fbpx

Arhitectură vizionară: O casă de gheaţă pe Marte

Este un fapt bine cunoscut că apa reprezintă baza vieții. De asemenea, în ultimii ani, cercetătorii au descoperit din ce în ce mai multe rezerve de apă în cadrul sistemului nostru solar, iar pe Marte au fost identificaţi circa cinci milioane de kilometri cubi de apă îngheţată, suficient pentru a acoperi planeta până la o adâncime de treizeci și cinci de metri. Proiectul Mars Ice House valorifică această rezervă impresionantă de gheață pentru a propune un habitat autonom imprimat 3D, capabil să găzduiască patru exploratori. În 2015, proiectul a fost desemnat marele câştigător competiției Centennial Challenge Mars Habitat, lansată de NASA, iar următoarea fază presupune construirea prototipului la scară completă.

Proiectul redefineşte şi reimaginează paradigma dominantă din domeniul cercetării posibilelor habitate umane din afara planetei.  Astfel, dacă proiectele anterioare implicau domuri gonflabile acoperite de un strat de regolit, care generează habitate întunecate și strâmte, cu consecințe potențial dezastruoase pentru sănătatea mintală şi motivaţia echipajului, Mars Ice House propune o structură translucidă, în formă de înotătoare, cu un înveliş de gheaţă şi protejată de o membrană ETFE.

Gheaţa a fost aleasă ca material de construcţie deoarece ea constituie un scut eficient împotriva radiațiilor, diminuând atât cantitatea de raze ultraviolete provenite de la Soare, cât și pe cea de radiaţii cosmice gama. De asemenea, gheața este translucidă, permițând luminii naturale să pătrundă în interior şi facilitând astfel menţinerea bioritmurilor sănătoase. Mai mult, gradul de transluciditate al cochiliilor de gheață poate fi reglat pentru a obține ferestre transparente ce permit contemplarea peisajului marţian. Nu în ultimul rând, imprimarea 3D cu gheaţă necesită considerabil mai puţină energie electrică.

Forma şi caracterul organic ale structurii propuse au rezultat dintr-o abordare centrată pe experienţa umană, confortul şi bunăstarea echipajului reprezentând aspecte prioritate în cadrul procesului de design. Tot în acest scop, spaţiul dintre învelişul propriu-zis şi membrana protectoare –denumit „curtea” – nu are o destinaţie specifică, putând fi folosit pentru contemplare, relaxare, exerciţii fizice, jocuri sau orice alte activităţi dorite de exploratori.  Acest spațiu este presurizat și, din punctul de vedere al echipamentului, nu necesită decât o simplă mască de oxigen. De asemenea, el servește drept spațiu-tampon, absorbind scurgerile din cadrul sistemului de control al mediului și sistemelor de susținere a vieții, pentru a preveni şi minimiza contaminarea sălbăticiei marţiene.

Descoperiţi arhitectura viitorului astăzi în igloo #206 / februarie-martie 2022 /
disponibil deja pentru precomandă, la un preț special

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0