Beta – bienala timișoreană de arhitectură 2024 | 13 septembrie – 27 octombrie 2024
Echipa din spatele Beta – Bienala timișoreană de arhitectură este încântată să anunțe tema expoziției principale din 2024, care va avea loc la Timișoara, România, între 13 septembrie și 27 octombrie.
Cea de-a cincea ediție a Bienalei timișorene de arhitectură, intitulată cover me softly, privește cover-ul muzical ca pe un model de investigare a artei contemporane și a producției arhitecturale. Beta 2024, cover me softly, este curatoriată de Oana Stănescu.
A face un cover înseamnă a lucra cu ceea ce există deja. Cover înseamnă, de asemenea, adăpost. A proteja sau a ascunde. A masca sau a disimula, a se extinde în timp sau în spațiu. A fugi la adăpost, a se proteja.
cover me softly, expoziția curatorială a Beta 2024, este o explorare a cover-urilor în toate disciplinele, mediile și geografiile. Contrar noțiunilor de copiere, furt, imitație și contrabandă, care pot veni fiecare cu propria lor înclinație etică, cover-ul oferă un set alternativ de vocabulare relaționale pentru înțelegerea modului în care transferurile de cunoștințe și structurile de autorie circulă prin artă și design. Centrând vasta noastră interconectare, cover me softly deschide noi sfere de posibilități pentru a face, a crea și a fi.
Expoziția curatorială a Beta 2024 reunește o selecție largă de arhitecți, designeri, muzicieni, artiști, activiști, fotografi, scriitori, regizori și cei care refuză categorizarea într-o coregrafie de instalații și lucrări expuse. cover me softly se deschide vineri, 13 septembrie 2024, în clădirea Comenduirii Garnizoanei din centrul orașului Timișoara.
Informații suplimentare și programarea vor fi publicate pe parcursul anului.
Despre Oana Stănescu, curatoarea Beta 2024
Oana Stănescu și-a finalizat studiile de arhitectură la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a acumulat experiență pe mai multe continente înainte de a-și înființa studioul omonim în New York și Berlin. Prin proiectele sale, Oana Stănescu ne încurajează să regândim relația noastră cu mediul construit și să explorăm posibilitățile de a crea spații urbane care să acorde prioritate locuirii și sustenabilității. Printre cele mai recente lucrări notabile ale sale se numără revitalizarea unui funicular de 500 de metri în orașul său natal Reșița cu D Proiect, magazinele Off White a lui Virgil Abloh în întreaga lume și instalații de amploare, printre care „Seriously Fun” la spațiul PS1 al Muzeului de Artă Modernă din New York, „Mutts” la festivalul de muzică Coachella din 2022 din Indio, California, și „Fresa” la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico din 2023 din Logroño, Spania. De asemenea, este cofondatoare a proiectului colaborativ Plus Pool din New York. Oana Stănescu a predat și a ținut conferințe la Harvard University, Columbia University, Princeton University, UCLA și la Architectural Association. Cel mai recent, a înființat studioul interdisciplinar „Blueprints of Justice” la MIT, în colaborare cu Legal Design Lab de la Universitatea Stanford și Virgil Abloh. În 2023, a înființat seria de conferințe „Nonprofessionals” la EPFL din Lausanne.
Despre Beta – bienala timișoreană de arhitectură
Beta – bienala timișoreană de arhitectură este un proiect cultural al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizat de o echipă dedicată. Beta 2024 reprezintă cea de-a cincea ediție, marcând zece ani de activitate.
Beta este principalul eveniment de arhitectură din vestul României, cu o influență euroregională, având o componentă de colaborare la nivelul țărilor învecinate – Serbia și Ungaria. O parte importantă a conexiunilor internaționale este asigurată de apartenența Beta la comunitatea LINA, o rețea care conectează instituțiile relevante cu practicieni și creativi emergenți care lucrează la intersecția dintre arhitectură și alte domenii legate de cultura spațială: aceasta își propune să promoveze talentele în devenire.
Beta articulează o serie de acțiuni, proiecte, evenimente și expoziții în jurul a 3 piloni: Educație, Profesie și Oraș. Ceea ce propunem este o arhitectură a acțiunii, definită de dorința de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa. De a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.
Ediția din 2024 este un proiect prioritar al Ordinului Arhitecților din România, finanțat prin timbrul de arhitectură și cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.