fbpx

AMURAL 2018 – O nouă pagină în arta vizuală

În perioada 23-26 august va avea loc a patra ediție a AMURAL Festival Vizual, intitulată sugestiv Ediția A4.

Timp de 4 zile întreaga zonă După Ziduri, cu pădurea și monumentele sale medievale, devine „caietul de schițe” a peste 100 de artiști din întreaga lume. Tema acestei ediții – foaia A4 și infinitele posibilități pe care aceasta le oferă.

Un labirint de proiecții video

Recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiecții video simultane, AMURAL plusează în acest an și cu o listă impresionantă de show-uri Audio-Video pe scena de la Turnul Negru.
Max Cooper (UK) producătorul ale cărui videoclipuri fascinante sunt întrecute doar de profunzimea muzicii va ocupa Turnul vineri seară.
Sâmbătă scena va fi ocupată de duo-ul Melmann (ARG) – Maotik (CAN) cu un set de muzică și proiecții ambele live. Vor prelua cu aceeași complexitate, dar cu propriul trip-hop Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic.
În căutarea sinesteziei AV vor fi și Danaga & Maria Brudașcă live cu proiecții analog, BLN, Vlaicu Golcea & Mihai Păcurar. Li se adaugă pe scenă Ada Kaleh, Baba Dochia, Karpov not Kasparov și mulți alții.
Asta doar la Turnul Negru.

contrafort

Zidurile medievale devin pagini animate ale unei mari creații

Zidul cetății, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt ecranele cele mai căutate și mai provocatoare pentru artiștii invitați.
Surprizle vin însă când adăugăm la lista proiecțiilor Casa Colaj (Crucea Roșie), Casa Bântuită, Turnul Măcelarilor și chiar râul Graft.
Glimt Visuals (SWE) și Infimensions (CRO) se alătură celor mai bun VJ români – Cote, Paketa12, Noetic, Pareidolia și tot așa până la 16 artiști sau studiouri de artă video.
Această impresionantă desfășurare de forță s-a putut realiza doar cu sprijinul unui partener de încredere cum este EPSON care furnizează majoritatea proiectoarelor video pentru festival.
Cel mai puternic proiector va fi 15.000 lumeni laser, cea mai nouă și mai bună tehnologie de proiecție. Acesta va lumina Turnul Alb, astfel încât proiecția să fie vizibilă din Piața Sfatului și chiar de pe Tâmpa.

Victoria ce ne dă curaj să continuăm

Cinematograful Popular este motivul pentru care am început acum 3 ani povestea AMURAL – cultura alternativă, contemporană, avea nevoie de un spațiu de manifestare în Brașov. Cu fiecare ediție am demonstrat că se poate, iar acum autoritățile au început renovarea Cinematografului Popular în ceea ce sperăm că va fi o nouă instituție culturală brașoveană.
Pentru a marca acest moment artistul canadian Maotik va realiza în interiorul sălii instalația video Aeryon. Publicul va putea intra pentru ultima dată în sala cinematografului înainte de renovare.
Iar duminică vom încheia festivalul cu o proiecție 3D realizată de Aural Eye pe muralul devenit de acum obiectiv turistic. Probabil și acesta se va pierde odată cu vechea tencuială, dar va trăi în amintirea și fotografiile călătorilor ce au vizitat Brașovul în ultimii 2 ani.
Pe scena în aer liber din spatele Popular se vor împleti poezia și muzica live. Acest spațiu vine să contrabalanseze artele digitale de la Turnul Negru printr-o abordare clasică, analog a artelor.

expo-turnul-alb

Expozițiile ocupă turnurile

În Turnul Alb vom aduce pentru prima dată la festivalul nostru lucrări de realitate augmentată. Curatoriat de One Night Gallery, Turnul va găzdui lucrări de Raluca Băraru, Livia Fălcaru și Victor Fota augmentate cu animații ce vor putea fi vizionate cu telefonul mobil.
Tot aici artiștii se vor juca în realitatea virtuală în mijlocul publicului.
Turnul Negru va conține în interior o expoziție dedicată acestei ediții – lucrări de artă vizuală în format A4. Foto, design, ilustrație, colaj, singura condiție este dimensiunea: A4 – tribut pentru foaia albă de la care pleacă totul.
Bastionul Graft va adăposti animațiile faimosului regizor Tomek Baginski din Polonia, expoziția de design grafic dedicată lui Bogdan Ceaușescu, maestru al afișului de artă și expoziția de bandă desenată a lui Akira (Cristian Dârstar) artist cu rădăcini brașovene ce revine să expună pentru AMURAL.

Întoarcerea artistului consacrat

Un alt brașovean ce excelează în domeniul său este pictorul Ion Văcăreanu – artist cu lucrări apreciate și licitate în întreaga lume. Expoziția-eveniment dedicată lui va avea vernisajul în timpul festivalului, dar va rămâne montată timp de o lună la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.
Pentru un alt mare brașovean, faimosul Brassai, supranumit Les Yeuex de Paris pentru pozele sale cu Parisul în timpul nopții vom dedica o pictură murală. Colectivo Licuado din Uruguay se vor ocupa de creație.

VISSSUAL – Visul AMURAL

A doua mare locație a festivalului și locul ce va deveni în curând centrul culturii alternative a orașului este VISSSUAL. O fostă linie de producție de pantofi se transformă cu fiecare eveniment într-un hub cultural pentru artiști din toată lumea.
Pe parcursul festivalului aici vom găzdui expoziție de fotografie. În peisajul industrial vom aduce lucrări ale Gitta Seiler (GER) despre viața grea a tinerelor mame. România va fi reprezentată de Centrul de Fotografie Documentară prin Ioana Cîrlig și Petruț Călinescu.
Iar vineri și sâmbătă aici vor avea loc două concerte ca un ying-yang. Vineri doar DJ fete cunoscătoare de techno, iar sâmbătă DJ băieți iubitori de minimal house. Ambele însoțite de proiecții imersive cum doar la AMURAL mai vezi.

Prin festival

Ceea ce va face însă festivalul viu și sănătos sunt instalațiile de artă aflate peste tot în calea ta. Fie că vorbim de InDialog (FRA) cu senzori ai undelor cerebrale, de construcțiile ușoare ale lui Markus Puhlmann (GER), de obiectele repetitive ale lui Martin Balint sau arhitecții de frumos RIZI sau Trip, acest creații dau dimensiune AMURAL prin ideile și forma lor.
Tot ca o instalație de artă poate fi privit și CinemaTURNgraful de lângă Turnul Alb unde vor rula filme și animații de și despre artă.

Și asta nu e tot

Numărul artiștilor depășește 100, i-am amintit doar pe cei mai cunoscuți. Numărul proiecțiilor și instalațiilor va fi record. Spectacolele audio-video vor schimba felul în care consumăm concertele. Lucrările ne vor pune pe gânduri. Totul va fi o sărbătoare vizuală jucăușă și inteligentă în același timp.

Această călătorie nu ar fi posibilă fără următorii parteneri:
EPSON, Primăria Brașov, Consiliul Județean Brașov
Fan Courier, Accenture, Gambrinus, Centrul Cultural German + Goethe Institut, Coresi, Aqua Carpatica
Institutul Polonez, Ambasada Suediei, Colegiul Național Aprily Lajos, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural, One Night Gallery, Muzeul Județean de Istorie, Ina Schaeffler, Cinema One, Ioooi, Green Revolution + I’Velo, Centrum House Hostel Brasov, Agenția Metropolitană Brașov, RAT BV

AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul la cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie. O mișcare care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și călătorii.

poster-a4_1-copy

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0