fbpx

Arta și moda se întâlnesc într-un proiect de colaborare unic pe scena culturală locală

 

Se presupune că arta ar fi atemporală si solemnă, în timp ce moda este percepută ca efemeră si frivolă. Platforma de arte vizuale Switch Lab inițiază un proiect care aduce laolaltă cele două discipline extrem de efervescente și potente din punct de vedere creativ. Inspirați de colaborări artă/fashion devenite deja iconice, echipa Switch Lab invită publicul bucureștean să descopere un prim exemplu de acțiune colaborativă între domeniul modei și cel al artei contemporane.

Proiectul reunește patru tinere voci ale artei contemporane, care pornesc prin colaborarea cu trei label-uri de modă într-o explorare a tipologiilor imaginii de modă, a raportului pe care arta vizuală îl are cu această industrie și, mai departe, deschizând discuții pe teme complexe precum reprezentarea de gen, ori despre cum se poate reinventa însuși felul în care se produc aceste tipuri de imagini.

Caracteristică pentru generația din care fac parte este încercarea constantă de a se repoziționa în raport cu modelele (re)cunoscute de a face artă, de a căuta și tematiza în proiectele lor probleme de actualitate ale societății contemporane, păstrând în același timp o deosebită atenție pentru imaginile pe care le construiesc. Astfel, imaginea de modă, ca gen consacrat, devine imboldul și punctul de plecare al unui voiaj mai amplu, în care formulele familiare și previzibile sunt lăsate în urmă, spre a face loc unor dezvoltări uneori neașteptate, atât la nivelul compozițiilor formale, cât și la cel al structurării subiectului.

Rezultatul acestui proiect va fi o expoziție deschisă publicului între 11 septembrie – 20 octombrie la MNAC București. Vernisajul va avea loc miercuri, 11 septembrie, de la 19:00 și va fi urmat de un preview show MURMUR.

Artiști vizuali:

Dani Ghercă – Absolvent UNARTE București, împreună cu artistul Nicu Ilfoveanu, a lansat în 2018 SwitchLab – un spațiu în care funcționează un studiu de fotografie și spațiu de artă contemporană. Activitatea sa recentă cuprinde participarea în expoziții la Muzeul ICO (Madrid, 2019), Bienala Jeune Creation Europeene (Paris, 2018) sau Look Photo Biennial (Liverpool, 2017).

danighercaxandreeabadala

Patricia Moroșan – Artistă vizuală de origine română care trăiește și lucrează la Berlin. Face parte din grupul de artiști internaționali TempsZero și a organizatiei Artistania.Activitatea sa expozițională cuprinde participarea la festivalul Le Recontres de la Photographie (Arles, 2019), Boutographies (Montpellier, 2018) sau FotoFestival (Athens, 2017).

patricia-morosan-william-minke

Horațiu Șovăială – Absolvent UNARTE București, lucrările sale au fost expuse în cadrul festivalului Circulations (Paris, 2019), la galeria Mobius (Bucuresti, 2017) sau Bienala Camera Plus (Iasi, 2016). Face parte din tânăra generație de artiști români care se situează la granița dintre producția de proiecte comerciale și lucrări cu un discurs de artă contemporană.

Oana Tudoran – Oana Tudoran, cunoscută sub numele de Marea Dragoste, este ceea ce putem numi un performer online. Folosind Instagram ca mijloc expresie pentru actele sale artistice, Marea Dragoste își orchestrează mișcările în filme scurte pline de emoție. Imaginile brute și spontaneitatea actelor ei, o fac să se integreze în estetica postmodernă. În 2016 a colaborat cu duo-ul creativ Imaculatura pentru o expoziție la Vienna Design Week.

Designeri:

MURMUR – Lansat de Andreea Bădală în 2011 ca un concept unic de prêt-à porter cu influențe retro ce integrează elemente surprinzătoare de lenjerie, adaptate într-un mod inovator și feminin în piese de zi sau seară. Încă de la început, brandul s-a bucurat de atenția presei internaționale, piesele MURMUR apărând în publicații ca Vogue UK, Olanda, Spania, Elle Uk. Înainte de a lansa MURMUR, Andreea Bădală a studiat Pattern and Garment Technology la London College of Fashion și a câștigat o experiență de lucru în atelierul lui Lee Alexander McQueen.

UY Studio – duo bazat în Berlin, format din Fanny Lawaetz (Stockholm) și Idan Gilony (TelAviv). Discursul brandului UY este centrat pe nedivizarea esteticii hainelor în categorii de tipul Him/Her sau Young/Old. Astfel genul este eliminat din construcția colecțiilor, care devin neutre (în raport cu o accepțiune binară).

uy-studio1

 

Lucian Varvăroi – Absolvent al Universității de Medicină Carol Davila, Lucian a studiat și Fashion Design la Royal Academy of Fine Arts, Antwerp și astfel Își împarte timpul între cabinetul său de medic nutriționist și atelierul de designer. Colecțiile sale sunt influențate puternic de masculinitatea tipică a bărbatului est-european, pe care o provoacă printr-o estetică queer.

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0