fbpx

Călătorie în via ecologică de la Petro Vaselo

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Petro Vaselo

O călătorie poate începe sau se poate finaliza în jurul unui pahar de vin, iar explorarea noastră pe tărâmuri bănățene nu se putea încheia mai bine decât la crama Petro Vaselo, descoperind istoria unei pasiuni pentru struguri și procesul transformării lor în vin.

La doar 32 de kilometri distanță de Timișoara într-un sat al cărui an de înființare nu a putut fi exact atestat, dar al cărui nume a fost dat de către una dintre familiile sârbe stabilite aici – Petrovaselo („satul lui Petru”) s-au cultivat, începând cu 2005, cele 45 de hectare (din cele 172 ale terenului) cu viță-de-vie. Povestea viei astăzi certificate ecologic începe însă cu Nello Dal Tio, un italian originar din regiunea Treviso, care s-a îndrăgostit de dealurile de la Petrovaselo. Dispuse în formă de amfiteatru, acestea s-au dovedit a fi un microclimat benefic vinificației care, împreună cu terroir-ul argilos, contribuie alături de maturarea strugurilor în crama subterană la arome specifice și recognoscibile.

Cât despre provocarea de a realiza o producție de vinuri ecologice, crama Petro Vaselo s-a lansat cu responsabilitate pentru om și natură în acest demers, așa cum am aflat chiar de la echipă: „Rolul viticulturii ecologice este de a produce struguri nealterați de anumite substanțe chimice, mai potriviți metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Viticultura ecologică se bazează mult pe alianțe în prevenția dăunătorilor. Nefolosind substanțe chimice, flora și fauna își găsesc un echilibru propriu, așadar în plantație sunt atrași și prădători ai dăunătorilor viei. Totul depinde de menținerea acestui echilibru, care se poate păstra doar prin efort continuu.

 

În cramă, abordarea e similară cu cea din vie, complet neinvazivă. De aceea calitatea depinde mult nu numai de măiestria tehnologilor, ci şi de utilaje speciale, cu atmosfera de azot, care facilitează ca vinul să ajungă neoxidat în sticlă. Tehnologia de obținere a vinurilor ecologice folosește, indiferent de struguri, macerarea-fermentarea pe boștină, în prezența taninului alimentar și a drojdiilor existente pe struguri sau a drojdiilor selecționate. La fel ca în vie, este interzisă folosirea anumitor compuși chimici folosiți în procesele de vinificație convenționale. Folosirea SO2 este redusă la minimum, lipsind totalmente în procesul de macerare-fermentare.”

Ca rezultat al acestui proces alchimic coordonat de către oenologul Marco Feltrin, la Petro Vaselo se produc vinuri care au la bază soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling sau Fetească Neagră. Vinurile acoperă o largă paletă a gusturilor, de la cele tinere, fructate, până la cele de sinteză, ale esențelor și, nu în ultimul rând, vinurile spumante, jucăușe, care pot fi incluse în două categorii. Prima este metoda Charmat, din care fac parte Bendis Nadir și Bendis Rose – „spumante mai petrecărețe, prezente tot mai mult pe la festivaluri”.

 

Prin cea de-a doua metodă, cea tradițională, se obțin Kotys și Kotys Millesime – „spumante pentru iubitorii de metodă Champenoise, complexe, elegante și versatile. La Kotys se poate încerca și experiența degorjării, deoarece din fiecare an de recoltă se comercializează și sticle cu drojdiile păstrate înăuntru. Dorim ca această gamă, de ediții limitate, să fie un generator de experiențe pentru o elită pe care o definim cu un oximoron, clasică și nonconformistă”.

Vinurile Petro Vaselo pot fi descoperite prin degustări direct la cramă, cu programare prealabilă, sau în barurile și restaurantele din Timișoara.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0