fbpx

„Aftersun”: melancolia verilor ce au trecut

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Aftersun

Fluturând în mișcări fluide pe firul memoriei, „Aftersun” este povestea încercării de a ne descifra și înțelege părinții cu ochi și minți de adulți. Și de a face pace cu tot ce purtăm din ei și prin ei.

Primul lungmetraj al regizoarei scoțiene Charlotte Wells, recompensat deja cu numeroase premii, printre care Prix French Touch du Jury acordat de către Semaine de la Critique la Cannes în 2022 și premiul BAFTA 2023 pentru Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer, este o călătorie în călătorie.
Cea a adultei Sophie, recent devenită mamă, care urmărește înregistrarea video a unei ultime vacanțe petrecute cu tatăl ei în Turcia, cu 20 de ani în urmă. Și cea a spectatorului care descoperă, încercând să se țină de șirul amintirilor, relația dintre un tată și o fiică. Pauze, umbre, scene desprinse din vis – firul narativ se răsucește în ritmul melancolic al amintirilor, care nu cunoaște coerența sau logica.
 
Aici apare unul dintre punctele forte ale filmului, cel al acurateței cu care Charlotte Wells exprimă deplina sensibilitate și volatilitate a memoriei. Sophie încearcă să își descifreze tatăl copleșit de o existență ale cărei detalii apăsătoare sunt doar întrezărite, ea înseși aflându-se în vara respectivă la poarta adolescenței.

Nu știm exact care erau umbrele din viața lui Calum. Îl vedem străduindu-se să fie un tată bun, dar nu este clar ce anume i s-a întâmplat după ultimul cadru al filmării vacanței de acum 20 de ani. Intuim și simțim însă alături de Sophie că acea vară avea să marcheze un înainte și un după, ceva ce avea să se schimbe iremediabil.

Și mai știm că Paul Mescal face un rol memorabil (ca de altfel toate rolurile sale de la serialul „Normal People” încoace, – „The Lost Daughter”, „God’s Creatures”) care i-a adus și prima nominalizare la Oscar în 2023, după cea de la premiile BAFTA. Iar tânăra Frankie Corio (în rolul lui Sophie) este o reală gură de aer proaspăt.

„Aftersun” poate fi văzut în cinematografele de la noi din 3 martie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0