fbpx

Capelă mortuară luterană în cimitirul Házsongárd, Cluj-Napoca

ARHITECTURĂ: TEKTUM TEXT: TEKTUM, Anca Rotar FOTO: Alexandru Fleșeriu

La intrarea în cimitirul istoric Házsongárd din Cluj-Napoca, înființat în secolul al 16-lea, o construcție modestă, aparținând parohiei luterane, a fost transformată cu scopul de a găzdui atât o capelă mortuară, cât și birourile Asociației Házsongárd, un mic ONG dedicat conservării patrimoniului construit al cimitirului.

Văzută din exterior, structura apare ca o imagine esențializată a unui cavou monumental de secol 19, obținută prin negocierea abilă a constrângerilor impuse de context. Proximitatea mormintelor, precum și dorința beneficiarilor de a avea un spațiu exterior liber, au limitat intervențiile asupra exteriorului clădirii, permițând extinderea suprafeței construite numai prin intermediul unui plan neregulat alungit de-a lungul limitei de proprietate. De asemenea, Comisia Zonală a Monumentelor a propus păstrarea frontonului clasicizant al construcției existente. Aceste considerente au determinat apariția volumului sculptat al turnului clopotniței, care se ridică peste fațada structurii istorice și coboară înspre capătul opus, unde lasă loc doar scării de acces spre columbarul din subsol.

 

 

În spatele fațadei gri-închis, pusă în dialog cu marmura neagră a monumentelor funerare din jur, pereții exteriori și acoperișul sunt acoperite cu cărămidă roșie, material ce conferă clădirii culoare și textură, consolidându-i caracterul monumental și stabilind o relație de contrast cu sobrietatea betonului expus din interior. Încăperea principală se deschide către exterior printr-o poartă masivă din panouri de oțel corten, acționată manual. La rândul său, pavajul din granit al spațiului exterior se continuă în interior, estompând cu atât mai mult limita dintre înăuntru și afară atunci când poarta este deschisă pntru extinderea spațiului ceremonial.

 

Un catafalc mobil, creat special pentru acest proiect, permite libertate de mișcare în timpul desfășurării ceremoniilor. Orientarea est-vest a planului face posibilă pătrunderea luminii prin vitrajele superioare ale turnului, lăsând razele soarelui să cadă încă o dată pe sicriu în timpul înmormântării. Întreaga structură portantă este realizată din beton monolit, vizibil în interior, din columbar până la intradosul acoperișului. Încăperile birourilor de la etaj și spațiile anexe sunt camuflate în spatele traforului zidăriei de cărămidă.

 

PROIECT: Capelă mortuară în cimitirul Házsongárd; AMPLASAMENT: Cimitirul Házsongárd, Cluj-Napoca; SUPRAFAȚA TERENULUI: 10 173 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 317 mp; ARHITECTURĂ: TEKTUM ARHITECTURĂ & ARTĂ; ECHIPA: arh. Tóthfalusi Gábor, arh. Szőcs István Levente; STRUCTURĂ: IRODM – ing. Makkay Dorottya, ing. Hari József; INSTALAȚII: GRADINSTAL – ing. Marian Aurelian; EXECUTANT: WEBERBAU; FINALIZAT: 2023

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură sacră contemporană în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0