fbpx

Cărămidă roșie pentru o clădire dedicată unui sport cu tradiție

ARHITECTURĂ: Níall McLaughlin Architects TEXT: Anca Rotar FOTO: Nick Kane

Situată în Limerick, Irlanda, The International Rugby Experience oferă un parcus interactiv adresat fanilor acestui sport. Ocupând un sit de colț pe principala stradă comercială din centrul orașului, clădirea se integrează în context prin folosirea cărămizii roșii, material definitoriu pentru construcțiile istorice învecinate, în stil georgian. Ea își propune să revigoreze zona istorică în care este inserată, să completeze viața culturală și atracțiile de patrimoniu și, nu în ultimul rând, să creeze legături cu echipa locală Munster Rugby.

Pentru a diferenția noua inserție față de construcțiile înconjurătoare tip townhouse, autorii au decis să abordeze proiectul ca pe o clădire publică cu statut special și au studiat arhitectura civică georgiană din zonă, în special clădirile administrative și bisericile. Ei au căutat, astfel, să creeze o catedrală dedicată rugby-ului în „Orașul Bisericilor”, așa cum este mai este numit Limerick.

Clădirea constă în două volume – cel mai înalt, cu șapte niveluri, constituind turnul „catedralei” – și oferă vizitatorilor o experiență interactivă, de ultimă generație. Fațadele capătă un caracter sculptural prin intercalarea pilonilor din cărămidă cu elemente orizontale din beton, creând o serie de firide dispuse într-un ritm ordonat. Proporțiile acestor firide stabilesc un dialog armonios cu estetica georgiană tipică a clădirilor de pe aceeași stradă, în timp ce raportul plin-gol exprimă în fațadă funcțiunile interioare ale clădirii. Atât în exterior, cât și în interior, componentele structurale sunt accentuate prin detalii din cărămidă roșie și beton ce constituie, în același timp, o reprezentare simbolică a desfășurării de forțe ce definește jocul de rugby, îmbogățind experiența vizitatorilor.  

Accesul principal este reprezentat de un portal monumental ce comunică direct cu activitatea străzii și invită vizitatorii într-un hol de intrare pe dublă înălțime. În același timp, el poate oferi adăpost față de condițiile de vreme și definește un nou spațiu public și loc de adunare pentru fanii sportului. Funcțiunile adiacente includ o zonă comercială la parter și o cafenea la primul etaj, iar la subsol a fost amenajat un spațiu flexibil ce poate găzdui expoziții, conferințe și alte tipuri de evenimente.

PROIECT: The International Rugby Experience; AMPLASAMENT: Limerick, Irlanda; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2.110 mp; ARHITECTURĂ: Níall McLaughlin Architects; CONSTRUCTOR PRINCIPAL: Flynn; CONSULTANT PLANIFICARE URBANĂ: Town & Country Resources; MANAGER PROIECT/CONSULTANT CALITATE: Engage PMS; CONSULTANT PATRIMONIU: Consarc; STRUCTURĂ: Punch Consulting; INSTALAȚII: Metec Consulting Engineers; DESIGN EXPOZIȚIE: Event Communications; FINALIZAT: 2022

 

Descoperiți potențialul estetic și funcțional al materialelor tradiționale sau inovatoare în arhitectură în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0