fbpx

Arhitectură vizionară: GRNDCNTRL to Major Tom. Dialogul se mută în Shanghai

„Oraşul este o maşinărie ce fabrică singurătate. Cu toţii suntem cetăţeni de rând ce poartă măşti. Povestea zilei de mâine pare să fi fost deja scrisă. Poate că „eu” însumi sunt autorul ei.” (Li Wenqiang, PIG DESIGN) Teatral şi retro-futurist, clubul GRNDCNTRL a devenit rapid una dintre cele mai căutate destinaţii de pe scena vieţii de noapte din metropola chineză Shanghai. În mod foarte subtil – atât cât să nu strice cheful petrecăreţilor – atât numele clubului, trimitere la celebra piesă „Space Oddity” a lui David Bowie, cât şi dimensiunile colosale şi răceala materialelor predominante, reprezintă un comentariu la adresa alienării  şi lipsei de conexiune aferente vieţii într-o metropolă, asemenea singurătăţii lui Major Tom din aceeaşi piesă. Pornind de la o concepţie Romantică asupra artei,conform căreia aceasta nu examinează realitatea cunoscută, ci caută adevărul idealurilor, zona de intrare dezvăluie o ambianță avangardistă, experimentală și captivantă, ce provoacă imaginaţia şi îi introduce pe vizitatori într-o lume suprarealistă, plină de lumini și umbre misterioase. Instalațiile de iluminat simetrice, cu linii curbe, formează o compoziţie echilibrată, ce trimite la aspectul clădirilor tradiţionale locale shikumen, şi se extinde spre interior, ghidând fluxurile de circulaţie.
GRNDCNTRL se distanţează de stilul „underground” ce domină cluburile de noapte din Shanghai şi se poziţionează ca un „centru cultural pentru viața de noapte” din cadrul metropolei, organizarea sa interioară fiind inspirată de cea a unui teatru clasic. Astfel, sala principală, amenajată pe un podium de 9 m înălţime, continuă limbajul de design echilibrat şi armonios, în timp ce narațiunile spațiale și aspectele funcționale sunt centrate în jurul scenei DJ în stil lift, care oferă o experiență neașteptată și o vedere panoramică asupra tuturor detaliilor din spațiu. O a doua sală, mai mică, renunţă la decorul spectaculos pentru a pune accentul pe experienţa jocului de lumini şi umbre, „scufundând” spectatorii într-o atmosferă retro SF. Materiale precum piatra, oțelul inoxidabil și pielea sunt combinate cu finisaje din oglindă şi cu vopsea, generând o multitudine de relaţii contrastante. Negrul este culoarea dominantă în amenajare, însă este prezent în mai multe nuanţe, continuând provocarea adresată percepţiei. Liniile curbe organice întrerup compoziţiile geometrice, din nou, în armonie cu ideea de omagiu adus artei şi decorurilor de film SF din anii ’70. În întreg spaţiul, nuanțele puternice, liniile simple și combinaţiile ingenioase de materiale creează un veritabil festin vizual, dispus într-o perspectivă demnă de vechii maeştri italieni. Chiar şi toaletele au o estetică retro, atemporală, fiind gândite ca o zonă de „backstage”. PROIECT: GRNDCNTRL; FUNCŢIUNE: club de noapte; AMPLASAMENT: Xintiandi, Shanghai, China; SUPRAFAŢA UTILĂ: 1.700 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: PIG DESIGN; COORDONATOR PROIECT: Li Wenqiang; ECHIPA: Zhu Yiyun, Yan Junjun, Yang Zhiwei, Liu Chao, Qian Mengmeng, Xiong Jun, Gao Ya, He Di, Tan Shijie, Wu Yicheng, Xiao Fei, Shao Xindi, Zhao Lili, Shen Taotao, Fan Kaiqi, Xiao Mengmeng, Cheng Liang;  SCENOGRAFIE: Unreal Production; LUMINI: Yaank; FINALIZAT: 2021

Descoperiţi arhitectura viitorului astăzi în igloo #206 / februarie-martie 2022 / disponibil deja pentru precomandă, la un preț special

