn ocru roșcat contrastează cu finisajul grirăcoros și lucios din beton. Veranda acoperită, interiorul, zona de grătar și bucătăria sunt toate un spațiu fluent.

xIMG_5722

Bucătăria în stil galerie este largă și complet echipată la nivel profesional (datorită faptului că proprietarul este bucătar și adoră mâncarea). Insula funcționează, de asemenea, ca un bar pentru micul dejun și este placată cu marmură albă strălucitoare, masa sa răcoroasă contrastând cu căldura betonului și a lemnului.

Un spațiu mansardat pe două dormitoare și baie se conectează la camera de zi. El oferă o arie suplimentară, flexibilă, suficient de spațioasă pentru a găzdui un pat ocazional, rămânând ideal pentru joacă.

Toate dormitoarele se bucură de veranda amplă care se desfășoară pe lângă casă. Ele se deschid spre peisaj prin uși glisante mari. Dimensiunile și dispunerea în plan deschis a casei oferă familiei suficientă flexibilitate și spațiu pentru extindere, iar spațiul configurat nu are nevoie de nimic în plus sau de nimic în minus pentru a te simți acasă.

Proiect: Tina’s Barn House (Casa-șopron a Tinei); Amplasament: Liperti Street, Emba, Paphos, Cipru; Regim de înălțime: Parter; Program: Locuință unifamilială; Suprafața terenului: 1 260 mp; Suprafața construită desfășurată: 251 mp; Arhitectură: VARDASTUDIO Architects + Designers, Pafos; Structură: Kleopas Papanicolaou; Contractor: Pavlos A. Pavlou Construction; Tâmplărie de aluminiu: RABEL Systems; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo 192 / oct-nov 2019 / RURAL

igloo_192-shop