fbpx

#Aiciastat Serata culturală cu flaut și romanțe la caravanserai de Ziua Unirii Principatelor

Asociația culturală „Aici a stat” organizează miercuri, 24 ianuarie, la ora 18:00, singura serată culturală a iernii într-un loc foarte rar deschis publicului: salonul voievodal din caravanserai: Hanul lui Manuc, un monument istoric de secol XIX care a fost martorul evenimentelor istorice de mai bine de 200 de ani. Asociația deschide ușile patrimoniului bucureștean cu povești direct de la sursă: proprietarul edificiului, domnul Constantin Șerban Cantacuzino, și Silvia Colfescu, povestitor prin excelență. Invitații vor asculta un recital cu un repertoriu atent ales pentru ziua de 24 ianuarie: muzică clasică cu flaut și piculină, parcurgând epoca barocă a lui Bach, Salieri, Boccherini, până la compoziții autohtone, interpretând cântece tradiționale din Bucovina, Moldova și Țara Românească pentru a marca Unirea Principatelor. Ne vom delecta și cu opere pe versurile lui Eminescu și romanțe ce vor aminti de Bucureștii de altădată.

Invitații vor petrece o seară de neuitat explorând acest caravanserai istoric, ascultând muzică clasică interpretate de membri Ansamblului cameral #Aiciastat și de invitați soliști. Vor putea admira instalații florale, se vor bucura de farmecul palatului, vor degusta vin, cocktailuri și alte surprize. Atmosfera de poveste se resimte cu atât mai puternic în reședințe istorice transformate în spații alternative de concerte clasice.

 

Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul în toate formele sale și am ales să deschidem ușile unui loc mai puțin accesibil, salonul voievodal din vechiul caravanserai, vechi de mai bine de 200 de ani, Hanul lui Manuc, martorul istoriei noastre. Am creat un eveniment deosebit, un recital de muzică de cameră adaptat Zilei Unirii Principatelor. Ne vom teleporta în vechii București, prin romanțele, versurile și compozițiile pe care le vom asculta și poveștile pe care le vom descoperi. Este o onoare să avem alături de noi două mari personalități contemporane: domnul Constantin Șerban Cantacuzino, proprietarul hanului, și doamna Silvia Colfescu, care ne vor depăna povestea locului”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale „Aici a stat”. 

 

Evenimentul începe la ora 18:00, când se va face recepția invitaților. La ora 18:30 va începe povestea Hanului lui Manuc și istoria Unirii Principatelor. Va urma recitalul de muzică clasică cu flaut, parcurgând un repertoriu de la epoca barocă a lui Bach, Salieri, Boccherini, cu tranziție către repertoriul autohton, interpretând cântece tradiționale din Bucovina, Moldova și Țara Românească pentru a marca Unirea Principatelor. Programul muzical va fi completat de muzica pe versurile lui Eminescu și cu romanțe ce vor aminti de Bucureștii de altădată. Recitalul va fi interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat: muzicienii Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel), mezzo-soprana Hortenzia R. Forray și flautista Irina Naneș. Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live.

 

Evenimentul permite accesul tuturor iubitorilor de muzică într-un spațiu alternativ sălilor clasice de concert și își propune aducerea vizitatorilor într-un spațiu în care pot fi surprinși atât de arhitectură și atmosferă, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special cu această ocazie. Intrarea se face pe baza achitării biletului aici: https://aiciastat.ro/serata-culturala-aiciastat-de-ziua-unirii-principatelor/ în limita locurilor disponibile.

 

Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea clădirilor istorice și transformarea lor în spații alternative de concerte clasice. Dacă anul trecut Asociația a invitat publicul la 12 serate în locuri diferite de patrimoniu (12 serate care s-au înmulțit la cererea fantastică a publicului), anul acesta propune primordial câte o serată pe anotimp, marcând date importante din calendarul nostru cultural: Ziua Muzeelor, Ziua Muzicii, Ziua Monumentelor Istorice sau Ziua Patrimoniului.

 

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă „George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor „Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

 

Andrei Rubeli a început studiul viorii la 5 ani și este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio”, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București „Collegium suonare” sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

 

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică „Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

 

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.

 

Mezzo-soprana Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

 

Irina Naneș a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și în prezent este artist instrumentist în cadrul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și profesor de flaut la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. De-a lungul carierei sale, Irina a concertat pe scene muzicale renumite, atât în calitate de colaborator al Orchestrei Radio sau a Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea”, cât și ca membru al unor ansambluri camerale de prestigiu.

 

Mai multe detalii despre program, dar și bilete, sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/911839250643755

 

***

 

Parteneri: Hanul lui Manuc, Familia Cantacuzino, Restaurant Hanu’ lui Manuc, Sâmburești, Aqua Carpatica, Privileg Catering, EnRose, Atelier Isabelle Vijiac, ALCHEMICO Drinks, DeCorina Hats

 

Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală

 

Despre Asociația Culturală „Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Pentru reînnodarea relației afective cu trecutul, Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 45.000 de iubitori de patrimoniu.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0