Azi începe UrbanEye Film Festival 2020: 5 zile de documentare și discuții despre orașe și locuitorii acestora
UrbanEye Film Festival 2020 începe astăzi și propune cinci zile de filme documentare, discuții și dezbateri despre orașe, comunități și locuitorii acestora. Festivalul are loc online, dar și în birouri de arhitectură și ateliere din București, Timișoara și Cluj. Prima zi aduce pe ecranele digitale filmul „PUSH” (2019, Fredrik Gertten), care investighează problema creșterii prețurilor locuințelor la nivel mondial, dar și două scurtmetraje și o discuție cu arhitecți și antropologi despre balcoane. Programul complet al filmelor și evenimentelor UrbanEye 2020 se găsește pe www.UrbanEye.ro.
Proiecția filmelor „Balcony Tales /Povestiri din balcon” (2013, Cuba) și „Enter Through The Balcony / Prin Balcon” (Ucraina, 2020), care vor fi disponibile online începând cu ora 19:00, va fi urmată de o dezbatere LIVE pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 20:30, moderată de Tudor Elian. Spațiu interior și exterior în același timp, balcoanele apartamentelor au fost, de-a lungul timpului, subiectul unui întreg șir de modificări sau renovări: au fost folosite ca spații de relaxare, dar și de depozitare, au fost închise cu geamuri și pereți sau lăsate deschise, au fost vopsite, prelungite sau transformate în mini-păduri urbane și locuri de observație sau întâlnire cu vecinii. În câte feluri poate fi folosit un balcon? Vor găsi posibile răspunsuri Alex Axinte, Bogdan Iancu și Ruxandra Păduraru.
O altă discuție, de data aceasta despre locuirea colectivă, va avea loc sâmbătă, pe 7 noiembrie live pe pagina de Facebook UrbanEye, de la ora 17:00, și va fi moderată de arhitectul Radu Ponta. Dezbaterea pleacă de la întrebarea ce și cum suntem dispuși să împărțim când locuim într-un anume oraș, cartier sau bloc. Desprinsă din tema mai concentrată despre co-housing, prezentată în filmul „The Stuff Dreams are Made Off / Din ce sunt făcute visele” (Austria, 2019 – disponibil online de vineri, ora 19:00) și observând raritatea (dacă nu chiar absența) proiectelor și dezbaterilor despre co-housing în România, discuția își propune să afle în ce alte feluri folosim în comun spații ale orașului contemporan românesc. Participă arhitectul Cristi Borcan, antropologul Maria Șalaru și geograful Bogdan Suditu.
Având ca temă „Împreună în izolare”, UrbanEye 2020 va organiza proiecții-capsulă în mai multe birouri de arhitectură din țară la care vor participa grupuri mici de spectatori, care lucrează împreună. Festivalului s-au alăturat Dizainăr, dubluVstudio FUNDAȚIA ARCHAEUS, IDEILAGRAM, IDZ arhitectura, MLVN Arhitectura, Republic of Architects, RIZI, Stardust Architects, Prototip Studio, TAG Architecture și ZEST Collective – Arhitectură și Design.
Întreaga selecție de filme se găsește pe www.UrbanEye.ro . Filmele vor fi disponibile pentru vizionare timp de 24 de ore, conform programului de pe site, și vor putea fi accesate din toată țara. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe www.Eventbook.ro , iar vizionarea filmelor va avea loc pe aceeași platformă.
Parteneri: Cărturești, Radio Guerrilla, Igloo, Revista Zeppelin
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.
***
UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film și oraș, deschide discuția despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, orașul este, încă de la apariția cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În același timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepției noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcții: Festivalul de Film UrbanEye, organizat anual, și Serile de Film cu UrbanEye, organizate în țară, de-a lungul anului.