fbpx

Bienala de Arhitectură Transilvania 2013 – ediţia I

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) este cel mai important eveniment profesional al ”breslei” arhitecţilor. Ea este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să recunoască, să recompenseze şi să promoveze excelenţa în arhitectură, să animeze colocviul pe tema arhitecturii în cadrul breslei şi al societăţii şi nu în ultimul rând să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

Dimensiunea publică a evenimentului şi temele care vor fi abordate în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania se adresează întregii colectivităţi regionale/naţionale: public de specialitate (arhitecţi, colaboratori ai arhitecţilor), publicul din cele şapte reşedinţe de judeţ în care se vor desfăşura evenimentele (Cluj-Napoca, Bistriţa, Zalău, Oradea, Baia-Mare, Alba Iulia, Satu-Mare), actorii locali (administraţia publică), comunitatea ştiinţifică şi profesională.

Aceştia sunt invitaţi să participe la toate evenimentele din cadrul Bienalei: vernisajul expoziţiei-concurs în toate cele şapte reşedinţe de judeţ, la prezentările, workshopurile şi conferinţele / dezbaterile susţinute de invitaţi şi la Gala de Premiere.

TEMA

”Generare / Regenerare caracterizează un proces de tranziţie între mai multe dimensiuni ale practicii arhitecturale ce marchează o transformare esenţială a rolului arhitectului. Relaţia directă dintre arhitect şi client, ca şi relaţia dintre arhitect şi o comunitate mediată de un reprezentant care propune un proiect pentru aceasta, suferă un proces de transformare la capătul căreia arhitectul începe să lucreze alături de comunitate. Este vorba, în primul rând, despre regenerarea unei mentalităţi urbane şi capacitatea arhitecturii de a genera noi dispoziţii şi dinamici de locuire pentru actorii implicaţi în construcţia spaţiilor: arhitect, client/comunitate şi reprezentant administrativ.

Ceea ce arhitectura trebuie să recupereze este înţelegerea deplină a felului în care un spaţiu sau o construcţie sunt văzute, negociate şi trăite ca atare. Ea trebuie, în egală măsură, să devină ecoul unor cerinţe exprese pe care micro-comunităţile urbane le formulează în raport cu spaţiul imediat de viaţă. Acest proces trebuie să dea seama de un ansamblu complex şi controversat de informaţii care suprapun definţii, expertize, expectanţe şi modalităţi de cele mai multe ori divergente de a locui un spaţiu. Generare / Regenerare înseamnă totodată depăşirea noţiunii de „context” în sensul ei static şi circumstanţial, pentru a surprinde mişcările neregulate, modalităţile fizice de reacţie şi manifestare, pluralităţile pe care diferite entităţi, instituţii şi locuitori le descriu într-un cadru specific de locuire. Arhitectura devine o acţiune tangibilă şi participativă ce conturează spaţiul unor dispoziţii de locuire determinate prin angajamentul actorilor implicaţi şi interacţiune subiectivă.” Sabin Borş

PREMIILE BATRA 2013

De departe cel mai remarcabil eveniment din cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania este expoziţia-concurs Premiile BATRA 2013. Expoziţia-concurs face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, având la bază un regulament propriu şi autonomie în organizare. Aceasta este deschisă tuturor membrilor filialelor OAR participante şi reprezintă momentul corolar al întregii activităţi în domeniul arhitecturii din ultimii doi ani.

Scopul expoziţiei-concurs este de a reflecta cât mai corect activitatea membrilor filialelor participante, de a promova cele mai reuşite exemple de practică profesională şi de a forma o atitudine critică faţă de arhitectura recentă. Nominalizările şi premiile sunt acordate de către un juriu format din arhitecţi consacraţi din ţară şi străinătate.

JURIU

 • Marius Miclăuş, Archaeus, Timişoara
 • Bogdan Babici, Tecon, Bucureşti
 • Ştefan Ghenciulescu, Zeppelin, Bucureşti
 • Zsolt Tövissi, Harghita
 • Irina Cristea, AZC, Paris, FR
 • Oana Coarfă, ROA, Bucureşti
 • Cristina Constantin, Abrupt Arhitectura, Bucureşti

SECŢIUNI

1. Arhitectura locuinţei
Locuinţa este una din temele fundamentale ale societăţii care prin conformare, echipare, adecvare, influenţează echilibrul familiei şi implicit echilibrul colectivităţii. Secţiunea înglobează atât locuinţele individuale cât şi cele colective.

2. Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie
Proiecte care promovează dotările specifice ale comunităţii (birouri, administraţie, servicii, comerţ, cultură, învăţământ, sănătate, sport, agrement, spaţii de cult, spaţii de producţie), aducând prin conformarea, echiparea şi adecvarea lor contribuţii semnificative la organizarea habitatului construit.

3. Arhitectura spaţiului public
Design urban, amenajări permanente ale spaţiilor publice, peisagistică – contribuţii care adaugă infrastructurii publice componente culturale.

4. Arhitectura patrimoniului cultural
Proiecte de conservare, reabilitare, conversie şi restaurare a patrimoniului construit existent.

5. Arhitectura spaţiului interior şi scenografie
Proiecte care promovează ambianţa spaţiului interior şi obiectele purtătoare de calitate precum şi un spaţiu sugestiv al spectacolului.

6. Microarhitectură – arhitectură temporară, design de obiect
Arhitectură de mici dimensiuni (sub 100 mp) care generează efecte majore activând energiile locului, pavilioane, amenajări temporare în spaţiul public, design de obiect.

7. Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate
Studii şi proiecte de sertar, proiecte de idei, a căror concepte creative pot contribui la dezvoltarea spaţiului arhitectural al locuinţei, dotărilor comunitare şi de producţie, al spaţiului patrimoniului cultural, al spaţiului public, al peisajului, care propun concepte inedite, aplicarea unor tehnologii de vârf apte să modifice abordarea specifică a domeniului.

8. Proiecte culturale, iniţiative, experimente
Proiecte derulate în ultimii doi ani prin Ordinul Arhitecţilor din România sau alte asociaţii/ONG-uri din arealul judeţelor Cluj, Sălaj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Alba.

CALENDAR

Faza de preselecţie

 • 10 Octombrie 2013 Anunţ lansare Bienala de Arhitectură Transilvania
 • 25 Octombrie 2013 Termen limită pentru întrebări
 • 28 Octombrie 2013 Termen limită pentru transmiterea răspunsurilor la întrebări
 • 08 Noiembrie 2013 ora 23:00 Termen limită pentru înscrierea proiectelor online
 • 9-10 Noiembrie 2013 Jurizarea online şi anunţarea finaliştilor

Faza finală

 • 24 Noiembrie 2013 ora 23:00 Termen limită pentru predarea proiectelor
 • 05 Decembrie 2013 Vernisajul expoziţiei şi conferinţa de presă
 • 06 Decembrie 2013 Jurizarea proiectelor finaliste
 • 07 Decembrie 2013 Gala de premiere
 • 20 Decembrie 2013 Închiderea expoziţiei – Cluj-Napoca
 • 24 Ianuarie 2014 Vernisaj expoziţie itinerantă Zalău
 • 14 Februarie 2014 Vernisaj expoziţie itinerantă Oradea
 • 7 Martie 2014 Vernisaj expoziţie itinerantă Satu-Mare
 • 28 Martie 2014 Vernisaj expoziţie itinerantă Baia-Mare
 • 25 Aprilie 2014 Vernisaj expoziţie itinerantă Bistriţa
 • 16 Mai 2014 Vernisaj expoziţie itinerantă Alba-Iulia

PARTICIPARE

Sunt invitaţi să participe la această manifestare expoziţională toţi membri Filialelor OAR partenere: OAR Transilvania, OAR Bihor, OAR Satu-Mare, OAR Nord-Vest, OAR Alba, inclusiv cei din Diaspora, la una sau mai multe secţiuni, cu una sau mai multe lucrări reprezentative, din ţară sau din străinătate. Participarea presupune calitatea de autor sau coautor cu drepturi egale al proiectului de arhitectură.

Fiecare autor sau colectiv de autori poate prezenta lucrări la una sau mai multe secţiuni în aceeaşi ediţie. Numărul de lucrări prezentate de un autor sau un colectiv la fiecare secţiune este nelimitat. Toate informaţiile necesare participării la Premiile BATRA 2011 se găsesc pe site-ul bienalei: http://www.batra.ro.

Întrebările le puteţi transmite pe adresa de e-mail a concursului: contact@batra.ro

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0