fbpx

Al Optulea Atelier de Arhitectură Româno-Spaniol

Şcoala Tehnică Superioară de Arhitectură de la Madrid şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti vor organiza şi anul acesta, pentru a opta oară consecutiv, atelierul de arhitectură româno-spaniol.

Text: arh. Codina Duşoiu

Atelierele româno-spaniole (care au beneficiat din 2006 de o continuitate remarcabilă) sunt dedicate studiului patrimoniului arhitectural în relaţie cu coordonatele locului, cu componenta climatică, geografică, topografică şi antropologică a acestuia, cât şi studiului arhitecturii vernaculare în general, cu observarea tehnicilor şi materialelor tradiţionale. O caracteristică a atelierelor este accentul pus pe studiul individual al studentului pe teren, prin intermediul caietului personal de schiţe, pentru ca apoi sa poată concluziona şi propune soluţii de intervenţie viabile. Un model în acest sens este arhitectul erudit G.M.Cantacuzino, care a lăsat moştenire o formă proprie de investigare a obiectului de arhitectură situat în peisaj, atât prin expresie grafică, cât şi prin cuvântul scris. De fiecare dată, confruntarea la nivel mental dintre participanţii români şi cei spanioli a revelat surprinzătoare similitudini între moduri de viaţă, feluri de a construi ori de a privi lumea a două culturi aflate, în mod paradoxal, aproape de extremităţile continentului . Mai ales în această experienţă trăită în comunitate rezidă bogatia acestor ateliere la care participă profesori, arhitecti, specialişti ai patrimoniului şi studenţi la arhitectură.
Ediţia din acest an a Atelierului de Arhitectură Româno-Spaniol îşi propune investigarea podurilor şi a drumurilor antice sau medievale din zona El Bierzo (regiunea Leon) – Spania şi vine în contrapartidă faţă de Atelierul Româno-Hispano-Italian organizat de UAUIM în iulie 2012 în Tara Haţegului. 12 studenţi români şi două cadre didactice de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu vor reprezenta partea română în cadrul acestui grup de cercetare, concluziile a 5 zile de observaţii pe teren în El Bierzo urmând a fi formulate şi prezentate în cadrul CIAT (Centrul de Cercetare pentru Arhitectură Tradiţională) aflat în Boceguillas, regiunea Segovia, la cca. 100 km. de Madrid. În condiţiile în care la nivel european cercetarea integrată, cu participanţi din mai multe tări, pare să fie soluţia care poate trasa direcţia unui viitor responsabil şi sustenabil, atelierele româno-spaniole de arhitectură sunt o iniţiativă binevenită, profesionistă şi aflată în plină dezvoltare.
Vom reveni cu un reportaj despre atelierul de vara aceasta din El Bierzo.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0