Biblioteca viitorului. Acum. Aici.

Biblioteca Tianjin Binhai (China) îndeplineşte probabil visul oricărui iubitor de carte, lansând o invitaţie într-un univers livresc ce pare a se întinde până la cer. Poate echipa MVRDV care a colaborat pentru proiect cu Institutul de poiectare urbană şi design din Tianjin şi-a imaginat o transpunere contemporană a bibliotecii lui Umberto Eco din Numele trandafirului, cu rafturi imense pline de cărţi, ce se ondulează labirintic până spre tavan. Sau poate au materializat viziunea unui spaţiu cultural al viitorului. Epicentru educaţional, dar şi cadru social al interacţiunii umane, biblioteca face parte din ambiţiosul proiect al conturării unui cartier cultural în Tianjin. Spaţiul central al bibliotecii futuriste se desfăşoară în valuri pornind de la o sferă luminoasă, denumită simbolic „ochiul”, amplasată în centrul atrium-ului. Se conturează astfel o „scenă” în jurul căreia privirea poate cuprinde toată amploarea spaţiului. Formele fluide, organice ale rafturilor se continuă către tavan, asemenea unor aripi albe care cuprind ansamblul, înălţându-l. Proiectul a fost realizat în trei ani, iar rapiditatea construcţiei a determinat şi renunţarea la unul dintre elementele importante ale conceputului: accesul la rafturile de sus ar fi trebuit să se realizeze din camere plasate în spatele atrium-­­­ului. Cum acest lucru nu s-a mai întâmplat, în prezent, pe rafturile de sus au fost montate plăci din aluminiu perforat pe care au fost fixate coperte printate. Cele cinci niveluri ale centrului cultural (33 700 mp) mai includ săli de lectură, spaţii de relaxare, spaţii de depozitare, arhivă etc.

Design: MVRDV; Echipa: Winy Maas, Jacob van Rijs şi Nathalie de Vries; Co-arhitecţi: Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), Tianjin, China; Design corpuri de iluminat: Huayi Jianyuan Lighting Design

Articol apărut în igloo 181 [dec 2017 – ian 2018]