fbpx

Caravana NESuPUSELOR la final – o aventură deBASM

Povestea Caravanei NESuPUSELOR, pe îndelete spusă, va fi disponibilă în cinci podcasturi și într-o formă narativă pe site-ul www.nesupusele.ro, din septembrie 2019. Oameni, întâlniri și cifre: sute de kilometri, peste o mie de copii, o carte ca pretext, alte cărți de citit și de povestit, caiete de basm, povești, multe povești, Nesupuse peste tot, se contopesc acum poveștile audio ale experiențelor de viață trăite în nouă mini caravane regionale și 41 de ateliere (39 ateliere derulate în 36 de sate și orașe mici, din zone defavorizate cultural, un atelier bonus în București de 1 iunie la Rezidența Scena9-BRD și un atelier-întâlnire la Școala gimnazială 5 din București).

Iulia Iordan, Laura Grünberg, Cristina Andone, Victoria Pătrașcu și Clara Trăistaru au străbătut România în mai și iunie 2019, în zone rurale și în orașe mici. Acum ele vin la Institutul Francez din București, alături de Adina Rosetti, vineri, 6 septembrie, începând cu ora 11.00 ca să ne spună cum a fost și ce va urma. Cu această ocazie vă invităm și la o discuție despre rolul cărților și al lecturii în educație, biblioteci și infrastructură culturală, accesul la cultură și educație.

În pregătirea evenimentului, să ne aducem aminte ce a fost. Caravana NESuPUSELOR a plecat la drum pornind de la o nevoie. A mers acolo unde copiii nu au acces la cultură, unde tinerii nu merg la cinematograf, la teatru, la expoziții sau la concerte de muzică. Acolo unde până și cărțile ajung cu greu, iar singurele informații cu potențial cultural ar putea veni din mediul online sau de la televizor.

De ce au fost alese bibliotecile ca locuri de popas și de întâlnire pentru o caravană a Nesupuselor? „Pentru că am vrut să transmitem un semnal că aceste locuri nu ar trebui să fie văzute doar ca depozite (prăfuite) de cărți, ci ca adevărați vectori ai culturii la sate, cu tot ceea ce intră, în mod generos, în noțiunea de cultură. Pentru că Nesupusele nu este doar o carte, ci o stare de spirit, un curent care prinde putere și scoate la iveală ceea ce ne unește, ceea ce ne face mai buni, ceea ce poate schimba pozitiv România”, declară autoarele Nesupuselor.

Ca să pornească la drum, Asociația deBasm s-a parteneriat cu România EduCab, o platformă a bibliotecilor publice, atâtea câte mai sunt, pentru că pe zi ce trece numărul lor scade. Ele reprezintă, în marea majoritate, singurele centre culturale permanente din localitate, locul în care se întâmplă ceva cu miez și pertinent pentru comunitățile locale, deseori uitate.

„Peste tot am întâlnit bibliotecare energice, pentru care biblioteca nu e doar un loc de muncă, ci o responsabilitate faţă de copiii care le calcă pragul”, a remarcat Laura Grünberg. „Am întâlnit bibliotecari care din nimic au făcut locuri de visare și de învățare”, își aduce aminte Victoria Pătrașcu.

Cartea NESuPUSELE vorbește despre femei care și-au dorit și au reușit să realizeze ceva ieșit din comun, care nu s-au speriat de greutăți, de respingere, de gândul îngust al celorlalți. Multe dintre ele s-au născut la țară. Nu a fost ușor să-și vadă visele împlinite, dar nici nu a fost imposibil. „Am vrut, pornind în Caravană, să vedem cu ochii noștri, la firul ierbii, cum sunt copiii de la țară, ce vise mici sau mari au, dacă pentru ei educația și cultura mai înseamnă ceva. Am vrut să aflăm și dacă azi se mai nasc Nesupuse în aceste locuri. Și le-am găsit!” se bucură autoarele NESuPUSELOR.

„Infinite istorii locale împletite în vorbă domoală. (…) o halcă de Românie derulată în mersul mașinii și al gândurilor neliniștite (…). Bucăți de puzzle care așteaptă clipa în care ceva o să le unească, bucată cu bucată, într-o poveste coerentă.” O poveste despre ce? Veți putea afla răspunsul la această întrebare a Victoriei Pătrașcu ascultând podcasturile autoarelor pe www.nesupusele.ro și pe pagina de Facebook Nesupusele.

Experiențele acumulate vor genera și alte evenimente și alte povești. Nesupuse întâlnite în Caravană vor apărea în volumul doi al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, ce va fi lansat în această toamnă.

La evenimentul din 6 septembrie, organizat la Institutul Francez din București, începând cu ora 11.00, vor fi prezenți, alături de autoarele De Basm, reprezentanții România EduCaB, Roxana Nicolaescu și Mihai Lupu, precum și bibliotecarele Steluța Jugănaru – Biblioteca Comunală Vlădești, Argeș; Nicoleta Grigorescu – Biblioteca Orășenească Titu, Dâmbovița; Cateluța Barbu – Biblioteca Comunală Raciu, Dâmbovița și Cornelia Presada – Biblioteca Comunală Mircea Vodă, Brăila.

Și pentru că la solicitarea De Basm și EduCab au răspuns mult mai multe biblioteci decât era posibil să fie vizitate în Caravana din 2019, pentru că s-au primit solicitări ale cititorilor, Asociația De Basm pregătește pentru 2020 o Caravană națională De Basm, care va duce Nesupusele, dar și alte cărți pentru copii și tineret, alături de autorii lor, în mai multe biblioteci din România. Iulia Iordan a simțit acest potențial, atunci când trăgea primele concluzii: „Caravana Nesupuselor este un mic proiect cultural, dar care sper să dea naștere unui proiect de amploare națională. Copiii au nevoie să fie ascultați, poveștile au nevoie să fie citite, iar societatea noastră are nevoie de o supradoză de cultură! 

Vlădeşti, Aninoasa, Hârtieşti, Boteni, Slănic-Moldova, Târgu Ocna, Blăgești, Mircea Vodă, Gemenele, Valea Cânepii, Medgidia, Mangalia, Năvodari, Ovidiu, Mihăilești, Găujani, Clejani, Gostinari, Giurgiu, Botoroaga, Izvoarele, Tătărăștii de jos, Troianul, Roșu-Ilfov, Pietrari, Amărăşti, Valea Mare, Râmnicu-Vâlcea, Glăvile, Biertan, Merghindeal, Avrig, Săcădate, Cisnădie, Naruja, Vidra nu vor râmâne astfel singurele localități în care Nesupusele și autoarele lor se vor fi întâlnit cu copii, bibliotecare, părinți, bunici și autorități locale. Harta supradozei de cultură va fi colorată și în 2020! caravana_podcast_vizual

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0