fbpx

Ca o apă curgătoare. Chapter One Flow, Bangkok, Thailanda

ARHITECTURĂ: Landscape Tectonix TEXT: Anca Rotar FOTO: SkyGround Architectural Film & Photography

Inspirată de curgerea naturală a râului din apropiere, amenajarea peisagistică a spațiului verde adiacent unei noi clădiri înalte de locuințe colective din Bangkok, Thailanda, reinterpretează într-un limbaj arhitectural surprinzător caracteristicile peisajului local și oferă rezidenților un traseu unic, în cascadă, ce invită la relaxare, contemplare și interacțiune.

Combinație abilă de geometric și natural, de simetrie, ritm ordonat și vegetație luxuriantă, spațiul verde este organizat pe mai multe niveluri succesive, unite de zigzagul potecilor în pantă, îndemnând la o „încetinire” a ritmului de viață urban.

Gradul de înclinare al potecilor a fost gândit cu atenție pentru a asigura un acces facil persoanelor cu dizabilități sau celor în vârstă. Este oferită, de asemenea, și o opțiune de parcurgere rapidă a spațiului, prin intermediul scărilor amplasate pe o laterală, cu trepte neregulate, evocând aspectul potecilor de piatră întâlnite în grădinile tradiționale.

În cadrului întregului spațiu, varietatea plantelor, suprafețele înierbate și ritmul captivant al apei în mici cascade artificiale, ce reiau, la scară mai redusă, conceptul de ansamblu al amenajării peisagere, au toate rolul de a stimula simțurile și a invita oamenii să zăbovească în cadrul întinderii verzi, sau la adăpostul pavilioanelor amenajate în partea opusă scărilor. La nivelul superior al traseului au fost prevăzute și două structuri elevate, unde locuitorii complexului pot socializa și admira întinderea verde din diferite unghiuri.   

Relația cu contextul natural este menținută și în cadrul clădirii propriu-zise, unde piscina 2 în 1,  amenajată la înălțime, cu margine infinită, intră în dialog direct cu râul care străbate orașul, apărând ca o continuare a acestuia.

PROIECT: Chapter One Flow Landscape; AMPLASAMENT: Bangkok, Thailanda; SUPRAFAȚA TERENULUI: 5.219,6 mp; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Landscape Tectonix; ARHITECTURĂ CLĂDIRE: I’ll Design Studio; FINALIZAT: 2022

 

Descoperiți noi perspective asupra relației dintre arhitectură și peisaj în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0