fbpx

Arhitectul britanic Alan Crawford despre Midjourney și felul în care inteligența artificială poate influența arhitectura viitorului apropiat

TEXT: Alan Crawford, Anca Rotar IMAGINI MIDJOURNEY: courtesy of Alan Crawford

Din ce în ce mai mulți arhitecți aleg să experimenteze cu programe pe bază de inteligență artificială, Midjourney fiind cel preferat pentru vizualizare arhitecturală. Unul dintre acești arhitecți este britanicul Alan Crawford, fondatorul biroului Crawford Partnership, cu sediul în zona de nord a Londrei. Alan ne-a împărtășit o parte dintre gândurile lui despre impactul evoluției tehnologice asupra viitorului domeniului arhitecturii și despre potențialul, dar și riscul, deținut de inteligența artificială. Mai mult, el a realizat în exclusivitate pentru Igloo Media o serie de imagini în Midjourney, pe baza prompt-ului „oraș futurist format din igloo-uri”.

Ca arhitect, de-a lungul carierei mele am fost foarte interesat de impactul tehnologiei asupra viitorului arhitecturii și designului. Până în 2022, mare parte din tehnologia digitală folosită de arhitecți pentru a-și crea lucrările, inclusive pachetele de software de desen și design,  BIM, VR & AR, s-a bazat pe elementul uman, arhitectul sau designerul fiind cel ce introducea comenzile în software pentru a crea desene 2D sau 3D, dezvoltate apoi prin folosirea altor pachete de software pentru a genera vizualizări 3D și imagini randate complexe ale proiectelor. De multe ori, acest proces, prin care se ajunge de la ideea inițială -uneori doar o schiță în creion, dezvoltată în detaliu cu ajutorul software-urilor precum ArchiCAD, Revit, Sketchup, etc.  – la proiectul final, este unul laborios, care consumă mult timp.

 

Creațiile arhitecturale care urmează acest proces deja foarte traditional, deși par originale și unice, pleacă de foarte multe ori de la idei reciclate din proiecte similare, care au fost deja finalizate de alți arhitecți, împrumutând forme și materiale și apoi adaptându-le, într-o încercare de a crea un stil individual, potrivit proiectului în lucru. Ideea este că „nu multe proiecte pot pretinde că sunt cu totul unice în ceea ce privește gândirea creativă și elaborarea lor”.

Oraș futurist format din igloo-uri

Software-urile text-to-image pe bază de inteligență artificială sunt atât de fascinante deoarece fiecare imagine creată de la un text prompt este unică, iar folosirea aceluiași prompt nu va genera niciodată imagini identice, chiar dacă cuvintele sunt aceleași. Fiecare imagine generată este unică și diferită de celelalte. Este un design original compus de inteligența artificială.  

 

În momentul de față, software-urile precum Midjourney reprezintă o unealtă extrem de puternică pe care arhitecții o pot utiliza pentru a explora un concept inițial de design, deoarece poate crea mai multe idei pe baza aceluiași concept în doar câteva minute, în timp ce metodologia tradițională încă folosită în prezent cere zile sau chiar săptămâni.

Oraș beduin contemporan cu 5 milioane de locuitori

Imaginile unice generate de inteligența artificială nu necesită decât simple prompt-uri din cuvinte, care pot fi foarte ușor modificate doar prin schimbarea unui singur cuvânt, pentru a genera un output complet diferit de imagini, toate pe baza unor idei născute în imaginația arhitectului sau designerului. Mai multe variante de imagini pot fi produse foarte ușor pentru a explora și dezvolta unele idei, sau respinge pe cele ce nu corespund viziunii arhitectului, dar care pot, în continuare, servi ca surse de inspirație, de multe ori conducând la idei sau căi noi, diferite, pe care acesta le poate urma. Când, într-un final, se ajunge la o imagine apropiată de conceptul pe care și l-a imaginat arhitectul, aceasta poate fi integrată în prezentarea făcută unui client sau dezvoltată mai departe, ca parte a unui design mai complex, folosind un software CAD mai convențional.

Oraș futurist în stilul artistului Maxfield Parrish

Existând numai de doi ani, Midjourney este încă foarte nou, dar în această perioadă scurtă, am observant cum calitatea imaginilor și viteza producerii lor s-au îmbunătățit în mod spectaculos. Dacă luăm în considerare durata medie a pregătirii unui architect, care în Marea Britanie este, în prezent, de 10-11 ani, nu ne putem decât imagina cât de mult se vor dezvolta abilitățile software-urilor pe bază de inteligență artificială în aceeași perioadă de timp, integrând noi funcțiuni cu mult peste cele actuale. Imaginați-vă cum ar fi să puteți crea o imagine 2D cu doar o comandă vocală, folosind un software cu capacitatea de a transforma acest concept initial într-un model 3D complet, și apoi de a genera toate detaliile necesare construcției pe baza unor comenzi verbale adiționale.

 

Dacă un software AI poate atinge un asemenea nivel de excelență în următorii 10 ani (și eu, personal, cred că este posibil), trebuie să ne întrebăm – Ce vor mai însemna pregătirea și abilitățile arhitectului? Ar putea studiul și practica arhitecturii să devină redundante? În viitorul apropiat, proiectarea de clădiri și crearea de obiecte de consum ar putea ajunge în mâinile unor indivizi care se pricep să creeze text prompt-uri sau, până în anul 2030, poate chiar prompt-uri verbale, asemenea instrucționilor pe care le dăm în prezent unor dispozitive precum Amazon Alexa. 

”Walking City” în stilul Archigram

În ultimii doi ani, mi-am împărtășit pe social media gândurile (și îngrijorările) asupra impactului pe care inteligența artificială îl va avea, cu siguranță, asupra viitorului profesiei de architect. Cred că avansările pe care le vedem acum pe diverse platforme AI reprezintă un apel de trezire către arhitecți, de a răspunde acestei „amenințări” sau „provocări”, ce îi privește în special pe cei din generația tânără, a studenților arhitecți, care vor vedea cum evoluează domeniul AI în același timp cu pregătirea lor. Mă tem că acești tineri studenți își vor petrece 10 ani studiind numai pentru a vedea inteligența artificială depășind abilitățile lor tradiționale și lăsându-i în imposibilitatea de a se lucra. Cu toate acestea, sper că arhitecții și universitarii din întreaga lume vor începe să conștientizeze marea provocare cu care se confruntă și că, prin dezbateri și colaborare, vom găsi noi și neconvenționale moduri de a folosi și „controla” dezvoltarea și eventuala dominație a inteligenței artificiale ca designer sentient și auto-suficient, și de a păstra și apăra, în anii care vin, elementul uman al imaginației creative.

 

Totuși, sunt din ce în ce mai umit de abilitățile și potențialul pentru viitor ale inteligenței artificiale și mi-am împărtășit gândurile referitoare la acest subiect cu studenții arhitecți cu care lucrez, pe care i-am încurajat să experimenteze, la rândul lor, cu Midjourney.  

Eco-sat al viitorului cu case cu 2 și 3 etaje

Descoperiți mai multe tipuri de reprezentări în arhitectură în igloo #209 / august – septembrie 2022 / Reprezentări arhitecturale, disponibil în curând.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0