ARTMARK Historical Estate

_dsc2056

Pentru un birou de arhitectură, tema de a amenaja se­diul celei mai renumite firme din domeniul imobiliar rezervat clădirilor istorice este, fără îndoială, o mare provocare. Un spaţiu mic din cea mai prestigioasă zonă centrală trebuie să exprime toate valorile brandului – eleganţă, nobleţe, vitalitate, spirit modern, sinceritate.

Biroul igloo architecture a găsit răspunsul la aceste date de temă în însăşi configuraţia spaţiului. De forma unui tunel iluminat la ambele capete, suita celor două încăperi principale – camera de primire şi sala de şedinţe – este pusă în valoare prin lumina naturală abundentă, iar cele două vitraje care o mărginesc – cel dinspre forfota oraşului şi cel dinspre liniştea grădinii – permit privirii să pătrundă adânc în profunzimea sitului, descoperind tainele vechiului ţesut urban. Acest traseu coincide cu demersul clienţilor de a descoperi arhitectura valoroasă şi de a se identifica estetic şi sentimental cu clădirea istorică pe care doresc să o facă a lor.

_dsc2090

În acest scop, vocabularul arhitectural utilizează doar ele­mente şi materiale preţioase, puse în operă cu mijloace moderne: boiserii şi mobilier din furnir de nuc, pardoseli din calcar şi lemn masiv, scaune moderne finisate cu catifea albastră şi verde. Pentru a menţine transparenţa şi continuitatea planurilor pardoselii şi al plafonului, toate elementele metalice – fie ele tâmplării, corpuri de iluminat sau picioare ale mobilierului – sunt suple, simple şi de culori închise, iar separaţia dintre recepţie şi sala de şedinţe este dublată de o perdea albă spumoasă şi translucidă.

Ambele mese – şi cea din recepţie, şi cea de conferinţe – sunt realizate la comandă şi respectă aceeaşi regulă, un blat masiv susţinut de o structură metalică minimalistă.

Boiseria de nuc din recepţie unifică vizual cele două uşi ale chicinetei şi depozitării cu biblioteca din partea centrală. Ramele de mari dimensiuni, care devin elementul central al amenajării, încadrează nişe şi tablouri în care sunt expuse piese recuperate din vechile sobe de teracotă ale clădirilor istorice. În stânga şi în dreapta uşii de intrare din stejar înconjurate de un plan continuu de sticlă, se află două coloane de piatră valoroase, de asemenea recuperate din clădiri demolate.

Instalaţiile sunt complet mascate, pentru a păstra ambianţa muzeală: ventiloconvectorul se ascunde într-o nişă, grilele din pardoseală sunt dale de piatră traforate, ecranul este disimulat în forma unui tablou. Curtea din spate – una dintre multele grădini secrete ale vechiului Bucureşti – devine destinaţia simbolică a întregului traseu, umbrită de mesteceni, pavată cu deck din lemn şi cu un riflaj şi un perete pe care deja începe să se caţere iedera – planta exuberantă devenită sinonimă cu tihna clădirilor de patrimoniu. Suita finisajelor de pardoseală – piatra, parchetul şi deck-ul de exterior – respectă exact aceeaşi culoare crem deschis, care contribuie la continuitatea perspectivei între stradă şi grădină și aduce totodată un aer proaspăt, specific interi­oarelor contemporane.

PROIECT: amenajare sediu Artmark Historical Estate; ADRESĂ: Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5,  București; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Igloo Architecture, arh. Bruno AndreȘoiu, arh. Cristina Nicolaescu, ARH. DENISA ANDREI, arh. Silviu Ciulei; furnizor lumini: BeeVision;
FINALIZAT: 2019

Articol apărut în igloo #190 / iun-iul 2019 holiday architecture

profile_fb_190-mic

Pasionat de film?

Comandă BU#14 de pe igloo.ro și ai șansa să câștigi o invitație dublă la două dintre avanpremierele Les Films de Cannes a Bucarest, la Cinema Muzeul Țăranului, ambele proiecții fiind în prezența echipei regizorale!
👉 20 octombrie, ora 17:00 – Timebox 
👉 20 octombrie, ora 20:00 – Jurnalul familiei Escu

Câștigătorii vor fi aleși prin random.org, pe data de 19 octombrie.

COMANDĂ