fbpx

Amenajarea spațiului interior și izolarea socială

În noua situație în care ne-am trezit la nivel global, sunt două lucruri de care suntem acum fizic legați 24 din 24: familia alături de care locuim și spațiul nostru de acasă. Suplimentar, casa noastră a devenit peste noapte birou și în multe cazuri și școală, cinema, restaurant și spațiu de joacă. Avem ingredientele perfecte pentru o porție de haos familial.

Mai jos sunt câteva sugestii de amenajare a interiorului pentru a netezi neregularitățile drumului pe care îl explorăm toți în ultima perioadă și a regăsi armonia spațiului personal.

Zone multifuncționale. Gândeste-te la nevoile actuale ale fiecărui membru al familiei, în corelare cu spațiul avut la dispoziție. Renunță la gândirea tradițională din acest punct de vedere, negociați zonele de activitate, intervalele orare dacă este necesar și toată lumea va fi mai fericită.

Organizare – flexibilitate – echipă. Pentru că spațiul tău are brusc mai multe funcțiuni, încearcă să compensezi prin organizare și flexibilitate: reorganizează de exemplu toate elementele decorative dintr-o încăpere. Adună-le pe toate la un loc, experimentează cu ajutorul familiei rearanjarea lor și încearcă în final să expui doar o parte dintre ele. După câteva zile încearcă și alte combinații decorative, păstrând restricția expunerii parțiale. Diminuarea elementelor decorative și eliminarea lucrurilor fără o importanță vitală produc un efect linistitor, calmant.

Ergonomie. Pentru a nu te obosi postura de lucru, alege din ce ai la îndemână: un scaun/fotoliu confortabil amplasat într-un raport bun față de laptop. Fii creativ: înalță ecranul cu o carte pentru a corecta postura sau mergi până la capăt și folosește de exemplu masa de călcat montată la înălțimea necesară, ca masă de lucru. Dacă natura muncii tale îți permite, variază locurile din care lucrezi și te vei simți fizic mai bine.

Atmosfera spațiului de lucru. Nu te gândi doar la ce se vede pe ecran, ce se întâmplă în spatele tău. Vei petrece ore lucrând, privind ecranul și ce se află în spatele lui. Alege un loc cu multă lumină naturală, ideal lângă o fereastă și o priveliște frumoasă în față. Eu, când ridic acum ochii din ecran, văd o mică gradină în fața mea, pentru că am grupat în spatele lui toate orhideele înflorite pe care le aveam prin casă.

Varietate. Este momentul micilor proiecte de amenajare pe cont propriu, ce gândeai că poate o să faci odată, când o să ai timp. Nu necesită o mare îndemânare pentru a colora contrastant un perete, sau pentru cine este mai îndemânatic să picteze un perete. În funcție de ce te pasionează, poți modifica estetic piese de mobilier, poți crea elemente decorative mici și medii. Posibilitățile sunt vaste și magazinele online deschise.

Colțul propriu. Nu uita că ai nevoie și de un respiro, un timp și spațiu în care să îți reîncarci bateriile. Creează o zonă care să te ajute în acest sens. Un fotoliu în care să citești, cu muzica preferată sunând în căști, un spațiu în care să poți faci yoga sau alt tip de activitate fizică, zona de gaming, colțul pentru hobby-uri. Activitățile care ne deconectează nu implică întotdeauna lucrul în echipă. Deși, dacă consideri colțul propriu o misiune imposibilă din cauza copiilor, regăsește copilul din tine: încearcă să experimentezi hobby-urile și jocurile lor, s-ar putea să ai surprize plăcute.

***

Raluca Mocanu este arhitect și lector al Fundației Calea Victoriei unde susține cursul Introducere în Design interior – Stiluri şi principii decorative.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0