fbpx
Aleea suspendată roşie. Forest and Sports Park


ARHITECTURĂ ȘI FOTO: LOLA Landscape Architects, TALLER Architects, Land + Civilization Compositions TEXT: Ioana Păunescu

Câştigător al unei competiţii internaţionale, acest proiect este fructul colaborării dintre trei studiouri internaţionale de arhitectură, toate cu sedii în diverse oraşe ale lumii, incluzând Rotterdam, Shenzen, Bogotá, Amsterdam sau Hong Kong. Pentru noul parc din Guangming, Shenzen – unul din cele mai importante hub-uri de tehnologie ale lumii, supranumit Silicon Valley-ul chinez, cu o populaţie de peste 17 milioane de locuitori – trio-ul de arhitecţi a gândit un parc la fel de inovator din punct de vedere conceptual.

Forest and Sports Park a fost proiectat ca un spaţiu de tranziţie între oraş şi pădurea din apropiere – şi, prin extensie, cu întreaga zonă naturală a deltei Pearl River –, iar prima fază de realizare, care a implicat amenajarea unei suprafeţe de 600 de hectare, a fost încheiată în 2020. Astfel, în cadrul primei ediţii a World Architecture Festival din China, organizat în următorul an, proiectul a primit două premii: pentru design şi pentru amenajare peisagistică.

Pe lângă zonele verzi, parcul oferă numeroase spaţii pentru practicarea sportului, precum şi două centre de cercetare şi dezvoltare, axate pe botanică şi, respectiv, pe sport. Dotările sunt completate de diverse pavilioane cu rol de belvedere sau de cafenea şi restaurant, pavilioane care, pentru a minimiza impactul asupra mediului, au fost proiectate modular şi au fost prefabricate. În zona centrală a parcului, arhitecţii au prevăzut de asemenea un spaţiu cu funcţiunea de pepinieră.

FSP 05_LOLA TALLER LCC - FSP elevated path

În acest cadru natural, în care văile largi, dealurile şi pădurea oferă un fundal scenic, vizitatorii pot descoperi sporturi noi, sporturi vechi, poate chiar uitate, precum şi cele mai noi tehnologii în materie; se pot bucura de natură sau pot face o plimbare de-a lungul unei impresionante alei roşii, cu pantă lină, completată de rampe de acces şi ascensoare, care oferă perspective impresionante ale pădurii şi ale oraşului. 

Cu înălţimi variabile şi parcurs sinuos, aleea roşie traversează întregul parc, lăsând asupra zonelor plantate o minimă amprentă, cea a stâlpilor. Şi oferă perspective unice asupra unui spaţiu înconjurător – deopotrivă construit şi natural – cu o inestimabilă valoare: o metropolă efervescentă şi o biodiversitate exuberantă, cea a deltei Pearl River.
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0