Apartament Sala Palatului by Igloo Architecture

Având avantajul situării în chiar inima Capitalei, în imediata apropiere a Căii Victoriei şi Centrului Vechi, acest apartament a fost amenajat în vederea închirierii în regim hotelier. Proiectul a presupus transformarea unui spaţiu tipic de bloc comunist într-un interior cosmopolit, demn de un centru urban european. Arhitecţii s-au achitat de datorie prin reconfigurarea interioarelor şi popularea lor cu obiecte din materiale de calitate şi rezistente şi elemente decorative discrete, dar de efect.

O primă intervenţie asupra spaţiului existent a constat în deschiderea bucătăriei, prin demolarea peretelui care o separa de living, obţinându-se astfel un open space ce le conţine pe cele două, precum şi zona de dining. Pentru ca bucătăria să nu fie vizibilă din vestibul, dar şi pentru a rezolva nevoia de depozitări, a fost creat un corp multifuncţional, care, spre bucătărie, ascunde frigiderul incorporabil, iar spre hol conţine un compartiment pentru haine.

Peretele care separă zona de zi de zona de noapte, formată din două dormitoare şi o baie, nu a putut fi înlăturat, fiind din beton, ceea ce a dictat configuraţia atipică a camerelor, unde cele două dormitoare sunt separate doar de un dulap înalt până în tavan, de asemenea cu două feţe. Nota de industrial dată de cablurile trase aparent, prin ţevi negre, este, de asemenea, rezultatul necesităţii şi al „negocierii” cu pereţii de beton existenţi şi plafonul din acelaşi material, şi el lăsat aparent şi finisat cu tencuială gri.

 

Lemnul de stejar natur este prezent din abundenţă în amenajare, fiind folosit atât pentru placarea podelelor cât şi pentru mobilier, creând astfel impresia de unitate şi fluiditate a interioarelor.  În zona de zi, prezenţa sa caldă se îmbină armonios cu caracterul rece al cadrelor de metal negru şi corpurilor de iluminat de accent cu linii geometrice, din acelaşi material. Elemente precum peretele din cărămidă vopsită în alb, covorul cu aspect vintage şi tablourile contribuie la crearea unei atmosfere de urban loft. Din punct de vedere al schemei cromatice, caracterul dominant al lemnului este temperat, în open space, de jocul alb-negru şi de accentele de albastru.

În dormitorul principal, senzaţia de confort este dată de combinaţia dintre lemnul natur şi albul lenjeriei de pat, de textura bogată a draperiilor crem, precum şi de iluminatul ambiental, care invită la relaxare. Dormitorul mic, deşi mai modest, evocă, prin draperii, câteva simboluri ale unor capitale vest-europene, reamintindu-i discret utilizatorului că se află în Micul Paris.

 

Baia a fost refăcută în totalitate şi lărgită – inclusiv prin înlocuirea căzii cu o cabină de duş – şi continuă în mod coerent linia generală a amenajării, precum şi ideea de relaxare, prin albastrul deschis al mozaicului şi prin lemnul prezent şi aici.

Apartamentul poate fi folosit pentru şederi pe termen scurt, pentru mai mult de două persoane, şi este un spaţiu unde cei ce vizitează Bucureştiul vor reveni cu plăcere după o zi petrecută în oraş.

PROIECT: Igloo Architecture, arh. Bruno Andreşoiu, arh. Silviu Ciulei; FINALIZAT: 2019