Buncărul din centrul furtunii. Loft Perfect Storm, Sydney, Australia

Matt-Woods-Design-Perfect-Storm-Stair-Joinery-Sydney

Alintat „buncărul din beton”, datorită pereţilor finisaţi cu vopsea ce imită aspectul acestui material şi respingerii oricărui ornament, loftul de 73 mp este amenajat în cadrul unui fost depozit reconvertit dintr-o suburbie a oraşului australian Sydney. Alăturarea dintre stilul industrial şi influenţele extrase din vocabularul brutalist generează forme plastice în cadrul unui interior precis, cu o doză considerabilă de dramatism.

Deşi ar fi fost de aşteptat să emuleze numeroasele exemple bine articulate de foste spaţii industriale reconvertite în locuinţe, designerul a ales să ignore trendurile din domeniu, optând pentru o abordare unică, ce testează limitele a ceea ce poate fi obţinut, din punct de vedere al creativităţii şi execuţiei, în cadrul unui program pragmatic şi strict regularizat.

Plan parter
Plan parter

Beneficiarii, de profesie designeri, şi-au dorit un spaţiu ordonat, fără obstacole vizuale şi obiecte nenecesare, notele brutaliste fiind datorate preferinţei lor pentru arhitectura înscrisă în acest curent. Interiorul puternic geometric este delimitat de pereţi ce imită aspectul de beton exfoliat, într-un gest de recunoaştere şi chiar celebrare a trecutului industrial al cartierului. Conceptul de dematerializare stă la baza amenajării, toate elementele fiind reduse la strictul necesar pentru a crea un interior utilitar, frust, şi totodată primitor şi bine iluminat.

Plan mezanin
Plan mezanin

Cu un plan deschis şi orientare către vest, loftul este compus dintr-un spaţiu de living cu bucătărie custom şi o zonă de noapte amplasată în supantă. Lumina naturală pătrunde din plin în interior printr-un perete vitrat pe dublă înălţime, contrabalansând atmosfera intenţionat întunecată şi gravă.

Matt-Woods-Design-Perfect-Storm-lounge-Room-Sydney

Elementele interiorului au un caracter sculptural, apărând ca monoliţi extrudaţi cu aspect de beton neprelucrat, iar plafoanele curbate creează un efect de grotă-sanctuar, temperat de riflajele din bucătărie şi elementele de tâmplărie din stejar american. În combinaţie cu accentele din alamă şi iluminatul dramatic, statement, acestea aduc în interior o notă discretă de stil mid-century. Piesele de mobilier în tonuri neutre urmează aceeaşi linie geometrică.

Matt-Woods-Design-Perfect-Storm-kitchen-Sydney

 

Caracterul inovator al proiectului este evident în abilitatea cu care componentele funcţionale au fost reduse la esenţial, fiind transformate în forme geometrice în acelaşi timp simple şi elocvente. În mod remarcabil, deşi brieful cerea o „cutie de beton”, foarte puţin ciment a fost folosit în cadrul proiectului. Elementele „solide” ale amenajării au fost realizate din GRC (prefabricat din beton armat cu fibră de sticlă), material mult mai uşor decât betonul tradiţional şi conţinând o cantitate considerabil mai mică de ciment. Pentru celelalte componente ale spaţiului s-a folosit vopsea decorativă cu efect de beton.

Matt-Woods-Design-Perfect-Storm-Counter-Sydney

 

Fiecare soluţie de design a avut în vedere aspectul sustenabilităţii, paleta de finisaje dovedind responsabilitate faţă de mediu (vopsea fără compuşi organici volatili, lemn certificat FSC – Forest Stewarship Council, cantităţi reduse de crom şi ciment). De asemenea, procesul de construcţie a urmărit minimizarea deşeurilor.

Matt-Woods-Design-Perfect-Storm-Wardrobe-Sydney

Astfel, amenajarea reuşeşte să evite atât clişeele stilului „industrial”, cât şi estetica specifică zonei adiacente Sydney-ului – dominată de elemente ce evocă natura şi plajele însorite din apropiere –, oferind o abordare în acelaşi timp proaspătă şi bine ancorată în context a programului de reconversie a fostelor spaţii industriale.

Matt-Woods-Design-Perfect-Storm-Bathroom-Sydney

DENUMIRE PROIECT: Loft Perfect Storm; TIP PROIECT: Renovare şi amenajare a unui fost spaţiu industrial; LOCAŢIE: Camperdown, Sydney, Australia; DESIGN INTERIOR: Killing Matt Woods, designer Matt Woods; FINALIZAT: 2019; PREMII: Premiul categoriei Design Interior în cadrul The Design Files Awards 2019, Premiul categoriei Interior Rezidenţial în cadrul 2020 Dulux Colour Awards, menţiune în categoria Design Rezidenţial în cadrul 2020 Australian Interior Design Awards

Articol publicat în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitectură

igloo_201-shop