fbpx

Cafenele verzi – design sustenabil, reîntoarcere la natură

În căutarea unui cuvânt potrivit sau a unei expresii care să descrie acea stare de timp etern, fără griji, în care savuram o cafea în compania unei reviste sau a unor prieteni într-una dintre cafenelele preferate, am dat peste: dolce far niente, sobremesa, gozar… Realitatea este însă una a schimbării și a consumării acelor mici plăceri existențiale cum ar fi combinația design plus cafea bună în doze mici și mai ales to go.

În momentul în care scriu aceste rânduri, cafenelele din lumea întreagă, spații prin excelență ale întâlnirii, ale zăbovirii, cititului, lucratului, conversației sau pierdutului timpului de plăcere de-abia și-au deschis timid câte o fereastră, după două luni de pauză, pentru a vinde cafea și alte produse la pachet. Un prilej bun al unei călătorii virtuale în trecutul recent, când puteam efectiv intra și zâmbi atunci când găseam o masă liberă într-o cafenea verde, în care simbioza design-plante făcea deliciul experienței în sine. Trei orașe europene, trei cafenele verzi, unde, de ce nu, până când aceste rânduri ajung sub ochii cititorilor, ne vom întoarce să răsfoim reviste. Cu distanțarea socială de rigoare. Așadar: Atoll Cafe Pavilion (Londra), Hello, Kristof (Lisabona) și The Greens (Berlin).

Atoll Cafe Pavilion: cafea în parcul din clădirea de birouri

Foto: Gareth Gardner

Artistul și designerul britanic Morag Myerscough (care a semnat, printre altele și instalații la mai multe ediții ale festivalului Summer Well) a creat o cafenea-pavilion, o adevărată explozie coloristică și plină de plante care s-a instalat în spațiul public al unei clădiri de birouri londoneze – 1 Finsbury Avenue Square (Broadgate) –, inaugurată în toamna lui 2019. Designerul a pornit de la ideea legăturii intime pe care o avem cu natura, care în ultimele luni s-a transpus prin umplerea caselor noastre cu plante și flori. „Fascinația mea legată de parcurile publice din perioada victoriană (în copilărie locuiam foarte aproape de Finsbury Park) care îi invitau pe muncitorii orașului să respire aer curat în weekenduri, m-a inspirat să aduc parcul într-un spațiu de lucru, la 1FA”, a povestit Morag. Și cafeneaua devine, într-adevăr, un real parc, întins pe întreg atriumul care include și o serie de pereți pictați manual. Zona de mese, bănci și jardiniere intră în jocul biofil și coloristic-eclectic, în executarea acestora Morag Myerscough colaborând cu Luke Morgan. Interesantă este și istoria materialelor utilizate, cum ar fi gresia ceramică, pentru decorarea căreia designerul britanic a ales să combine elemente inspirate de epoca victoriană cu simboluri și linii proprii. Toate acestea fac un contrast bun cu personalitatea simetrică a clădirii de birouri, cu pardoseala deschis-neutră și cu structura metalică vopsită în negru.

Hello, Kristof: cafea cu reviste și plante

Foto: Courtesy of Hello, Kristof

Pe străduțele pietruite din Bairro Alto, Lisabona, în drum spre Miradouro de Santa Catarina, unde te oprești mereu uimit cum de tramvaiele se pot strecura în spații atât de înguste, s-a instalat Hello, Kristof, o cafenea în care aroma de cafea de specialitate se strecoară printre verdele plantelor și, mai ales, printre rafturile cu reviste culturale și alternative din întreaga lume. Nu știm cine este Kristof, dar știm că, acum câțiva ani, graphic designerul Ricardo Galésio a combinat pasiunea pentru cafea cu dorința de a mai scutura singurătatea vieții de freelancer și așa s-a materializat cafeneaua de pe Rua do Poço dos Negros 103. Designul combină simplitatea stilului scandinav cu plante și flori în toate ipostazele – ghivece, flori uscate – și cu ceva din spiritul caldei ospitalități portugheze. Prin colecția impresionantă de reviste care pot fi răsfoite sau luate acasă se strecoară și obiecte ceramice, cum ar fi măștile speciale produse de atelierul de ceramică handmade portughez GRAU° Cerâmica.

The Greens: cafea în jungla urbană

Foto: Aliyah Rachel Raine, Florian Kottlewski

 

După cum mi-a povestit Christian Otto, inițiatorul și proprietarul poveștii berlineze „The Greens”, iată-ne ajunși într-o cafenea care își propune să dovedească posibilitatea sustenabilității și a trăitului/lucratului în armonie cu natura. Situată în Alte Münze, cafeneaua aparține unei comunități care încearcă să redea natura înapoi orașului, pulsând în ritmul anotimpurilor. Prin urmare, din aprilie până în septembrie, aici funcționează și Münzgarten, o grădină urbană care oferă ingrediente pentru preparatele din cafenea. Oaza verde de afară se insinuează cu brio și în interiorul cafenelei convertite într-o mini-junglă luxuriantă, verdele care se ridică din ghivece coexistând armonios cu mozaicul de sub pași și cu mobilierul ce combină lemnul cu fierul forjat. De amenajarea de interior s-a ocupat chiar Christian împreună cu arhitectul peisagist Marie Henze – filosofia fiind cea sustenabilității: aproape totul este realizat manual sau cumpărat second hand și recondiționat. Placările parietale provin din case berlineze, accesoriile de la târguri de vechituri, dar ce este special este tocmai simbioza dintre grădină și cafenea, dintre natură și felul în care toți ne putem bucura de aceasta.

Articol publicat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0