fbpx

Artegianale: răsfăț gastronomic în inima Brașovului

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Dan Mălureanu

Având în vedere că orașul de sub Tâmpa nu încetează să ne surprindă în mod plăcut, nu puteam să nu consemnăm sub semnul colecției #degustbun povestea Artegianale – băcănie-bistro așezat sub semnul bucuriei culturii gastronomice italiene. Și care invită, în prezent în două zone diferite ale Brașovului, la descoperirea unui meniu ca o călătorie prin întreaga Italie.

Povestea Artegianale a debutat sub semnul pasiunii pentru vin și gastronomie a unui trio de prieteni – Cristian Iliescu, Adrian Stalomir și arh. Laviniu Vulcan – care au deschis în 2020 ceea ce la început s-a dorit a fi un wine bar la parterul unui imobil nou construit de pe strada Lucian Blaga 13. Denumit Artegianale, pentru a celebra frumosul efort al artizanilor de pretutindeni, wine bar-ul și a sa selecție impresionantă de vinuri din Italia, Franța, România etc. și-a completat experiența oferită cu o selecție de brânzeturi, prosciutto, paste, măsline și alte produse gourmet ce provin din toate regiunile Italiei, alese pe sprânceană în urma a numeroase călătorii și a participării la târguri gastronomice. 

Băcănia și întreaga ei gamă de savori este completată de partea de bistro, într-un decor clasic și elegant, în care barul este acompaniat de un pian. De aici nu vă sfiiți să încercați pinsa romana, ale cărei origini ne conduc tocmai în vremea Imperiului Roman. Pentru meniu a fost consultat la început un specialist italian, iar în prezent echipa este în întregime locală.

mancare2_Artigeanale-foto-Dan Malureanu-0800

Următorul pas al istoriei Artegianale se leagă de o frumoasă clădire de final de secol al XIX-lea din centrul Brașovului (Strada Mureșenilor 27), care i-a adus pe cei trei antreprenori din postura de prieteni ai echipei care a demarat lucrările de restaurare, la decizia de a instala aici un nou bistro Artegianale. De amenajarea de interior s-a ocupat tot arh. Laviniu Vulcan, în spațiu conservându-se, spre exemplu, frescele tavanului, adevărată bijuterie descoperită în timpul lucrărilor ulterioare demontării unui tavan fals. Vitrina, care oglindește subtil orașul în lumina de asfințit, atrage privirile, fiind un omagiu adus celor trei stadii de existență ale clădirii, combinând sticla (referință la secolul al XIX-lea) cu lemnul (la începutul secolului XX existau aici impresionante vitrine din lemn) și cu tușe contemporane.

Dincolo de vitrine, plantele decorative și corpurile de iluminat invită la savurarea unei pizze napoletane sau a unei porții de paste cu fructe de mare, în compania unui vin italian sau, și mai bine, a unui pahar de șampanie. O frumoasă grădină completează experiența Artegianale și tot în incintă au loc și evenimente culturale sub semnul Hub 2068. Iată cum un moment de răsfăț culinar se poate combina cu arta și cultura chiar în inima Brașovului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0