fbpx
Arhitectura la feminin, un podcast igloo | Ep. 3 – Mihaela Criticos


Pentru că teoria și istoria sunt consubstanțiale practicii în arhitectură, iar mentoratul, esențial în ceea ce numim formare profesională, invitata celui de-al treilea episod al podcastului Arhitectura la feminin poate fi considerată cu adevărat un reper în acest sens: Mihaela Criticos.

De Mihaela Criticos ne leagă nu doar povești din anii de facultate, ci și bucuria de a fi lucrat împreună, editând, printre altele, un album ce redescoperă patrimoniul Art Deco bucureștean. Așa că podcastul duce mai departe această poveste, printr-un dialog tonic, consistent, însă în tonuri calde despre formare și pașii inițiali în demersul profesional, despre interesul pentru ornament și detaliu în arhitectură, despre cât de puternice pot fi valorile „slabe” – în termenii lui Gianni Vattimo – ale arhitecturii. Dar mai ales despre geneza modernismului și a Art Deco-ului în arhitectura locală, despre identitate, prezervare și respect pentru patrimoniul construit. Vă invităm să ascultați dialogul pe platformele noastre de YouTube, Spotify și pe igloo.ro.

 

Mihaela Criticos este conf. univ. dr. arh. la UAUIM „Ion Mincu” din București, unde predă cursuri de istoria și teoria arhitecturii în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului. Autoare a numeroase studii de specialitate și publicații, a beneficiat de granturi de cercetare științifică importante național și internațional, printre care bursa Research Support Scheme, la Open Society Foundation, Praga, pentru proiectul individual de cercetare cu tema Art Deco Architecture și bursa de cercetare Getty-NEC, Colegiul Noua Europă, pentru tema The Ornamental Dimension – Contributions to a Theory of Ornament 1994-1996. 

 

***

 

Podcastul Arhitectura la feminin face parte dintr-o inițiativă mai amplă, începută în martie 2021. Numit Luna arhitectelor, proiectul și-a propus să sprijine și să promoveze prezența feminină din arhitectură și design, aducând mai aproape de comunitatea digitală igloo figurile femeilor arhitect care dau contur și sens spațiului din jurul nostru. S-a pornit cu o campanie în social media și s-a continuat cu o rubrică permanentă în revistă și un album tipărit. O poveste care a curs cu entuziasm, crescând firesc în idee, formă și amploare.

 

Vara aceasta proiectul a căpătat o voce nouă prin podcastul Arhitectura la feminin – o etapă necesară și complementară, prin care construim o narațiune pe mai multe voci și trasăm perspective proprii, feminine, asupra practicii de arhitectură. 

 

Vă invităm să ascultați și primele episoade ce le-a avut ca invitate pe arhitectele Iulia Stanciu (Starh) și Eliza Yokina (Cumulus) – pe platformele YouTube, Spotify și pe igloo.ro.

 

Arhitectura la feminin este un podcast igloo, finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură, susținut de Ideal Standard România, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala București. Ne puteți asculta pe platformele YouTube, Spotify și igloo.ro.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0