fbpx

Cafea, nostalgie și geometrie. Anbassa, Pantin, Franța

ARHITECTURĂ: OAR – Office Abrami Rojas TEXT: Anca Rotar FOTO: Francesca Iovene

În centrul orășelului francez Pantin, situat în imediata vecinătate a Parisului, o mică structură interbelică, construită în anul 1935, a fost restaurată pentru a găzdui o cafenea și prăjitorie de specialitate. În contrast cu fațada renovată cu multă atenție, interiorul luminos poartă cu mândrie urmele trecutului clădirii, puse în valoare de un decor într-un discret stil minimalist-industrial.

Înlăturarea tuturor finisajelor adăugate de-a lungul istoriei de aproape un secol a clădirii a scos la iveală luminatoarele din sticlă și beton armat în stil Art Deco create de arhitectul original, René Tanalias (1898 – 1985), anterior ascunse de panouri izolatoare. Pereții și structura de rezistență au fost lăsate expuse, creând o captivantă „tapiserie” în nuanțe de bej, ce servește drept fundal pentru mobilierul minimalist din oțel, cu placări din teracotă. Astfel, existentul și noile inserții se potențează reciproc.

 

Datorită prezenței redescoperite a luminatoarelor, interiorul este scăldat în lumină naturală, suplimentată de o schemă minimalistă de iluminat artificial, care accentuează geometria spațiilor pe dublă înălțime. Cafeneaua este împărțită în trei zone principale, conectate vizual într-o secvență ce le permite vizitatorilor să înțeleagă atât organizarea interiorului, cât și logica funcțiunilor interconectate găzduite aici. Astfel, o zonă de laborator, marcată prin vitraje generoase, separă spațiul principal, de ședere și degustare, de zona dedicată angajaților. Secvența spațială este punctată de succesiunea formelor euclidiene ale luminatoarelor – elipsă, pătrat și cerc – integrate în mod natural în ansamblul proiectului.

PROIECT: Anbassa; AMPLASAMENT: Pantin, Franța; SUPRAFAȚA: 125 mp; ARHITECTURĂ ȘI DESIGN INTERIOR: OAR – Office Abrami Rojas; ECHIPA: Filippo Abrami, Helena Haas-Rojas; FINALIZAT: 2023

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0