26 aprilie 2022
BarnHaus, farmec săsesc cu vibrație wabi-sabi
TEXT: Manuela Zipişi FOTO: courtesy of David Pârvu
O veche gospodărie săsească a devenit o nouă destinație atractivă pe harta fermecătoarelor sate din Transilvania. De data aceasta, un blând peisaj deluros ne invită să descoperim liniștea satului Jibert, aflat în apropierea binecunoscutului Viscri și a cetății Rupea. Aici, Grace Pârvu și David Pârvu au făcut timp de zece luni în 2021 echipă bună în demersul transformării gospodăriei amintite în BarnHaus, o mini-lume care invită, dincolo de relaxare, la descoperirea poveștii casei și a hambarului convertite în case de oaspeți.
Casa veche din 1948 își așteaptă invitații (maximum 10-12 persoane) în cele patru dormitoare, cât despre șură, aceasta a devenit un spațiu unic de locuit (dormitor cu pat matrimonial, baie privată, living room, baie de serviciu și bucătărie complet utilată.)
Casei și șurei li s-a permis să își etaleze amintirile grație recondiționării bârnelor vechi din stejar, pereților din cărămidă lucrată manual ori boltelor din pivnița casei. Lor li s-a alăturat, în rama celor necesare confortului contemporan, spiritul blând al designului de interior de inspirație wabi-sabi orchestrat de Grace Pârvu.
Livingul prietenos al hambarului și bucătăria deschid casa unor „invitați speciali”, după cum ne-a mărturisit David: „Paturile, masa, insula de bucătărie, fotoliile de lemn, suportul de umerașe și tabureții stil papion au fost lucrate manual din lemn masiv de către meșterul Vasile Iancu din satul Gura Văii, Brașov. Cât despre scaunele tradiționale cu 3 picioare și obiectele de pe rafturile din bucătărie, acestea au fost cioplite în lemn de meșterul Constantin Lepădatu din Băbeni, Vâlcea”. Iată cum tradițiile și meșteșugul vin să completeze „frumusețea imperfecțiunii” de la BarnHouse invitând la armonioasă evadare.
Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate / rubrica #DeGustBun