fbpx

Care este rolul BIM în proiectarea sustenabilă a clădirilor?

Modelarea informațiilor despre clădiri face posibilă, printre altele, efectuarea de analize energetice și alegerea soluției potrivite, în concordanță cu sistemul de certificare și de construcție sustenabilă. Este oare BIM adevăratul viitor al proiectării sustenabile?

Vreți sau nu vreți – proiectați în BIM!

BIM, sau Building Information Modeling, se referă la orice tip de documentație de proiectare. Desenele și schițele monumentelor de arhitectură din arhivele de stat, păstrate cu grijă, sunt, de asemenea, modele de informații pentru construcții, dar la un nivel mai scăzut. Conform standardului de nomenclatură acceptat, planurile și secțiunile bidimensionale ale clădirilor reprezintă nivelul BIM „0”.

Documentația detaliată a proiectului în format electronic (sunt suficiente desenele plane, ca în cazul unui proiect detaliat tradițional), reprezintă nivelul „1”. BIM este un cuvânt-cheie popular care se referă la al doilea nivel de detaliere a informațiilor despre clădiri.

Pe de altă parte, nivelul BIM „2” este un standard din ce în ce mai răspândit în industria imobiliară. Începând cu anul 2016, conform așa-numitului BIM Mandate din Marea Britanie, fiecare instalație finanțată de guvern trebuie să fie proiectată sub forma unui model tridimensional cu informații specifice despre clădire. Ca urmare a acestei reglementări, în Marea Britanie până la 80 % dintre companiile mari și până la 62 % dintre companiile mici aplică BIM nivelul 2 (Construction Manager BIM annual survey, informații din iulie 2021).

Documentația de proiectare absolut necesară în tehnologia BIM pentru noile investiții guvernamentale este standardul utilizat din 2008 în SUA, din 2007 în Finlanda, din 2012 în Danemarca și din 2017 în Rusia. Lista țărilor devine din ce în ce mai lungă, ceea ce înseamnă, că în curând BIM va deveni un standard în întreaga Europă.

aluprof2

BIM în folosul construcțiilor sustenabile

Acest mod de proiectare și gestionare a clădirilor este din ce în ce mai popular, nu în ultimul rând pentru că economisește timp atunci când se coordonează proiecte complexe. Componentele BIM tridimensionale (furnizate, de exemplu, în standardul internațional IFC) din care proiectanții asamblează o imagine virtuală a clădirii, nu numai că permit evitarea coliziunilor între componentele instalațiilor și structura clădirii, dar stochează și o cantitate considerabilă de informații despre componentele și materialele care alcătuiesc obiectul proiectat.

Pe lângă datele tridimensionale (imaginea spațială a unui stâlp, a tâmplăriei de fereastră sau ușă sau a unui aparat de aer condiționat), un model bine realizat conține informații despre materiale, parametrii produsului, cum ar fi izolația termică sau acustică, precum și date privind ciclul de viață al  elementului de construcție propriu-zis.

Acest lucru oferă administratorilor de imobile un instrument excelent pentru a afla vârsta și starea echipamentelor și a părților fixe ale unei clădiri, permițându-le să planifice în mod optim renovările și – în cazul bazelor de date BIM pentru mai multe clădiri – să evalueze cu un grad ridicat de certitudine ce soluție este optimă din punctul de vedere al materialelor utilizate, al prețului acestora și al costului tehnologiei care permite utilizarea acestora.

aluprof3

The Link, Anvers, Belgia. Nivelul de certificare BREEAM: EXCELLENT; Sisteme utilizate: MB-70HI, MB-77HS, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

BIM nu numai că vă permite să economisiți bani

Descrierea detaliată a proiectului nu numai că face posibilă optimizarea costurilor de construcție și de exploatare a clădirii în cauză. BIM de nivelul doi facilitează considerabil construcția de clădiri în conformitate cu ideea sustenabilității. În prezent, proiectanții au la dispoziție mai multe instrumente pentru a măsura impactul investiției proiectate asupra mediului înconjurător.  Să analizăm câteva exemple concrete.

Un standard obligatoriu în Uniunea Europeană este elaborarea unui raport de performanță energetică a unei clădiri, care analizează anual consumul de energie al acesteia. Pregătirea imediată a proiectului sub forma BIM de al doilea nivel permite generarea automată a tuturor calculelor necesare pentru bilanțul energetic al clădirii și controlul valorii acestuia în timp real.

Impactul asupra mediului al unei clădiri este din ce în ce mai mult confirmat de sistemele internaționale de certificare, cum ar fi BREEAM, LEEDS, SITES. Obținerea unui astfel de certificat nu este în prezent doar o chestiune de prestigiu, ci se reflectă din ce în ce mai mult în rentabilitatea investiției (în legătură cu creșterea conștiinței ecologice a utilizatorilor).

Posejdon, Poznań, Polonia. Nivelul de certificare BREEAM: EXCELLENT: Sisteme utilizate: MB-60E EI, MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N HI+, MB-SR50N OW

Posejdon, Poznań, Polonia. Nivelul de certificare BREEAM: EXCELLENT; Sisteme utilizate: MB-60E EI, MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N HI+, MB-SR50N OW

Pentru a obține certificarea, este necesar să se documenteze în detaliu nu numai tipurile de materiale sau tehnologii utilizate, ci și să se calculeze întreaga amprentă de carbon asociată cu utilizarea acestora. Colectarea unor astfel de informații sub forma fișelor tehnice ale produselor este extrem de problematică, după cum știe orice manager de șantier. BIM rezolvă această problemă și crește șansele de a obține un rating ridicat.

Următorul pas în implementarea tehnologiei BIM pentru sustenabilitate este monitorizarea costurilor de exploatare a clădirilor, în special optimizarea consumului de energie electrică și termică.

Nu uitați de meta-datele complete

Toți cei care planifică deja să achiziționeze un software care să le permită proiectarea în al doilea nivel în BIM ar trebui să fie conștienți de un fapt important: avantajele BIM pot fi exploatate numai dacă se utilizează modele create corect și care conțin toate meta-datele necesare.

În cazul în care informațiile necesare lipsesc din fișierele în format IFC, BCF sau RVT, magia BIM de al doilea nivel nu va funcționa, iar modelul tridimensional cu informații despre clădire poate deveni el însuși o sursă de dezinformare cu privire la clădire.

Din acest motiv, fiecare participant responsabil în procesul de investiții desfășurat în BIM ar trebui să acorde atenție calității modelelor elementelor de construcție furnizate de producători – spune Magdalena Płocica, Head of the BIM Technology Department în cadrul firmei Aluprof, care se poate lăuda cu o bibliotecă de primă clasă de modele BIM și CAD ale produselor sale.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0