Biserica de lemn din satul Urşi, restaurată de Fundaţia Pro Patrimonio, printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu
Biserica de lemn din satul Urși (comuna Popești, jud. Vâlcea), construită în secolul al XVIII-lea, face parte din iniţiativa 60 de biserici de lemn, desfăşurată de Fundaţia Pro Patrimonio. Ea a constituit obiectul unui îndelung proces de restaurare, desfăşurat între anii 2009 şi 2020. Eforturile celor implicaţi au fost răsplătite anul acesta, proiectul numărându-se printre cele 24 de pe întregul continent câştigătoare ale Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021, şi aflându-se în continuare în cursa pentru Premiul Publicului din cadrul aceleiaşi competiţii.
Purtând hramul Buna Vestire și Sf. Arhanghel Mihail, biserica din Urşi a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu şi Popa Costandin. Deși a supraviețuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată și decorată cu fresce în 1843, ea a fost ulterior abandonată în jurul anului 1913, după construirea unei biserici noi, de zidărie. Ultima reparație a avut loc în 1943.
La redescoperirea sa, în 2007, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească, în timp ce acoperișul de șindrilă avea nevoie urgentă de reparații. De asemenea, frescele pictate în tradiția post-bizantină, cu influențe occidentale, având o valoare artistică remarcabilă, erau grav degradate. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă de către Fundația Pro Patrimonio în programul „60 de biserici de lemn” din România, fiind astfel nominalizată ulterior în programul „7 Most Endangered 2014”.
Procesul de restaurare a început la 12 iunie 2010, ca urmare a prăbușirii bolții peste altar, cu o intervenție de urgență inițiată de Ordinul Arhitecților din România și finanțată de Fundația Pro Patrimonio, prin regretatul arhitect Șerban Cantacuzino, cel care a înfiinţat fundația în anul 2000. De atunci, în fiecare vară au avut loc lucrări de restaurare, precedate anual de luni de eforturi pentru strângerea de fonduri.
Lucrările, posibile datorită implicării active a mai multor parteneri şi sprijinului comunității locale, au inclus consolidarea picturii, desfacerea bolții (bârnele și iconostasul fiind restaurate la Universitatea Națională de Arte București), realizarea unor fundații noi din piatră, înlocuirea tălpilor și bârnelor putrede din structură, refacerea bolții, a șarpantei și a învelitorii de șiță, conservarea frescelor interioare și exterioare, reparația și completarea mobilierului interior şi sistematizarea verticală.
Șantierul de restaurare a fost unul deschis, funcționând ca un spațiu educațional pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la valoarea bisericii, la tehnica de construcție din lemn, la tehnica frescei și la conținutul iconografiei murale, al icoanelor și al iconostasului.
Biserica de lemn din Urşi se numără acum printre proiectele câştigătoare ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă.
„Acesta este un exemplu de arhitectură vulnerabilă și un monument pe cale de dispariție care a fost restaurat în totalitate în conformitate cu principiile de conservare, cu elemente originale atent examinate și reintegrate ori de câte ori a fost posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un element central al proiectului, cu arbori plantați pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrări de restaurare”. – a declarat juriul.
Susținătorii și pasionații de patrimoniu din întreaga lume sunt invitaţi să descopere cei 24 de câștigători din 18 ţări și să voteze online, până în data de 5 septembrie, pentru a decide către cine va merge Premiul Publicului din acest an. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul ceremoniei oficiale de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an.
PROIECT: Restaurarea Bisericii de lemn din satul Urşi; AUTOR: Fundaţia Pro Patrimonio; FINALIZAT: 2020