fbpx

Art Deco XXI: Siluete zvelte, nostalgii contemporane

Se vorbește despre ludic, adesea despre flamboyant, după cum se vorbește și despre siluete geometrice, sculpturale atunci când se face referință la Art Deco. Iar starea de fapt este îmbucurătoare: designerii contemporani sunt încă inspirați și fascinați de bogăția moștenirii cultural-istorice transmise de curentul care a animat și electrizat debutul secolului trecut, în arhitectură și design, dar mai ales într-o stare de spirit a unui loisir estetic al plimbărilor duminicale fără griji pe care le visăm cumva mai apăsat.

Două exemple, unul în care Art Deco-ul contemporan își spune povestea pe filiera liniilor clare, elegante, în spiritului designului suedez (Monica Förster Design Studio) și cel de-al doilea, care ne aprinde imaginația în compania unor corpuri de iluminat ce vor să rivalizeze cu lumânările (Voltra).

O matrice ludic-geometrică: Matrix by Monica Förster Design Studio x Georg Jensen

În varianta ei suedeză, influența fenomenului Art Deco în designul contemporan își face încă simțită prezența în formule elegante, cu elemente geometrice ce se înlănțuie întru exprimarea unui dinamism specific efervescenților ani ai începutului de secol XX. Un exemplu în acest sens este seria de obiecte decorative “Matrix” pe care unul dintre cei mai cunoscuți designeri suedezi actuali, Monica Förster, l-a realizat pentru Georg Jensen. Fabricate din oțel inoxidabil cu veleități de oglindă, piesele seriei – vaze, boluri pentru fructe și o tavă – pornesc de la numitorul comun al unei rețele metalice pătrate.

Foto: courtesy of Monica Förster Design Studio

Aceasta se convertește în matricea delicată care, așezată pe structura cubică sau cilindrică a vazelor, pe cea conică a bolurilor sau pe cea dreptunghiulară a tăvii, convertește obiectele în apariții funcționale și deopotrivă decorative. Versatilele siluete arhitecturale și sculpturale readuc principiile ludice Art Deco în contemporaneitate adăugân­du-le un touch clean și conceptual specific designului scandinav. Florile, creioanele ori pensulele de pictură se pot insinua în moduri ludice în spațiile perforate metalice de unde și versatilitatea mai sus-amintită care derivă din ambivalența decorativ-funcțional. Calități care trimit, tot pe firul istoric Art Deco, spre exemplu, la geometria și funcționalitatea designului semnat de Sigvard Bernadotte.

Corpuri eteric-însuflețite: lămpile Totem de la Voltra

Un design menit să recreeze atmosfera atât de intim-delicată a lumânărilor în versiunea unor corpuri de iluminat – iată ce propun cei de la Voltra prin seria lor de lămpi intitulate “Totem”. Siluete geometrice atemporale, subtile referințe Art Deco, ei bine tot acest imaginar se intersectează în mod inspirat cu tehnologia contemporană, pentru că lămpile Voltra au reușit să elimine cordoanele care impun limitativ poziționarea obiectului în proximitatea unei surse de curent electric. Cele trei variante ale gamei, “Totem”, “Alabaster”, “Frosted” și “Reeded” sunt rezultatul colaborării cu designerul englez Arnold Chan.

Foto: courtesy of Voltra

Pornind de la dorința de a recrea experiența pe care o trăim în jurul luminii lumânărilor, Chan și-a propus să redea „atmosfera iluminatului, încapsulată într-un corp frumos, care să ofere echilibrul perfect între design și funcționalitate”. Tăiat cu precizie geometrică, corpul lămpii “Alabaster” generează o lumină uniformă și este realizat manual din alabastru natural. “Frosted” propagă lumină caldă, fiind creat să se potrivească oricărui ambient de acasă sau din oraș, iar “Reeded” lasă grație siluetei unei plase de alamă să se întrevadă miezul luminos al unui fascicul în formă de lumânare. Lămpile funcționează cu baterii, iar baza care susține corpul luminos poate avea aspect de bronz antichizat, alamă naturală, crom lustruit sau nichel satinat. O apariție subtil-elegantă pe care ne-o putem lesne imagina în orice decor plin de viață Art Deco.

Articol publicat în igloo #199_decembrie 2020 – ianuarie 2021

igloo_199-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0