fbpx

Ateliere Deschise de Arhitectură, „Bucureşti: de la oraş la metropolă”

Prima sesiune a Atelierelor Deschise de Arhitectură se încheie joi, 09 iunie, cu o dezbatere pe tema Bucureşti: de la oraş la metropolă, începând cu ora 17, la parterul Institutului Francez. La dezbatere vor participa Teodor Frolu, Şerban Sturdza, Ana-Maria Zahariade, Vera Marin, Iaromira Popovici, Dorin Ştefan, Liviu Chelcea şi Alexandru Beldiman. Dezbaterea va fi urmată de conferinţa Situaţia arhitecturii franceze susţinută de François Chaslin, critic de arhitectură, în Sala Elvira Popescu a Institutului, de la ora 19, ultima din seria de conferinţe începută în octombrie 2010.

Program

  • Ora 17.00, Institutul Francez, Atrium – Dezbatere Bucureşti: de la oraş la metropolă
  • Ora 19.00, Sala Elvira Popescu – Conferinţa Situaţia arhitecturii franceze, François Chaslin

În opinia lui François Chaslin, arhitectura momentului se axează mai mult pe explorarea individuală, pe fotogenie şi imediat, prea puţin preocupată de chestiunile sociale.

În spatele ecranului acestei „generozităţi” domnesc mai multe crize, mai multe angoase, în special cele ale zonelor periferice. Arhitecţii nu se mai ocupă de acest lucru. Ei evoluează fără să se preocupe de angoasa care îi înconjoară, ca şi cum modificările care se produc în propriile lor comportamente ar fi eliberatoare şi ar avea o valoare generală. Ca şi cum optimismul lor de tineri profesionişti ar reflecta starea lumii. Ca şi cum oraşul inform ar fi un test proiectiv, o pată de Rorschach.

Ateliere Deschise de Arhitectură,

Bucurestiul, un haos identitar care trebuie valorificat

Atelierele Deschise de Arhitectură, iniţiativă lansată de Ambasada Franţei şi Institutul Francez, au invitat în fiecare lună câte un arhitect francez de talie mondială să susţină o conferinţă tematică şi un atelier pentru studenţii şi profesioniştii români.

Arhitecţii francezi prezenţi la Bucureşti au apreciat potenţialul incredibil al acestui oraş şi au îndemnat la o convieţuire mai paşnică cu haosul şi cu trecutul acestuia.

Există atâtea spaţii publice mari care nu sunt legate de râu, şi acesta este „canalizat”, îngrădit. Oamenii nu se pot plimba pe marginea râului, pentru că trotuarul este îngust, iar strada este acaparată de maşini. Cred că râul poate constitui o legătură între cartiere şi instituţii – Parlamentul, Universităţile, spitalele, pe scurt, instituţiile care oferă servicii şi sunt dispuse de-a lungul acestei axe a râului. Cred ca e mult de lucru aici, pentru că aceste zone au un potenţial incredibil.”, Frédéric Bonnet, invitatul lunii decembrie 2010.

Îmi place neverosimilul Romei. Bucureştiul poate deveni ceva asemănător: nu trebuie să luptaţi împotriva haosului, ci, din contră, să lucraţi cu haosul. Eu găsesc formidabil ca în cadrul acestor oraşe „haotice”, lumina pare că dansează.” Odile Decq, invitata lunii octombrie 2010.

igloomedia a fost un partener strategic de-a lungul tuturor conferinţelor susţinute în perioada octombrie 2010 – iunie 2011:

  • 13 –14 Octombrie / Odile Decq – Inovaţia arhitecturală
  • 25 – 26 Noiembrie / Jean-Dominique Secondi – Intervenţia în spaţiul public
  • 16 – 17 Decembrie/ Frédéric Bonnet – Materialele în construcţie
  • 03 – 04 Februarie / Adelfo Scaranello – Lumina şi locul
  • 24 – 25 Martie/ Béatrice Jullien – Cartografia pentru a citi oraşul
  • 14 – 15 Aprilie / Philippe Prost – Memorie, context şi creatie
  • 05 – 06 Mai / Chebing Chiu – Grădina chineză

Atelierele Deschise de Arhitectură vor fi reluate din toamnă.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0