fbpx

Berzei 21 – viitoarea adresă a creativității bucureștene și a celui mai reprezentativ hub cultural din regiune

Asociația Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local, propun demararea dialogului și a demersurilor necesare pentru reconversia unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional. Spațiul, identificat în Str. Berzei 21 și aflat în proprietatea Primăriei Capitalei, este necesar pentru scena creativ-culturală locală și pentru creșterea calității vieții la nivelul orașului.

Ca un prim demers, cele patru organizații, reunite sub Grupul de inițiativă Berzei 21, au lansat o scrisoare deschisă adresată reprezentanților Primăriei Capitalei și Primăriei sectorului 1 și au dezvoltat o platformă online, www.berzei21.ro, care  reunește exemple de bune practici și parteneriate cu proiecte similare din alte țări europene și sunt deschiși să identifice noi parteneri, nevoi și idei din rândul comunității.

Bucureștiului îi lipsesc încă spațiile culturale și expoziționale de calitate. Bucureștiul are nevoie de un spațiu public reprezentativ de dialog cu societatea civilă, de informare și dezbatere cu privire la dezvoltarea și mentenanța sa.  Bucureștiului îi este necesar un proiect creativ-cultural etalon, care să genereze infrastructură fizică și publică de calitate, să crească consumul cultural la nivel local, să faciliteze procese colaborative, să contribuie la creșterea calității producției culturale.

Organizațiile care au inițiat acest proiect propun demararea unui proces de reconversie și de valorificare a complexului Berzei 21, deținut de Primăria Capitalei și transformarea acestuia într-un nucleu colaborativ, ce poate deveni un motor important de dezvoltare urbană și culturală, precum și un exemplu de reintroducere în oraș a unei arii industriale dezafectate, respectând scara locului și contextul.

Concret, propunerea acestora implică transformarea complexului Berzei 21 într-un spațiu cu funcțiuni creativ culturale și strategice mixte: de producție culturală, spațiu de dialog, spații de lucru, spații de întâlniri, expoziții, evenimente, spații destinate artelor spectacolului, de ospitalitate, spații exterioare de utilitate publică, precum și spații destinate educației permanente, cu focus pe dezvoltare urbană și viitorul orașului, pentru a asigura un dialog esențial între administrația publică locală, mediul privat, mediul academic și sectorul asociativ.

02 prezentare BCCH_intentie ilustrata

05 prezentare BCCH_exemple europene

Complexul Berzei 21 constă într-un lot de 22.680 mp, proprietate a Primăriei Municipiului București (imobilul cu nr. cadastral 273891, cartea funciara 273891 UAT București Sectorul 1). O rămășiță a epocii industriale, spațiul conține o serie de hale aparținând patrimoniului industrial al orașului. Clădirile sunt în prezent neutilizate, deteriorate și ocupă o suprafață de 8360 mp.

Pe baza principiilor refolosirii adaptive a patrimoniului industrial, precum și a preocupărilor, cunoștințelor și istoricului organizațiilor semnatare, acestea consideră că fostele hale REBU sunt cea mai potrivită locație pentru un proiect de o astfel de anvergură. Dimensiunea, structura, precum și poziționarea acestuia în centrul orașului îi oferă atributele necesare pentru a deveni un hub cultural cu funcțiuni diverse, dar complementare, un adevărat centru cultural și social, la standarde europene și la scara contextului ce îl conține.

Astfel, prin reutilizarea eficientă a fostelor hale REBU, deschiderea spațiului public adiacent și prin crearea de noi funcțiuni social-culturale pentru și împreună cu comunitatea, cele patru asociații propun dezvoltarea un fenomen autentic de regenerare urbană, un exemplu de bune practici pentru ce ar putea să presupună un dialog și un parteneriat public-privat relevant.

În acest sens, membrii Grupului de inițiativă Berzei 21 au identificat deja scenarii de co-guvernare sau de finanțare pentru un astfel de proiect și sunt dispuse, alături de toți partenerii care s-au alăturat deja demersului, să contribuie direct la corecta desenare a proceselor și etapelor necesare unui proiect atât de complex, la demararea colaborărilor și a parteneriatelor necesare acestuia.

Dincolo de reciclarea și valorificarea fondului industrial construit, creșterea valorii, siguranței și atractivității țesutului contruit din care face parte situl, procesul are potențialul de a reînnoi imaginea orașului și de a stimula baza sa economică prin amplificarea turismului și prin susținerea strategică a industriilor creative locale.

Despre inițiatorii și partenerii acestui demers

Nod makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 10 ani, a finanțat peste 600 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3 milioane de euro. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară.

Cartierul Creativ este un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă ce își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale. The Institute contribuie la modernizarea României, prin promovarea industriilor creative. De peste 20 de ani, organizează evenimente precum Romanian Design Week și Gala Societății Civile – care reunesc companii, antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative și al societății civile din România.

BAZA. Deschidem orașul este o inițiativă cultural-educativă, pornită în 2016, cu scop de a realiza cercetare urbană activă, de a regenera și îmbunătăți spațiul public prin proiecte de arhitectură, design urban și urbanism tactic, de a crește și educa o rețea creativă, pluridisciplinară, responsabilă, implicată și colaborativă.

Alături de semnatari, s-au alăturat deja demersului și alte organizații și instituții creativ-culturale cu bogată experiență și expertiză, printre care menționăm: Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Universitatea de Arte, Asociația Zeppelin, Fundația Cărturești, asociația Mila 23 – Ivan Patzaichin, Fonduri-structurale.ro, Asociația Make Better, Ordinul Arhitecților din București.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0