fbpx

Arta contemporană se află în lupa finanțărilor europene

Investiții în arta contemporană: peste 200.000 de euro au fost alocați primului și celui mai complex program de mentorat pentru artiști emergenți, Accelerator, ajuns la final, după 2 ani de implementare.

 

 

  • Accelerator devine o suită de programe ale asociației cu scopul de a susține artiștii emergenți și de a conecta publicurile locale cu arta contemporană. În prezent, ACEP scalează programul, implementând proiectele Accelerator Brașov și Accelerator Câmpulung Muscel din surse de finanțare diferite. Accelerator Brașov a primit o finanțare nerambursabilă din partea Municipiului Brașov, în valoare de 149.500 lei și va dura 3 luni de zile. Accelerator Câmpulung Muscel a primit o finanțare nerambursabilă, în valoare de 177.106,05 de lei prin programul PNRR și de la Primăria Câmpulung și se va derula pe o perioadă de 7 luni.

 

27 octombrie 2023 – Asociația Culturală Eastwards Prospectus –  Accelerator este primul și cel mai complex program de mentorat, cu misiunea de a contribui la dezvoltarea carierelor artiștilor emergenți din România.

 

Creat ca un incubator, Accelerator și-a propus sa propulseze carierele a 10 artiști emergenți, oferindu-le, printr-un mix divers de activități, instrumentele necesare pentru a-și aborda strategic, integrat și în mod sustenabil propria carieră artistică.

 

Programul a demarat pe 1 octombrie 2021 și s-a desfășurat până la finalul lunii octombrie 2023. Bugetul proiectului a fost 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) a fost de 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

 

Programul a avut doi parteneri redutabili: galeria i8 din Islanda, Reykjavik, și Gaep  din București, galerie locală la standarde internaționale, cu o prezență longevivă, de 10 pe piața de artă din România.

 

Direcțiile programului au urmărit: împărtășirea de cunoștințe de la mentori consacrați internațional din Islanda, implicați atât în selecția artiștilor, precum și în calitate de mentori, resurse pentru producția de lucrări noi și facilitarea mai multor contexte de expunere în spații diferite din mai multe orașe din țară.

 

Cei 10 artiști emergenți care au făcut parte din program sunt: Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi.

 

Prin cele trei etape – mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiul public – Accelerator a angrenat artiștii emergenții într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor. Etapele sunt:

  • Programul de mentorat (care a constat în laboratoare și sesiuni de mentoring 1 la 1), derulat atât în anul 2022, cât și în primele luni ale anului 2023,
  • Expoziția de grup Back to Where It all Began, deschisă publicului la Gaep Gallery între lunile februarie-mai 2023, urmată de evenimente conexe și tururi ghidate,
  • Etapa de artă în spațiul public, derulată la nivel național în 5 orașe din România: București, Cluj-Napoca, Constanța, Oltenița și Timișoara.

 

Andrei Breahnă, manager de proiect și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus: „Acceleratorul este cel mai important program al asociației noastre prin amploarea, diversitatea activităților și durata acestuia, care ne-au permis să obținem cu adevărat impact. Ceea ce am propus artiștilor a fost, în esență, o schimbare de mind-set asupra carierei în beneficiul lor pe termen mediu și lung. Există două premise neschimbate de mult timp pe care am intenționat să le abordăm: faptul că artă rămâne un domeniu sub-finanțat – spun asta din experiența mea ca manager cultural, raportând-mă și la alte țări, aflate în proximitatea noastră. Iar în acest context, finanțarea din partea Granturilor SEE câștigată de noi a fost o resursă financiară concretă pe care ne-am putut baza timp de 2 ani. Cea de a doua premisă este faptul că sistemul educațional încă se menține conservator, fiind canalizat în mare măsură pe dezvoltarea abilităților de a produce artă. Prin Accelerator, am vrut să oferim artiștilor o experiență tip game-changer: i-am scos din atelier, am făcut brainstorming împreună și individual în etapa de mentorat, pe varii dimensiuni ale artei, am creat o comunitate de artiști și am ieșit în comunitate, interacționând cu publicul din orașe în proiectele de artă in spațiul public. Ne-am mișcat agil, inovativ și sper ca abordarea noastră antreprenorială, oarecum ieșită din comun, să fi creat o experiență la care artiștii emergenți să apeleze constant atunci când vor lua decizii de carieră în viitor.”

 

 

Accelerator în cifre:

  • Peste 2000 de vizitatori a trecut pragul expoziției de grup „Back to Where It All Began” și au participat la evenimentele conexe organizate de Gaep.
  • 3 evenimente majore pe plaja artei contemporane din România:
    • Artist Talkul susținut de superstarul internațional al artei contemporane, Ragnar Kjartansson, în martie 2023 la București și screeningul sale lucrării video, Bliss (2020), cu o durată record de 12 ore;
    • Screeningul lucrării video Facade No.3 (2023), de Bjarni Þór Pétursson;
    • Screening-ul lucrării video Ocean Glory, a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir.

 

  • 11 000 de vizitatori a avut expoziția virtuală „Back to Where It All Began” .

 

  • Etapa de artă în spațiul public a constat în 7 proiecte de artă contemporană desfășurate în spațiul public din 5 orașe, și anume București, Cluj-Napoca, Constanța, Oltenița și Timișoara.

 

  • Peste 1500 de oameni au participat la performanceurile din cadrul etapei de artă în spațiul public.

 

  • Peste 800 de ore de mentorat au fost susținute de cei 6 profesioniști din domeniul artei contemporane români și islandezi în cadrul laboratoarelor și al întâlnirilor 1 la 1.

 

„Partea cea mai bună este că Acceleratorul s-a terminat, dar Acceleratorul continuă. Vom scala programul și vom construi, ca pilon de bază al Asociației Culturale Eastwards Prospectus, o suită de programe Accelerator prin care ne dorim să atingem comunitățile din țară: de artiști și publicul larg. Sprijinul real și palpabil, ancorat în preocupările și provocările artiștilor emergenți, este principala mea preocupare. De aceea, am creat Asociația Culturală Eastwards Prospectus, pentru a răspunde prin programe sistematice și complexe acestor nevoi, care îmi sunt foarte familiare. Sunt foarte mulțumit de rezultatul Acceleratorului mare și în mod cert nu ne vom opri aici.” – concluzionează Andrei Breahnă

 

Asociația Culturală Eastwards Prospectus a început deja două proiecte din surse de finanțare diferite: Accelerator Brașov, unde au fost selectați 10 artiști din toată țara și a cărui etapa de mentorat s-a finalizat deja. În paralel, echipa asociației lucrează la activitățile de pregătire a proiectului Accelerator Câmpulung Muscel. Accelerator Brașov a primit o finanțare nerambursabilă din partea Municipiului Brașov, în valoare de 149.500 lei și va dura 3 luni de zile. Accelerator Câmpulung Muscel a primit o finanțare nerambursabilă în valoare de 177.106,05 de lei din programul PNRR și din partea Primăriei Câmpulung și se va derula pe o perioadă de 7 luni.

 

***

 

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor, lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

 

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0