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

AMENAJARE DE INTERIOR: PIG DESIGN

TEXT: Anca Rotar

FOTO: SFAP

„Oraşul este o maşinărie ce fabrică singurătate.
Cu toţii suntem cetăţeni de rând ce poartă măşti.
Povestea zilei de mâine pare să fi fost deja scrisă.
Poate că „eu” însumi sunt autorul ei.” (Li Wenqiang, PIG DESIGN)

Teatral şi retro-futurist, clubul GRNDCNTRL a devenit rapid una dintre cele mai căutate destinaţii de pe scena vieţii de noapte din metropola chineză Shanghai. În mod foarte subtil – atât cât să nu strice cheful petrecăreţilor – atât numele clubului, trimitere la celebra piesă „Space Oddity” a lui David Bowie, cât şi dimensiunile colosale şi răceala materialelor predominante, reprezintă un comentariu la adresa alienării şi lipsei de conexiune aferente vieţii într-o metropolă, asemenea singurătăţii lui Major Tom din aceeaşi piesă.

Pornind de la o concepţie Romantică asupra artei,conform căreia aceasta nu examinează realitatea cunoscută, ci caută adevărul idealurilor, zona de intrare dezvăluie o ambianță avangardistă, experimentală și captivantă, ce provoacă imaginaţia şi îi introduce pe vizitatori într-o lume suprarealistă, plină de lumini și umbre misterioase. Instalațiile de iluminat simetrice, cu linii curbe, formează o compoziţie echilibrată, ce trimite la aspectul clădirilor tradiţionale locale shikumen, şi se extinde spre interior, ghidând fluxurile de circulaţie.

GRNDCNTRL se distanţează de stilul „underground” ce domină cluburile de noapte din Shanghai şi se poziţionează ca un „centru cultural pentru viața de noapte” din cadrul metropolei, organizarea sa interioară fiind inspirată de cea a unui teatru clasic.

Astfel, sala principală, amenajată pe un podium de 9 m înălţime, continuă limbajul de design echilibrat şi armonios, în timp ce narațiunile spațiale și aspectele funcționale sunt centrate în jurul scenei DJ în stil lift, care oferă o experiență neașteptată și o vedere panoramică asupra tuturor detaliilor din spațiu. O a doua sală, mai mică, renunţă la decorul spectaculos pentru a pune accentul pe experienţa jocului de lumini şi umbre, „scufundând” spectatorii într-o atmosferă retro SF.

Materiale precum piatra, oțelul inoxidabil și pielea sunt combinate cu finisaje din oglindă şi cu vopsea, generând o multitudine de relaţii contrastante. Negrul este culoarea dominantă în amenajare, însă este prezent în mai multe nuanţe, continuând provocarea adresată percepţiei. Liniile curbe organice întrerup compoziţiile geometrice, din nou, în armonie cu ideea de omagiu adus artei şi decorurilor de film SF din anii ’70.

În întreg spaţiul, nuanțele puternice, liniile simple și combinaţiile ingenioase de materiale creează un veritabil festin vizual, dispus într-o perspectivă demnă de vechii maeştri italieni. Chiar şi toaletele au o estetică retro, atemporală, fiind gândite ca o zonă de „backstage”.

 

Descoperiţi arhitectura viitorului astăzi în igloo #206 / februarie-martie 2022 /
disponibil deja pentru precomandă, la un preț special

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

PROIECT: GRNDCNTRL; FUNCŢIUNE: club de noapte; AMPLASAMENT: Xintiandi, Shanghai, China; SUPRAFAŢA UTILĂ: 1.700 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: PIG DESIGN; COORDONATOR PROIECT: Li Wenqiang; ECHIPA: Zhu Yiyun, Yan Junjun, Yang Zhiwei, Liu Chao, Qian Mengmeng, Xiong Jun, Gao Ya, He Di, Tan Shijie, Wu Yicheng, Xiao Fei, Shao Xindi, Zhao Lili, Shen Taotao, Fan Kaiqi, Xiao Mengmeng, Cheng Liang; SCENOGRAFIE: Unreal Production; LUMINI: Yaank; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0