fbpx

Arhitectura, foaie albă

Interviu cu Yestudio realizat de Silvia Gugu
foto: © Clivelan

Ne-a atras atenţia recent un proiect de design interior devenit „viral” pe internet – My Secret Garden – o creşă la ultimul nivel al unei case private, cu o bibliotecă modulară, casetată, ascunsă în spatele diagonalei jucăuşe a unui tobogan. Da, exact, aşa cum am spus, a unui tobogan interior – suficient ca să facă un proiect să iasă în evidenţă.

Cu o estetică ordonată şi epurată, rampa uneşte o supantă cu nivelul inferior al unui loft, integrând rafturi sub ea şi un rând de trepte adiacent. Toate aceste elemente sunt relizate din aceeaşi esenţă de lemn, fără alte accesorii, pentru a accentua calitatea origami a proiectului: numai pliuri şi decupaje, niciun adaos inutil. În spatele designului se află filosofia creativă a grupului Yestudio, un birou de arhitectură din Taipeiul suprapopulat. Proiectele lor de interior sunt axate pe simplitate, jocuri de lumini şi umbre, texturi, puritate şi armonie cu mediul. Făcând uz de muchii extrudate cu grijă, arhitecţii simplifică spaţiul şi asigură apartamentelor de mici dimensiuni depo­zitarea atât de necesară pentru a ascunde obiectele inutile şi a păstra un ambient cotidian confortabil. Am contactat-o pe arhitecta Yian Hung, cea care conduce biroul Yes! pentru a afla mai multe despre provocările cu care se confruntă în locuinţele de dimensiuni reduse şi ce soluţii pot oferi. www.yestudio.com.tw

  Proiectele voastre rezidenţiale par foarte preocupate de economia de spaţiu. În Româ­nia, apartamentele sunt relativ mici şi sunt tipologia rezidenţială dominantă. Şi-n Taiwan e la fel?
Da, în special în zonele urbane ale Taiwanului. De exemplu My Secret Garden este la ultimul nivel al unei clădiri tradi­ţio­nale de apartamente din Taipei, iar suprafaţa totală este de numai 40 mp. Realizarea unor spaţii funcţional şi flexibil cu ajutorul mobilierului multifuncţional a fost întotdeauna o provocare pentru arhitecţi în Taiwan.

Cum beneficiază un mic apartament de mâna unui designer?
În cazul acesta, clientul nostru a avut ideea de a crea un tobogan pentru cele două fiice ale sale şi prietenii lor. Noi i-am ajutat pur şi simplu să o combine cu scările şi o bibliotecă faină cu depozitare pentru jucării. Iar ocazio­nal, pot să dea jos cutiile de jucării ca să le folosească drept locuri de stat când se uită la filme. Spre norocul nostru, clientului şi fetiţelor lui le-a plăcut foarte mult.

Cum traduceţi principiile pe care le enunţaţi – puritate, simplitate, textură, lumini şi umbre – în design?
Ca designeri, noi credem că „simpli­tatea creează un design bun”. Când găsim pro­iecte care ne atrag atenţia în mediul construit, de fiecare dată proiectul respectiv re­prezintă o idee foarte simplă realizată dintr-un material foarte simplu. Considerăm că un design care e funcţional şi poate interacţiona cu oamenii şi natura de-a lungul timpului e un design bun.

Care sunt materialele voastre preferate şi de ce?
Ne place să folosim lemn şi beton, de cele mai multe ori în combinaţie cu zidărie albă, pentru simplul motiv că ne place textura caldă şi naturală a lemnului şi puritatea zidurilor albe sau în beton. Cu aceste două materiale reuşim să ne exprimăm cel mai bine viziunea.

Deci aveţi o preferinţă pentru un design unitar, axat pe doar una-două texturi. De ce e important să simplifici lucrurile în spaţiile rezidenţiale?
Ne place într-adevăr designul simplu şi curat, care trimite întotdeauna la filosofia noastră de bază. Numele biroului nostru este „易 yi”; înseamnă simplitate, puritate şi transformare în limba chineză. Credem în rezolvarea proble­melor spaţiale complicate cu strategii foarte simple, dar creative. În arhitectura de interior şi în orice intervenţie spaţială în gene­ral, ne place să credem că reuşim să creem o foaie albă pentru oameni, iar o foaie ar trebui să fie simplă şi fără prea multă decoraţie lipsită de sens.

Aveţi doi copii. V-au influenţat activitatea de designer?
Am observat că proiectele voastre permit utilizatorilor să interacţioneze cu depozitarea şi mobila în multiple feluri – de exemplu, urcând pe ea, stând pe ea etc.

V-a inspirat în acest sens felul în care copiii folosesc mediul?
Băieţelul şi fetiţa mea au o influenţă majoră asupra deciziilor pe care le luăm în proiectare, asupra felului în care încercăm să creăm un loc în acelaşi timp sigur şi interesant pentru copii. Asta a fost cheia în proiectul My Secret Garden. În timpul procesului de proiectare a fost mereu o bătălie între soluţiile faine, care dădeau bine, pe de o parte, şi siguranţa utilizatorului, pe de alta – şi am avut multe de învăţat din asta, pas cu pas.

Care este sfatul cel mai important pe care-l daţi locuitorilor de apartamente care vor un spaţiu plăcut, locuibil?
Noi credem că fiecare dintre ei are stiluri şi probleme diferite; e o chestiune care diferă de la caz la caz. Ne face plăcere însă să dăm o mână de ajutor şi să oferim consultanţă.

My secret garden My Secret Garden este rezultatul dorinţei unei familii creştine să facă un gest de deschidere către comunitate. În podul neutili­zat, aceştia şi-au propus să amenajeze o combinaţie de creşă – sau grădiniţă – şi capelă pe care copiii vecinilor o pot frec­ven­ta gratuit, alături de cele două fetiţe ale proprietarilor. La sugestia clientului, arhitecţii au pornit de la ideea de a incorpora un tobogan în amenajare. Acesta a devenit elementul pivotal al spaţiului, care conferă un aer ludic proiectului şi incită imediat la interacţiune. Dublată de o scară, rampa conduce către o supantă. Sub ea se adăposteşte un spaţiu modular de depozitare, la fel de interactiv datorită felului în care modulele de jos, concepute ca nişte cutii, pot fi detaşate şi folosite drept mobilier de stat pentru eventualitatea unui film. […]  De curând, arhitecţii au primit vestea că proiectul a fost distins cu Red Dot Award.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0